Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 5.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Okresní hospodářská komora Olomouc podporuje třistamilionovou investici společnosti Wanzl

Zprávy z regionu

13.6.2019

Autor: red ohk

Začátkem června Rada města Olomouce deklarovala podporu aktivit Okresní hospodářské komory Olomouc. Ta je klíčovým zástupcem podnikatelů a firem v regionu a hlavním partnerem pro samosprávu v této oblasti. V průběhu roku běží množství společných aktivit, jednou z nich je i setkávání s předními zaměstnavateli v regionu za účasti vedení města. Naposledy se uskutečnila společná návštěva v hněvotínské společnosti Wanzl s.r.o. Té se kromě managementu firmy a zástupců komory zúčastnil také primátor Žbánek. Součástí jednání byla i prohlídka výrobního procesu.

Foto: Archiv OHK Olomouc

Nová galvanovna ulehčí dopravě i životnímu prostředí
Společnost Wanzl je pobočkou německé rodinné firmy, která má na náš region silné osobní vazby. Sám zakladatel Rudolf Wanzl byl totiž rodákem z Jívové. V roce 1991 zde firma vybudovala své obchodní zastoupení a během let i dva výrobní závody s vlastní galvanovnou. Tradičním výrobkem hněvotínského závodu jsou nákupní vozíky. Těžiště výroby se ale s rozvojem e-commerce a přepravy zboží přesunulo do sofistikovaných produktů, jako jsou přepravní kontejnery. Od roku 2013 bylo v Hněvotíně vyrobeno přes 100.000 kontejnerů jenom pro Deutsche Post DHL, a to mimo dalších výrobků pro logistiku a průmysl. Společnost zaměstnává více než 500 zaměstnanců a jeho roční tržby aktuálně přesahují 1,3 miliardy.

Pro další podporu rozvoje závodu je klíčové vybudování nové galvanovny, která by pokryla kapacitu hněvotínské produkce. Stávající zinkovna musí vyrábět polovinu roku v sedmidenním nepřetržitém provozu a bohužel i tak to kapacitně nestačí. Část produktů je firma nucena rozvážet na zinkování do jiných moravských zinkoven a následně je vozit zpět na konečnou montáž a vyskladnění zákazníkům.

"Nová zinkovna je řešením pro nás, naše zaměstnance, životní prostředí a také pro přilehlé velmi přetížené komunikace, které trpí zvýšenou kamionovou přepravou," dodává Roman Adami. Wanzl plánuje investovat až 300 mil. korun do stavby podpovrchové bezpečné zinkovny a do nejlepší technologie zinkování, která dnes na trhu existuje. Zároveň by zde vznikly desítky nových pracovních míst, a to hlavně pro kvalifikovanou a zodpovědnou pracovní sílu z řad vysokoškoláků a středoškoláků. Odborný personál je zárukou bezpečného provozu při dodržení všech zákonných i hygienických požadavků.  

Podpora firem s vyšší přidanou hodnotou
"Město podporuje firmy s vyšší přidanou hodnotou, vlastním vývojem a inovacemi. Zásadní je pro nás i potenciál zaměstnávaní lidí s vyšší kvalifikací," říká primátor Mirek Žbánek, který se na místě seznámil s investičními plány firmy Wanzl. "Neznám ještě závěry EIA a přímý vliv plánované investice na životní prostředí, ale z aktuálně sdělených informací se plány zdají být pro rozvoj našeho regionu velmi zajímavé," sdělil po návštěvě firmy primátor města Miroslav Žbánek. 

Cílem firmy Wanzl je vyvíjet, konstruovat a vyrábět výrobky s vysokou funkcionalitou a přidanou hodnotou právě pro oblast e-commerce.  Tento záměr potvrzuje firma rozšiřováním týmu svých konstruktérů a plánovaným vybudováním testovací laboratoře, která bude součástí prototypové dílny.