Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 12 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc čeká první Noc práva

Zprávy z regionu

25.2.2020

Autor: red

Přednášky, interaktivní workshopy, exkurze, tematická procházka, simulované soudní jednání, otevřená studentská právní poradna, stanoviště se zábavnými úkoly nebo filmová projekce. Takový bude premiérový ročník Noci práva, který spolu s partnery připravuje Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Festival se uskuteční v pátek 6. března a zvaná je veřejnost bez rozdílu věku. Všechny body programu jsou zdarma.

Cílem festivalu je popularizovat právo, zvýšit právní povědomí, přiblížit právnické profese, ukázat věci nebo místa, která nejsou veřejnosti běžně dostupná, a taky bavit. Hlavní část programu se uskuteční přímo na právnické fakultě, která se veřejnosti otevře v 16:00. "Program jsme poskládali tak, aby se na fakultě celý večer něco dělo. Lidé mohou kdykoli přicházet a odcházet. Některé body programu se překrývají. Rozhodně je z čeho vybírat. Bavit chceme i děti," uvedla Zdenka Papoušková z právnické fakulty a členka organizačního týmu. 

Na příchozí čeká například desítka přednášek a debat. "Podařilo se nám zapojit jak akademiky a studenty z naší fakulty, tak i odborníky z praxe. Přednášet a debatovat přijdou mimo jiné soudce krajského soudu, jeden z olomouckých advokátů, předseda Federace židovských obcí či zástupci armády, finančního úřadu a celního úřadu," vyjmenovala Papoušková. Lákadlem by podle ní měly být také interaktivní workshopy nebo praktické ukázky. "Například vycházka s odborným výkladem po zajímavých místech Olomouce související s právem začne v 16:30, simulované soudní jednání v 19:00," vybrala z programu. Akci na fakultě zakončí promítání filmu Ex offo s následnou diskuzí.

Do Noci práva se zapojí také vrchní státní zastupitelství, které sídlí kousek od právnické fakulty. "Pro zájemce připravujeme přímo u nás dvě zhruba hodinové exkurze, každou pro dvacet zájemců. Jejich součástí bude výklad o historii budovy a samotném státním zastupitelství," naznačil vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. 

Záštitu nad Nocí práva v Olomouci převzali rektor UP Jaroslav Miller, primátor Olomouce Miroslav Žbánek a hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. 

Noc práva se uskuteční ještě ve třech dalších městech – v Brně, Ostravě a v Praze. Iniciátorem celého festivalu je spolek Nugis Finem, který založili studenti, dnes již absolventi olomoucké právnické fakulty. Datum akce, 6. března, organizátoři nevybrali náhodně. Noc práva oslavuje významný historický okamžik, a to vyhlášení a nabytí účinnosti Ústavní listiny Československé republiky z roku 1920. Letos 6. března to bude přesně sto let. 

Program a registrace na www.nocprava.cz.