Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc hostí další ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby PRIX BOHEMIA RADIO

Zprávy z regionu

8.3.2018 aktualizováno 16.3.2018 13:59

Autor: roc

Již třetím rokem v řadě za sebou pořádá Český rozhlas v Olomouci prestižní mezinárodní festival rozhlasové tvorby PRIX BOHEMIA RADIO 2018, tentokrát od pondělí 19. do čtvrtka 22. března. Tato soutěžní přehlídka s mezinárodní účastí probíhá v úzké spolupráci se statutárním městem Olomouc a Univerzitou Palackého v Olomouci. Čestnou prezidentkou festivalu je opět herečka Hana Maciuchová, která tradičně bude na festivalu po celou dobu jeho konání a návštěvníci ji tak mohou potkávat na mnoha akcích hlavního i doprovodného programu. Cílem PRIX BOHEMIA RADIO 2018 je zvyšování kvality rozhlasové tvorby a oslovení široké veřejnosti se zájmem o kulturu a mluvené slovo.

Kompletní program festivalu Prix Bohemia Radio najdete v našem Kalendáři akcí →

"Město Olomouc je pro své unikátní spojení starobylé památkové rezervace a moderního krajského města oblíbeným místem mezinárodních přehlídek, festivalů i konferencí. Z dosavadních reakcí veřejnosti cítíme stále větší zájem o festival a jeho program. Věřím, že 34. ročník mezinárodní soutěžní přehlídky rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2018 bude mít opět úspěch, a přeji jeho tvůrcům i návštěvníkům jako vždy co nejvíce zážitků při poslechu soutěžních příspěvků, rovněž tak v rámci doprovodných programů," uvedl ředitel festivalu Josef Podstata.

Tématem letošního ročníku Prix Bohemia Radio bude voda. Petr Stančík, známý český spisovatel a držitel ceny Magnesia Litera, připravil speciálně pro festival tři rozhlasová zpracování příběhu Arionovy kašny. Pověst o řeckém básníkovi a hráči na kitharu Arionovi, který byl zachráněn z mořských vln delfínem, přivábeným jeho zpěvem, zpracoval jako drama, dokument i reportáž, tedy v duchu soutěžních kategorií Prix Bohemia Radio. Příběhy natočil Aleš Vrzák jako minutové hry. Arionova kašna v Olomouci vznikla v roce 2002 a doplnila tak soubor olomouckých barokních kašen inspirovaných antickou mytologií, autorem je olomoucký rodák, sochař Ivan Theimer.

Vstup na většinu festivalových akcí je zdarma a účastníci se mohou těšit na veřejné poslechy rozhlasové tvorby, diskuze a semináře s rozhlasovou tématikou, koncerty i divadelní představení. Je třeba se pouze akreditovat. Veškeré informace k akreditaci naleznete tady. V rámci vlastní soutěže jsou vyhlášeny kategorie Drama, Dokument a Reportáž. Hlavním programem přehlídky jsou veřejné poslechy finále soutěžních pořadů v jednotlivých kategoriích, které budou za účasti mezinárodní poroty probíhat během prvních tří dnů festivalu v Divadelním sále a ve Filmovém sále Uměleckého centra Konvikt Univerzity Palackého v Olomouci.

Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční v pondělí 19. března 2018 navečer v koncertní síni MFO Reduta, kde Rozhlasový Big Band Gustava Broma doprovodí Martina Chodúra, Moniku Bagárovou, Celeste Buckingham či Roba Opatovského.

Čestnou prezidentkou festivalu je opět herečka Hana Maciuchová, která tradičně bude na festivalu po celou dobu jeho konání a návštěvníci ji tak mohou potkávat na mnoha akcích hlavního i doprovodného programu. Čestnou prezidentkou festivalu je opět herečka Hana Maciuchová, která tradičně bude na festivalu po celou dobu jeho konání a návštěvníci ji tak mohou potkávat na mnoha akcích hlavního i doprovodného programu. Foto: Jiří Šeda

V úterý 20. 3. zpestří doprovodný program americká dokumentaristka Karen Werner se svým workshopem PRESSPEKTIVY a také divadelní hra „Ticho, nahrává se!“. Tato autorská inscenace v režii Zuzany Burianové pojednává o složité situaci (nejen) rozhlasových žurnalistů v době protektorátu a začíná v 18:00 v novém sále Divadla na cucky na Dolním náměstí v Olomouci. Ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc také proběhne beseda s Marií Woodhamsovu, reportérkou Českého rozhlasu ve Vídni. Tu na besedě bude doprovázet generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Ve středu 21. 3. je pro širokou veřejnost přichystána prezentace dvou projektů regionálních stanic Českého rozhlasu, kterou pořádá Sdružení pro rozhlasovou tvorbu. Představí se projekt olomouckého studia Ostrov Olomouc a projekt severočeského studia Severočeské rozhledny.
V podvečer se na Univerzitě Palackého v Olomouci uskuteční pod taktovkou Českého rozhlasu Plus veřejná debata „Rusko – přítel, nebo hrozba?“, večer je ve Velkém studiu Českého rozhlasu Olomouc věnován unikátnímu koncertu kontrabasisty Miroslava Vitouše, výrazného představitele českého i světového jazzu, a neméně známého pianisty Emila Viklického, rodáka z Olomouce. Dlouhý středeční den zakončí populární hudební akce "Radio Wave Live Session" v olomouckém Jazz Tibet Clubu.

Závěrečným dne PRIX BOHEMIA RADIO 2018 je čtvrtek 22. 3., kdy kromě pokračující akcí pro děti, pořádaných Radiem Junior v prostorách Pevnosti poznání a doprovodného programu Katedry divadelních, filmových a mediálních studií UP bude hlavní pozornost všech zúčastněných upřena k zakončení festivalu v Arcibiskupském paláci. Slavnostní večer s vyhlášením výsledků všech tří kategorií bude v moderaci známého hlasu Českého rozhlasu Jitky Novotné živě přenášen na vlny Českého rozhlasu Dvojka.

Po celou dobu festivalu bude na Horním náměstí v Olomouci opět umístěn i speciální přenosový vůz Českého rozhlasu, tzv. R-stream, ze kterého bude Český rozhlas živě vysílat spoustu pořadů, namátkou Mikrofórum na stanici Radiožurnál, Mozaiku na Vltavě nebo Hosta do Domu na Dvojce. Také Český rozhlas Olomouc se zapojí do živého vysílání z R-streamu, a to ve středu od 9 do 18 hodin.

Medium veřejné služby, Český rozhlas, jako pořadatel Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby PRIX BOHEMIA RADIO 2018 věří, že nabídka rozhlasové tvorby přiláká nejen odborníky „rozhlasáky“, ale osloví i obyvatele Olomouce a okolí a přispěje tak k narůstajícímu renomé města i celého kraje.

roc

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip