Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc ovládne baroko. Startuje další ročník oblíbeného hudebního festivalu

Kultura

30.10.2018

Autor: red

Již ve středu 31. října zahájí světově uznávaný kanadský loutnista Michel Cardin hudební festival Baroko 2018. Tento festival se zaměřuje na interpretaci hudby 17.–18. století s použitím dobových nástrojů. Jeho dramaturgie klade důraz na uvádění novodobých premiér barokních a klasicistních skladeb vzniklých na Moravě nebo s vazbou na regionální mecenáše či regionální sbírky.

Foto: www.michelcardin.com

Program festivalu BAROKO 2018 zde →

Program festivalu OPERA SCHRATTENBACH 2018 zde →

Během úvodního Cardinova koncertu v Mozarteu zazní dvě dochované skladby hraběte Johanna Adama Questenberga. Posluchači se v tentýž večer mohou těšit i na novodobé premiéry skladeb napsaných jinými autory přímo pro hraběte. Koncert začíná v 19:00, lístky stojí 150 korun a seženete je zde.

Festival Baroko založil v roce 1998 Tomáš Hanzlík z katedry hudební výchovy PdF UP. Za svou existenci přivítal tento festival významná tělesa specializující se na autentickou interpretaci barokní hudby. Řada skladeb premiérovaných právě na místní hudební přehlídce byla následně vydána tiskem nebo na CD. Letos se festival uskuteční v Arcidiecézním muzeu, Husově sboru a Uměleckém centru Univerzity Palackého a nabídne celkem čtyři představení. Vedle zmiňovaného loutnisty Michela Cardina zazní také serenaty Františka Antonína Míči, klávesové skladby Josefa Antonína Štěpána či opera Láska nezná hranic.

Festival Baroko 2018 probíhá současně s další akcí, festivalem soudobé hudby Opera Schrattenbach. Tento festival přivádí nové hudebně dramatické formy a rozvíjí tak odkaz stejnojmenného olomouckého biskupa, který jako první uvedl v 18. století tehdy novou formu opery na Moravu. Festival se orientuje výhradně na tituly a formy opery, které nejsou zastoupeny v dramaturgii tradičních kamenných operních domů, orientujících se zejména na tvorbu 19. století. Dramaturgie se záměrně snaží vyhýbat tradiční prezentaci formou kukátkového divadla, prezentace probíhají v pro operu netradičním prostředí. Součástí festivalu jsou také doprovodné koncerty soudobé hudby českých autorů. Letos se koná již 14. ročník.