Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc testuje chytré koše. Speciální nádoby na odpad najdete na třídě Svobody a v přednádraží

Zprávy z regionu

21.6.2019

Autor: red

Pokud chcete vědět, jak fungují chytré nádoby SmartBe, vyzkoušet je můžete u hlavního vlakového nádraží nebo v centru na třídě Svobody. Město začalo pilotně testovat tři koše, které na zhruba šest měsíců nahradí běžné nádoby na odpad. Koše disponují vlastním lisem, solárním panelem a jejich zaplněnost lze sledovat na dálku.

"Na frekventovaných místech ve městě se často potýkáme s nedostatečnou kapacitou odpadkových košů. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli pilotně otestovat funkci těchto chytrých  nádob," vysvětlil náměstek primátora Otakar Bačák, který má v kompetenci odbor městské zeleně a odpadového hospodářství. Chytrý odpadkový koš využívá technologii redukce celkového objemu formou několikanásobného lisování. "Vlastní lisovací mechanismus si dokáže poradit s kapacitou až 25 kg odpadu, ve výbavě má solární napájení a samozhášecí popelník na cigaretové nedopalky," uvedl náměstek pro oblast smart city Matouš Pelikán.

Nádoby SmartBe si od specializované firmy dočasně zapůjčily Technické služby města Olomouce. Přes webové rozhraní budou on-line sledovat kapacitu naplnění, stav baterie a případná poruchová hlášení. "Pracovníci technických služeb budou zároveň administrátorem výstupu ze systému, do něhož mohou registrovat prakticky neomezený počet uživatelů. Přístup k datům tak mohou mít nejen oni, ale i příslušné odbory magistrátu a reálná data z provozu vzájemně vyhodnocovat," objasnil Pelikán.

Důležitým ukazatelem zkušebního provozu chytrých nádob budou informace o tom, jakým způsobem smart technologie ovlivní četnost vývozů oproti těm ze standardních nádob. "Následně pak bude potřeba propočítat ekonomiku provozu a finanční náklady na případné pořízení nádob včetně celkové návratnosti investice," uvedl Bačák. Trvalý provoz by totiž dával smysl až v případě, že by se chytré koše umístily v ucelené lokalitě města, kde by nahradily běžné nádoby a podařilo se tak ve výsledku ušetřit náklady na svoz odpadu.