Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 11.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucká revoluce 89: na filozofické fakultě se bude konat vzpomínkový happening

Zprávy z regionu

17.10.2019

Autor: red

Zatímco v listopadu 1989 obsadili studenti na několik měsíců jedno křídlo Filozofické fakulty Univerzity Palackého jako akt odhodlanosti porazit komunistický režim, letos 17. listopadu to bude na stejném místě jednodenní vítězná oslava: happening pro všechny, kteří si chtějí zavzpomínat či \"ochutnat\" tehdejší atmosféru.

Foto: P. Zatloukal/www.olomouckarevoluce89.cz

"Rádi bychom nastávající výročí oslavili se všemi, kteří se tehdejšího dění účastnili. Zároveň to nemá být a nebude nudná vzpomínková akce. Zveme i ty nejmladší, aby se podívali a prakticky si vyzkoušeli, co všechno bylo potřeba dělat: malování plakátů, tištění na cyklostylech, datlování na psacích strojích, vydávání časopisu Přetlak a k tomu zde budou dobové relikvie, jako jsou staré škodovky a žigulíky, fotky a filmy, ale i sametový guláš," zve veřejnost hlavní organizátor akce Martin Štainer, který byl před třiceti lety členem stávkového výboru studentů. "V neděli 17. listopadu bude od 10 hodin na chodbách i v některých učebnách program pro veřejnost. V 15 hodin bychom pak v aule filozofické fakulty chtěli poděkovat kantorům, kteří nás hned od prvních dní podporovali, přičemž si byli vědomi toho, že mohou přijít o práci a skončit ve vězení. Spousta z nich už bohužel nepřijde…" doplnil Štainer. Vyvrcholením bude od 16 hodin záznam legendárního koncertu Karla Kryla, který se před 30 lety vrátil z exilu a koncertoval v hale Univerzity Palackého. 

Studenti z roku 1989 také vyzývají své bývalé kolegy, aby přijeli a pomohli s organizací. Všechny potřebné informace najdou na www.olomouckarevoluce89.cz. "Na fakultě budeme chystat program po celou sobotu, v 18:00 pak bude mše v katedrále sv. Václava a od 19:00 společný večírek. Je nám jasné, že spousta lidí pojede v sobotu do Prahy na demonstraci na Letné, ale večírek by stihnout mohli a hlavně v neděli budeme potřebovat dobrovolníky. Pokud se nechtějí aktivně zapojit, mohou se samozřejmě přijít podívat s rodinou, s vnoučaty…," doplňuje Martin Štainer a zdůrazňuje, že nedělní Okupační stávka 2019 je určena nejen pro pamětníky, ale pro širokou veřejnost.