Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Odpudiví, nebo kouzelní? Pevnost poznání opět obsadí hadi a obojživelníci

Zprávy z regionu

28.2.2020

Autor: red

Na čtyři desítky nejrůznějších druhů plazů, obojživelníků a bezobratlých živočichů se o víkendu 7. a 8. března zabydlí v Pevnosti poznání Univerzity Palackého. Již počtvrté se koná akce, která představí zvířata ze zemí blízkých i vzdálených.

Lidé se mohou těšit na největšího hada České republiky užovku stromovou. Velmi zvláštní a atraktivní bude starobylá želva kajmanka dravá, dále také rohatka Cranwellova či ještěrka perlová. V boxech se objeví také veleštír hojný nebo štír Amoreuxův.

Zvířata zblízka, rady, přednášky i program pro děti

Zoologové prozradí, že existují hadi, kteří nežerou pouze hlodavce, ale najde se mezi nimi i řada potravních specialistů. "Řada vystavovaných zvířat je běžná v rámci hobby chovů, návštěvníci tak mohou načerpat inspiraci a cenné rady týkající se těchto zajímavých živočichů. Kromě zvířat se příznivci herpetologie mohou těšit na přednášky a doprovodný program pro děti. Dozvíme se něco o tom, jaké obojživelníky a plazy můžeme potkat na letní dovolené, a vydáme se po stopách jejich evoluce," uvedl zoolog Pavel Javůrek.

Koordinátorka sekce biologie v Pevnosti poznání Alena Vláčilová poznamenala, že i když tato zvířata budí u široké veřejnosti stále patřičný respekt, postupem času se daří neprávem přisouzené předsudky odstraňovat. "S některými zvířaty se lidé seznámí velmi zblízka. Na vlastní kůži tak zjistí, zda jsou studení a odpudiví, nebo naopak kouzelní," doplnila Vláčilová. 

Přednášky odborníků se uskuteční v sobotu i neděli. Ve 14:00 se návštěvníci mohou těšit na přednášku Pod stredomorským Slnkom: diverzita obojživelníkov a plazov európskych dovolenkových destinácií (Simona Papežíková), v 16:00 pak přijde na řadu téma Dávní vládci planety Země: Evoluce a diverzita obojživelníků a plazů (Petr Papežík). 

Více na www.pevnostpoznani.cz.