Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 16.9 °C

Olomoučané si po letech opět užijí půlnoční silvestrovský ohňostroj

Zprávy z regionu

19.12.2023

Autor: red

Po téměř deseti letech se nad Olomoucí opět rozzáří půlnoční silvestrovský ohňostroj. Od roku 2015 město místo silvestrovské podívané pořádalo ohňostroj až v podvečer Nového roku, nyní se opět připojí k půlnočním oslavám.

Po rekonstrukci radnice se ohňostroj na Horním náměstí již neodpaluje. Letos jej organizátoři odpálí z parkoviště u Galerie Šantovka.

Foto: Jan Procházka

"Důvodů je hned několik. Jednak tím reagujeme na zájem návštěvníků Olomouce, kteří 1. ledna během dne z města odjíždějí, a tak si novoroční ohňostroj nemohli vychutnat společně s Olomoučany, ale hlavně také na to, že je třeba dbát na ochranu přírody. Podařilo se nám najít k odpálení ohňostroje místo dostatečně vzdálené od parku i od vodních toků, proto bychom rádi lidem nabídli krásnou podívanou v bezpečném místě a vyzvali je, aby si užili tento velký ohňostroj a neodpalovali další rachejtle a světlice v místech, kde to bezpečné není," vysvětluje náměstek primátora města Olomouce Viktor Tichák.

Potřebu ohleduplnosti ke zvířatům, zejména během silvestrovských oslav, potvrzuje i vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka: "Stále oblíbené ohňostroje jsou chvilkovou součástí oslavy, mohou ale způsobit nemalé škody. Olomoucké parky i břehy vodních toků a ploch v našem městě jsou z biologického hlediska cenným biotopem pro ptáky, netopýry, a další živočichy, včetně druhů zvláště chráněných. Mějme to prosím na paměti i při oslavách příchodu nového roku a chovejme se v souladu se zájmy ochrany přírody."

Díky vstřícnosti vedení Galerie Šantovka se pro odpálení silvestrovského půlnočního ohňostroje podařilo zajistit místo na parkovišti u nákupního centra. Není však třeba chodit až k místu odpálení, naopak. "Ohňostroj záměrně připravujeme dost vysoký na to, aby byl dobře viditelný prakticky odkudkoli. Nejlepší zážitek z něj mohou mít lidé určitě z prostoru u tržnice nebo z centra města, bude ho však možné krásně sledovat i ze vzdálenějších míst," popsal Petr Ilgner ze společnost Olfest, která si přípravu letošního půlnočního silvestrovského ohňostroje vzala na starost. Dodal, že vyhlídkové kolo ani kluziště nebudou na Silvestra ani na Nový rok v provozu, zato si ale lidé mohou pobyt v centru zpříjemnit teplým punčem. Několik stánků s punčem totiž na Horním náměstí zůstane v provozu i v samotném závěru roku.

Reklama

Dobrá čajovna

Katalog firem » Restaurace, stravování » Čajovny

Čaj ke koupi s čerstvostí ručenou • Keramiku ke koupi jedinečnou, vodní dýmky též • Příjemné posezení klimatizované • Letní terásku v soukromém poklidu schovanou • Bezbariérový p...