Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je -0.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Od pondělí začne platit nouzový stav. Jaká bezpečnostní opatření nás čekají?

Zprávy z regionu

4.10.2020

Autor: Lenka Šimková

V celé České republice začne od půlnoci z neděle na pondělí (5. října) znovu platit nouzový stav, a to kvůli zhoršenému vývoji koronavirové epidemie. Nouzový stav bude platit po dobu 30 dnů, tedy do začátku listopadu, a doprovodí jej nová bezpečnostní opatření. Ta budou zatím platit pouze dva týdny. Zda se jejich platnost rozšíří, nebo přibydou nějaká další, závisí na vývoji epidemie, počtu nakažených a také na reprodukčním čísle.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Od 5. října 2020 od 0:00 do 18. října 2020 do 23:59 budou platit nová bezpečnostní opatření v souvislosti s šířením epidemie nového koronaviru a zvyšujícímu se počtu pozitivních případů. Samotný nouzový stav pak platí po dobu třiceti dnů. Ministr zdravotnictví Roman Prymula v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že v pátek představí ministerstvo dlouhodobý plán dalších opatření.

HROMADNÉ AKCE

Od pondělí se zakazují hromadné akce ve vnitřních prostorách pro více než deset osob, venkovní akce se mohou konat pro maximálně dvacet osob. Výjimku budou mít domácnosti, práce v zaměstnání nebo zastupitelstva. Divadla a kina mohou dále hrát až pro 500 lidí, budou ale zakázány přestávky na občerstvení a také divadelní představení, při kterých se převážně zpívá (např. muzikály, opery aj.). Na bohoslužbách může být přítomno maximálně sto osob, ale v jejich průběhu se nesmí zpívat.

Svatby i pohřby se zatím mohou konat bez omezení, od 19. října však tyto akce budou omezeny pro maximálně 30 osob.

SPORTOVNÍ AKCE

Omezují se také sportovní akce organizované sportovními svazy tak, že se jich účastní pouze sportovci a nezbytné osoby zabezpečující organizační a technické zázemí včetně rozhodčích a osob zajišťujících zpravodajství v počtu nepřevyšujícím 130 osob v rámci vnitřního i vnějšího sportoviště. Stejné omezení se vztahuje i na přípravu sportovců pro sportovní akce v rámci soutěží organizovaných sportovními svazy. Jinými slovy veškeré sportovní zápasy (fotbal, hokej, volejbal aj.) se hrát mohou, ale bez přítomnosti fanoušků.

RESTAURACE A SLUŽBY

Nadále platí, že restaurace, bary a veškerá stravovací zařízení musí být mezi 22:00 a 6:00 zavřená. Mezi jednotlivými stoly musí být předepsané rozestupy, u jednoho stolu pak může sedět maximálně šest osob. Pro obchody v době nouzového stavu nové regulace nejsou, nadále platí povinnost nosit roušku uvnitř budov a poskytovat zákazníkům dezinfekci. Fitness centra i aquaparky fungují také bez omezení.  

ŠKOLY

V Olomouckém kraji bude od pondělí na školách probíhat klasická prezenční výuka. Díky celoplošnému nařízení dojde jen k omezení hudební a tělesné výchovy (s výjimkou prvního stupně základních škol a mateřských škol). Omezení prezenční výuky na školách by mělo záviset jednak na covidovém semaforu, ale především na Krajské hygienické stanici, a ta aktuálně neplánuje vydat nařízení, které by se týkalo omezení osobní přítomnosti žáků na školách. Také Univerzita Palackého zatím neplánuje přejít na plošnou online výuku a o všech opatřeních informuje na speciálních webových stránkách.

Úplná znění mimořádných opatření jsou dostupné na webu ministerstva zdravotnictví.