Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 6.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoučanka Mirka Dobešová bojuje o záchranu obličeje. Pojišťovna nepomůže, peníze na operaci shání přes sbírku

Zprávy z regionu

14.1.2019

Jan Procházka

Ve čtrnácti diagnostikovali Mirce Dobešové z Olomouce zhoubný nádor čelisti. Podle lékařů neměla šanci na přežití. Stal se však zázrak. Před pár lety se ale komplikace vrátily. Titanová destička, která nahradila očnici, proniká tkání ven a Mirce se začal hroutit obličej. Operaci, která by ji zachránila, v Česku žádné pracoviště provést neumí. A zákrok v zahraniční odmítá uhradit pojišťovna. Statečná mladá žena se ale nevzdává, svůj příběh zveřejnila a poprosila o pomoc veřejnost. Na transparentním účtu má nyní přes dva miliony korun. Potřebuje pět.

Pomozte Mirce Dobešové

Mirce můžete přispět zasláním jakékoliv částky na její transparentní účet

2901488890 / 2010

Pohyb na účtu můžete sledovat zde »

Diagnóza, kterou Mirce Dobešové ve čtrnácti letech sdělili, byla děsivá. Z čelisti jí vyrůstal nádor, který zasáhl celou horní dutinu. Prognózy lékařů nebyly příznivé. Při operaci jí odebrali polovinu horní čelisti i se všemi zuby a lícní kost. Uzdravila se. Vystudovala vysokou školu, dnes pracuje v prestižním časopise. Je jí jednatřicet. Před několika lety se ale zdravotní komplikace vrátily. Titanová destička, kterou má místo podočnicového oblouku, začala pronikat slabou tkání ven. Obličej se hroutí a je reálné, že Mirka přijde o zrak, chrup, ohrožena je i řeč. Podle lékařů ji ohrožují také infekce. Vše by vyřešila série operací. "Lékaři vždy zkoumali, co by se dalo udělat, a nakonec mě poslali dál. V Olomouci, v Brně ani jinde v Česku jsem neuspěla, u nás totiž neexistuje tým, který by podobný zákrok dokázal provést," říká Mirka, která navzdory těžké životní situaci zůstává veselá a plná optimismu. Obrátila se na odborníky v Anglii a Německu. Operační plán pro ni nakonec vypracovali na speciálním pracovišti v Hannoveru. Má to však háček. Operaci v ceně okolo pěti milionů korun odmítá tuzemská pojišťovna uhradit. "Přestože čeští lékaři mi nepomohou, dokument, který by jednoznačně konstatoval, že zákrok v tuzemsku provést nelze, mi ani po několika letech nikde nevydali. Jedině ten by přiměl pojišťovnu, aby léčbu v zahraničí uhradila. Pojišťovna tak stále tvrdí, že operaci zvládne kterákoliv tuzemská fakultní nemocnice. Je to začarovaný kruh," krčí rameny Mirka, ale přesto se nevzdává. Obrátila se na média, poprosila o pomoc na sociálních sítích. Objevila se v několika pořadech a její příběh, v němž hraje velkou roli i Mirčina vůle vyhrát, zaujal mnoho lidí ochotných pomoci. Na jejím transparentním účtu je dnes dva a půl milionu korun.

Do čtrnácti let byla Mirka Dobešová zcela zdravá. Pak ji začal bolet zub a vše se obrátilo naruby. Diagnóza: alveolární rhabdomyosarkom. V motolské nemocnici ji operoval jediný lékař v ČR, který byl schopen zhoubný nádor, jenž zasáhl horní dutinu, odoperovat. Během více jak osmihodinové operace jí byla odebrána polovina horní čelisti, lícní kost, podočnicový oblouk byl nahrazen titanovou mřížkou, která však před šesti lety protrhla slabou tkáň a aktuálně již stahuje i spodní víčko...

Foto: archiv Mirky Dobešové

"Nejen já a rodina, ale i kolegové z redakce, od nichž vyšel onen 'první výkop', jsme skutečně překvapeni, s jakou rychlostí částka narůstá. A je třeba říct, že i když se blížíme k polovině nutné částky, její většina 'naskákala' díky drobným příspěvkům - po stovkách. Solidarita lidí je obrovská, zároveň mi mnozí píší a vyjadřují podporu. Navíc se ve všech případech - a to i u částek statisícových - jedná o soukromé dárce, nikoliv o firmy," popisuje s vděčností v hlase Mirka Dobešová. Její boj ale nezaujal jen lidi ochotné pomoci. "Začínají se mi ozývat i lidé, kteří řeší podobný problém jako já – boj s pojišťovnou o léčbu mimo Českou republiku, dokonce se mi již ozvala i paní, která mě prosila o kontakty na pracoviště, kde jsem byla, neboť jí po onkologické léčbě schází lícní kost. Paradoxně já se naopak s prosbou o radu obrátila na Ivanku Danišovou, která má za sebou velmi podobný příběh s dobrým koncem. Máme v plánu se osobně sejít," líčí Mirka Dobešová. Když mluví o tuzemském zdravotnickém systému, do hlasu se jí vmísí ironie: "Náš systém funguje 'bezvadně' - pacienti s nějakým raritním problémem, pokud chtějí, aby se jich ujali lékaři v zahraničí, si musí na operaci vybrat peníze. A zároveň si ona pracoviště samozřejmě musí sami najít a kontaktovat, jelikož jim nikdo neporadí… A to i v případě, že by žádali o úhradu pojišťovnu, je to totiž podmínka žádosti."
Že přes všechny obtíže peníze získá, tomu Mirka pevně věří. Když o tom hovoří, nepoužívá slovo "pokud", ale "až". "Až se to stane, čeká mě domluva s konkrétními pracovišti, konzultace a naplánování jednotlivých kroků, které bude třeba realizovat," uzavírá optimisticky Mirka Dobešová.

Podívejte se na reportáž, kterou o Mirce natočila Česká televize »