Reklama

Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena, venku je 20.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Obrazem: Most u Bristolu už je otevřen pro chodce, autobusy a záchranáře

Zprávy z regionu

18.12.2019

foto: Jan Procházka

Pouze složky záchranného systému, MHD a chodci smí od dnešního dne používat nový most u Bristolu. Zkušební provoz potrvá do konce února, od března bude most otevřený i pro osobní dopravu.

Původně měla stavba mostu u Bristolu trvat od jeho demolice dvacet měsíců, povodí Moravy pak společně se zhotovitelem zkrátilo harmonogram prací téměř o čtvrtinu.

Foto: Jan Procházka

Most bude ve zkušebním užívání, bude tedy otevřený pouze pro vozidla hromadné dopravy, integrovaného záchranného systému a pěší. Doposud totiž v jeho bezprostřední blízkosti probíhají stavební práce.

Foto: Jan Procházka

„Jde nám především o bezpečnost obyvatel, účastníků silničního provozu a plynulost dopravy. Most není samostatnou stavbou, je součástí projektu protipovodňové ochrany, na níž práce budou ještě několik let pokračovat. Pokud bychom most otevřeli i pro osobní dopravu, docházelo by v rámci prací k různým dílčím omezením, která by v důsledku vyvolala v dopravě chaos,“ říká generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Foto: Jan Procházka

V půlce listopadu reálně hrozilo, že most do konce prosince otevřený nebude. Práce nečekaně zdržela časově náročná identifikace a přeložení inženýrských sítí. Původní projektová dokumentace neodpovídala skutečnosti a v některých případech nebyl schopný svůj kabel identifikovat po přivolání ani jeho vlastník.

Foto: Jan Procházka

Na přelomu listopadu a prosince začali stavaři most u Bristolu asfaltovat. Po položení finálních vrstev povrchu se stroje přesunuly k lokalitě u vysokoškolských kolejí. Tato část protipovodňové ochrany je již před dokončením, kolaudace je naplánovaná na jaro 2020.

Foto: Jan Procházka

Zkušební provoz potrvá do konce února, od března bude most otevřený i pro osobní dopravu. 

 

Až po dokončení stavby a úplném otevření mostu v Komenského ulici se od března 2020 uzavře most na Masarykově třídě. Jeho stavba bude probíhat po polovinách. Předpokládané dokončení druhého mostu je v polovině roku 2022.

Foto: Jan Procházka