Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Oční klinika fakultní nemocnice zakoupila novou digitální kameru

Zprávy z regionu

6.10.2008

Autor: amb

Přístroj na diagnostiku onemocnění sítnice získala do svého vybavení Oční klinika Fakultní nemocnice Olomouc. Na digitální kameru v ceně 1,8 milionu korun přispěla 400 tisíci Nadace profesora Vejdovského.

Nadace nesoucí jméno dlouholetého přednosty oční kliniky a významné osobnosti české oftalmologie spolupracuje s tímto zařízením už od svého založení před šestnácti lety. Na přístrojové vybavení, jež slouží k včasné diagnostice a léčbě závažných očních onemocnění, za tu dobu přispěla částkou 2,5 milionu korun. "Spolupráce s Nadací profesora Vejdovského je pro nás velmi důležitá. Není to jen podpora při modernizaci přístrojového vybavení, kde je pomoc nadace bezesporu významná, ale jde také o osvětovou činnost. Nadace pořádá akce, kterými se snaží upozornit na nutnost prevence a včasné diagnostiky očních onemocnění, což je velmi záslužná práce," uvedl přednosta oční kliniky Jiří Řehák. Od roku 2004 pořádá nadace každoročně Cvičení s Monikou, jehož patronkou je Miss Europe Monika Žídková. "Při něm se setkávají zrakově postižení a lidé, kteří se s tímto problémem dosud osobně nesetkali. Díky této akci mohou nahlédnout do světa zrakově postižených," uvedla předsedkyně správní rady Nadace profesora Vejdovského Olga Sýkorová.

Nově pořízenou digitální kameru využívá klinika k vyšetřování onemocnění sítnice, zejména při diagnostice věkem podmíněné makulární degenerace. "Jedná se o chorobu, která je u lidí nad 65 let věku nejčastější příčinou získané slepoty u nás. V České republice v současné době ohrožuje odhadem přes půl milionu lidí. Onemocnění má dvě formy, z nichž jedna je léčitelná, ale s vysokými finančními náklady," vysvětlil Řehák. V loňském roce podle nej na olomoucké oční klinice diagnostikovali zhruba 1500 lidí postižených touto chorobou.

Oční klinika Fakultní nemocnice Olomouc v současné době pracuje se dvěma přístroji na léčbu tupozrakosti u šilhajících dětí, jejichž nákup podpořila rovněž Nadace profesora Vejdovského. Podobně v posledních letech přispěla například i na pořízení Heidelberského tomografu, který slouží zejména k diagnostice zeleného zákalu, na modernizaci přístroje používaného při operacích šedého zákalu a podobně.
Václav Vejdovský vedl olomouckou kliniku v letech 1928 – 1970 a provedl zde impozantní počet 17 781 operací. Byl zakládajícím členem československé oftalmologické společnosti a jejím dlouholetým místopředsedou a předsedou. Byl jedním z iniciátorů poválečné obnovy olomoucké univerzity a stal se prvním děkanem její lékařské fakulty. Své postoje ke společenským událostem vyjádřil podpisem manifestu 2000 slov vydaného v roce 1968 a na mnoho let pak mělo z vůle představitelů tehdejšího režimu jeho jméno upadnout do zapomnění.

amb

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip