Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 5.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc se zapojí do Evropského týdne mobility. Vyzkouší si život s uzavřeným náměstím Republiky

Zprávy z regionu

11.9.2019

Autor: red

Neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy je tématem kampaně Evropský týden mobility, do níž se opět zapojí i Olomouc. Odehraje se v termínu od 16. do 22. září a stejně jako vloni proběhne v rámci aktivit projektu Spokojená Olomouc.

V rámci programu se na celý týden uzavře náměstí Republiky pro automobilovou dopravu
Oproti předchozím letům, kdy se jednalo zpravidla o jednodenní akci, bude tentokrát program po celou dobu kampaně. "Cílem pro letošní rok je po celý týden částečně uzavřít náměstí Republiky pro automobilovou dopravu dle návrhu územní studie úprav veřejného prostranství pořízené městem v loňském roce. Chceme tak nasimulovat možné využití plochy veřejného prostranství pro jiný účel, než je stávající plocha parkoviště, a rozpoutat diskuzi, v jakém rozsahu má probíhat budoucí rekonstrukce náměstí v kontextu vhodného využití pro veřejnost," nastínil primátor Mirek Žbánek.

Bezpečná pěší a cyklistická doprava
Ústředním tématem letošního ročníku kampaně je Bezpečná pěší a cyklistická doprava. V rámci tohoto týdne budou prezentovány udržitelné formy dopravy a zdravého životního stylu, oživení veřejného prostoru a průzkum, jak obyvatelé na uvedenou změnu reagují. Součástí programu jsou i odborné a veřejné besedy a je připravována cyklovyjížďka, nazvaná Hvězdicové cyklojízdy primátorů měst Olomouce, Přerova a Prostějova s cílem v Dubu nad Moravou. Ta se uskuteční v sobotu 21. září. O atmosféru se postarají hudební kapely a soubory, které budou vystupovat na náměstí Republiky v odpoledních hodinách. 

Projekt Spokojená Olomouc je podpořen ze Státního fondu životního prostředí a zaměřen je na zvýšení povědomí veřejnosti o problematice čisté mobility ve městě. Záštitu nad akcí převzali primátor Olomouce Miroslav Žbánek, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík a ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič. Více informací o programu a o akci na www.spokojena.olomouc.eu nebo na facebookové stránce.