Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc startuje turistickou sezonu. Láká na prohlídky, tradiční akce i spoustu novinek

Zprávy z regionu

2.4.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Turistická sezona 2019 bude oficiálně zahájena v sobotu 6. dubna, kdy budou zájemci o cestování hledat inspiraci zároveň i na veletrhu Tourism Expo, který probíhá na Výstavišti Flora. V letošním roce se mohou Olomoučané i turisté těšit na osvědčené akce i řadu novinek.

Foto: Jan Procházka

"Musíme stavět na tom, co se osvědčilo, ale zároveň reflektovat nové trendy v cestovním ruchu a přicházet s moderními formáty turistické propagace," říká náměstkyně primátora pro oblast cestovního ruchu Markéta Záleská. "Olomouc má lákat, bavit a co nejvíc těžit ze svého potenciálu," zdůrazňuje a slibuje, že se ti, kteří se do Olomouce o letošní turistické sezóně vydají, se nudit určitě nebudou.

Chystané novinky
Jako jednu z novinek letos město návštěvníkům poprvé zpřístupní v rámci prohlídek unikátní freskový sál v Základní škole Komenium. Další zajímavý prohlídkový okruh je připraven ve spolupráci s Arcidiecézním muzeem pod názvem Za Zlatým sluncem Moravy. Na území města bude také vyznačena Svatojakubská cesta navazující na síť dálkových poutních tras do Santiaga de Compostela. "Cesta by měla být vyznačena do konce prázdnin. Počítáme s tím, že půjde o kombinované značení - jednak umístěním mušlí do dlažby, jednak cedulemi," vysvětlila Záleská.  Od konce dubna až do konce září budou také zajištěny průvodcovské služby v olomouckých kostelech a v arcibiskupském paláci bude fungovat pobočka infocentra. A pamatuje se i na cyklisty. Na sezonu budou připraveny aktualizované cyklomapy s tipy na výlety do okolí. Novinkou bude Arcibiskupská cyklostezka Olomouc – Kroměříž.

Opravy radnice zasáhnou do dění v centru
Letošní rok bude sice pro návštěvníky města zastíněn opravou fasády olomoucké radnice a opravou radniční věže. Pracovníci Informačního centra Olomouc se i přesto budou snažit, aby si všichni, kdo do města přijedou, odvezli příjemnou vzpomínku. "Prohlídky Olomouc v kostce, které zajišťujeme od června do září, budou probíhat bez prohlídky radniční věže, ale budou doplněny výkladem o vybraných domovních znameních a o významných osobnostech města," vysvětluje vedoucí Informačního centra Olomouc Jitka Lučanová.

Nová mobilní aplikace
Nejen pro ty, kteří se kvůli opravám nedostanou na radniční věž, je připravena nová turistická vychytávka. V rámci projektu obnovy radnice vznikla mobilní aplikace Panorama Olomouc. Zájemcům nabízí možnost podívat se na město a jeho památky mobilním telefonem. Objekty bude možné zobrazit jak na statickém obrázku panoramatu, tak i přes fotoaparát v rozšířené realitě nebo v mapě. Ke každému objektu bude popis, fotogalerie a kontakt s možností navigace k cíli. Filtrování lze nastavit podle kategorií objektů a okruhu viditelnosti. Aplikace bude ke stažení pro Android a iOS zařízení a je ve třech jazykových mutacích (čeština, angličtina, němčina). Kromě aplikace chystá město i redesign turistických webových stránek.

Oživení města řadou akcí
Pro turismus je důležité oživování města širokým spektrem zajímavých akcí. V tomto ohledu návštěvníky jistě naláká v pořadí čtvrtý ročník oblíbeného tvarůžkového festivalu, který bude letos zase o něco bohatší. Dvoudenní akce je v plánu na poslední dubnový víkend, kromě jarmarku a prodeje tvarůžkových a jiných regionálních specialit nabídne bohatý program. Ten hlavní se odehraje na Horním náměstí, kde své umění představí kuchaři s cookingshow z pořadu Masterchef Česko 2019. Na Dolním náměstí poběží akce převážně pro rodiny s dětmi. Loni festival přilákal na šestnáct tisíc návštěvníků nejen z České republiky, ale také z Rakouska, Slovenska, Polska či Německa.

Červencový čas ve městě zpestří Olomoucké barokní slavnosti. "Letos k unikátním představením barokních oper v Konviktu zařadíme doprovodně i některé novinky na Horním náměstí. Příští rok bychom chtěli využít celý měsíční rámec a odehrát slavnosti v duchu 'zažijte baroko všemi smysly'," plánuje náměstkyně Záleská.

V průběhu roku si Olomouc celou řadou akcí připomíná také výročí 200 let od zvolení rakouského arcivévody Rudolfa Jana olomouckým arcibiskupem. "Krom jiného se chystá výstava o jeho životě v krásně zrekonstruované oranžerii ve Smetanových sadech. Cílem je připomenout tuto osvícenou osobnost a jeho ušlechtilé počiny v intencích sloganu 'Muž, jehož srdce bilo pro Olomouc'," říká Záleská.

Zahájení turistické sezony v Olomouci
V sobotu 6. dubna bude v Olomouci slavnostně zahájena nová turistická sezona. Před pavilonem A Výstaviště Flora Olomouc je od 10:00 do 16:00 připraven bohatý program, na kterém se návštěvníci seznámí s turistickými zajímavostmi sezony, ochutnají regionální speciality a s průvodci se mohou vydat na některou z připravených tematických prohlídek. Nebudou chybět ani vystoupení, soutěže pro děti i dospělé, malování na obličej nebo Ološlap.

Zahájení turistické sezony 2019 je spojeno s 23. ročníkem veletrhu cestovního ruchu a lázeňství Tourism Expo, který se na Floře koná 5. a 6. dubna. Více o Tourism Expo naleznete zde.

Počet turistů v Olomouci stoupá
Podle údajů Českého statistického úřadu byl za rok 2018 počet turistů v Olomouci opět vyšší. "V porovnání s rokem 2017 se počet ubytovaných hostů ve městě zvýšil o 11 procent a počet přenocování o 15 procent. V absolutních číslech to vypadá, že loni v olomouckých hotelech a penzionech přespalo celkem dvě stě tisíc hostů, ze zahraničí to bylo necelých 83 tisíc turistů. Stoupla také délka přenocování z 1,6 na 1,7 dne oproti předešlému roku. Tyto údaje jasně ukazují, že u turistů roste obliba Olomouce," uvedla vedoucí odboru cestovního ruchu a sportu Karin Vykydalová. Nejvíce zahraničních návštěvníků přijelo podle Vykydalové ze Slovenska, Polska, Německa a Ruska. Nárůst zájmu je viditelný také u asijských klientů, konkrétně z Číny, Jižní Koreje nebo Japonska.