Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 4.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

O Senát se utkají lékaři Kantor, Brázdil a Neoral. Do boje vyráží i právník Malacka

VOLBY DO SENÁTU

26.7.2022

Autor: Jan Procházka

Kdo bude příštích šest let hájit zájmy Olomouce v horní komoře Parlamentu? Pokračovat by chtěl dosavadní senátor Lumír Kantor, proti sobě má však silnou konkurenci, paradoxně hlavně z lékařského prostředí.

KANDIDÁTI DO SENÁTU

Senátní obvod č. 61 – Olomouc


Lumír Kantor (KDU-ČSL)


Milan Brázdil (ANO 2011)

Čestmír Neoral (ODS)


Michal Malacka (STAN)


Zuzana Majerová (Trikolora)


Václav Ranc (Piráti)


Ctirad Musil (Moravané)


Petr Vrána (Právo Respekt Odbornost)

Obhajovat bude Lumír Kantor za lidovce

Dalších šest let by chtěl v senátorské práci pokračovat Lumír Kantor. Ten sice není členem žádné stany, kandiduje však za lidovce s podporou TOP 09, Zelených a hnutí ProOlomouc.
Kantor je uznávaným lékařem, dlouhá léta působí jako primář novorozeneckého oddělení. "V podstatě celý svůj profesní život chápu jako službu lidem. Stejně tak vnímám i svůj čas v politice. Cítím velkou zodpovědnost a je mi velkou ctí reprezentovat náš region v horní komoře," říká ke své kandidatuře šedesátiletý senátor a dodává, že jako člen horní komory prozatím předložil sedm návrhů zákonů. "Zároveň se často ujímám role zpravodaje navrhovaných zákonů. Mou prací je se se zákony podrobně seznámit, analyzovat je a sepsat závěry do srozumitelných zpráv," vysvětluje Kantor.

Více informací o Lumíru Kantorovi můžete načerpat z jeho osobních stránek.

Milan Brázdil znovu bojuje o Senát v barvách ANO

Soupeřem Lumíra Kantora byl v roce 2016 další lékař - populární záchranář Milan Brázdil z hnutí ANO. A do souboje, který před šesti lety prohrál, se letos pustí znovu. 

Brázdil je v současné době poslancem, ve sněmovně sedí už třetí volební období. Podle zákona by vítězstvím v senátních volbách o tento mandát přišel. 
V poslední době na sebe upozornil nešťastným výrokem, v němž polemizoval s tím, zda na Ukrajině je či není válka. 

Zkušený záchranář má za sebou desítky let praxe, na olomoucké záchranné službě pracuje od roku 1991, jeden rok ji i vedl.

Osobní stránky má zatím Brázdil přesměrované na svůj facebookový účet. Žádné oficiální stanovisko k senátním volbám zatím nevydal.

Třetí lékař v boji o Senát: chirurg Neoral za ODS

Občanští demokraté vysílají do boje o horní komoru špičkového chirurga Čestmíra Neorala. I on je ze svého působení v olomoucké nemocnici znám široké veřejnosti. V politice má zatím zkušenosti jen v regionu. Byl v zastupitelstvu města a jedno volební období působil i jako neuvolněný člen městské rady.

Mezi oblasti jeho zájmu a priority působení v Senátu patří logicky na prvním místě využití potenciálu medicíny a dostupnost lékařské péče. „Je potřeba hledat a najít systémové řešení například nedostatku stomatologů nebo obecně lékařů na venkově,“ přibližuje kandidát na senátora Neoral.

Kampaň už Čestmír Neoral zahájil, vydal několik tiskových zpráv, webové stránky ale zatím nespustil a aktivní není ani na sociálních sítích.

Právník Malacka z olomoucké univerzity kandiduje za STAN

V Senátu by rád usedl i Michal Malacka, který je známý především z působení na olomoucké právnické fakultě, kterou vedl v letech 2001 až 2007. Do jejího čela byl zvolen v pouhých osmadvaceti letech a stal se tak historicky nejmladším děkanem univerzity za její dlouhou historii. Později se Malacka stal prorektorem, krátce šéfoval i krajskému úřadu Olomouckého kraje, byl předsedu univerzitního akademického senátu a od roku 2021 opět působí jako prorektor.

"Už mě nebaví doufat, že mé představy o roli Senátu a jeho významu v naší společnosti uskuteční jiní. Protože příliš často poslouchám nápady, jak naši společnost změnit, jak zlepšit život kolem nás a konečně narýsovat svět pro nás, pro lidi. Potkáváme mnoho lidí plných nápadů a slibů, ovšem jen málokteří je umí dodržet a uskutečnit," vysvětluje letos devětačtyřicetiletý Malacka, proč se rozhodl kandidovat. Jako člen hnutí STAN kandiduje právě za něj.

Michal Malacka už spustil poměrně rozsáhlý web, na němž se dočtete mnoho informací o jeho názorech a vizích.

Majerová chce být senátorkou, podpoří ji i SPD

Do Senátu by chtěla i další známá tvář. Současná předsedkyně strany Trikolora Zuzana Majerová. Podobně jako Brázdil už má z nejvyšších pater politiky zkušenosti. V minulém volebním období byla zvolena poslankyní za ODS, později se ale společně s Václavem Klausem mladším "trhla" a stála u vzniku nové strany. Její kandidaturu v boji o horní komoru podpořilo i spřízněné Okamurovo SPD, které vlastního kandidáta v regionu nepostavilo.

Majerová působila jako učitelka, v současné době je překladatelkou a tlumočnicí z anglického jazyka. V Senátu se podle svých slov chce zaměřit na oblast vzdělávání, lepších podmínek pro podnikatele. Je známa jako velká odpůrkyně Evropské unie.

"Musíme otočit směřování naší země. Od bezduchého následování všech nesmyslů, které pokrokáři všech možných barev a odstínů vymýšlejí ať už přímo v Bruselu, na univerzitách, v médiích či v tom bezpočtu politických neziskovek, které si uzurpují čím dál více moci a které krok za krokem ničí normální svět," odpovídá na otázku, s jakým posláním jde do voleb.

I Zuzana Majerová už spustila obsáhlý web, na němž publikuje své názory a postoje.

Piráti vysílají do boje Václava Rance, chce řešit situaci mladých rodin

Veřejnosti zatím málo známou osobností je kandidát Pirátů Václav Ranc. I on je spjatý s olomouckou univerzitou. Působil jako vedoucí výzkumné jednotky "Nanomateriály v biomedicíně" při Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů a dnes pracuje jako vedoucí projektový pracovník a jako výzkumný pracovník. Členem Pirátů je od loňského roku.

"Řečí se už vedlo dost, teď je potřeba zodpovědně přiložit ruku k dílu a využít své zkušenosti, znalosti a energii i mimo oblasti výzkumu a vysokého školství, kde jsem se až do teď angažoval.
Práci senátora vnímám v několika rovinách. Nejedná se pouze o roli kontrolní a roli důležité demokratické pojistky, které jsou známé. Práce senátora je také vytvářet komunikační mosty mezi lidmi v našem regionu a ministerstvy, Senátem či Poslaneckou sněmovnou. Chci své zkušenosti využít co nejlépe ve všech těchto rovinách," říká Ranc ke své kandidatuře. Podle svých slov by se v horní komoře rád zaměřil na podporu mladých rodin, rád by ze své pozice pomohl i řešení dopravní situace na Olomoucku.

Mezi kandidáty je nejmladší, letos v listopadu mu bude teprve jednačtyřicet let.

Václav Ranc ke své kandidatuře spustil webové stránky, kde se s jeho názory můžete seznámit podrobněji.

Do Senátu chtějí i Moravané a nová strana Právo Respekt Odbornost

O Senát budou bojovat i Moravané, kteří do voleb vysílají dalšího lékaře: Ctirada Musila. Někdejší primář klinické biochemie a hematologie hranické nemocnice proslul jako šiřitel dezinformací o covidu-19. Nemocnice ho za jeho výroky nakonec odvolala. Na sociálních sítích si říká Moravský troll. V nedávné době na internetu publikoval silně proruské postoje a ukrajinskou vládu označil termínem loutková. Speciál k senátním volbám Moravané nespustili, řadu materiálů ale nabízí jejich webové stránky.

O Senát chce bojovat i nová strana Právo Respekt Odbornost, která na sociálních sítích zpochybňuje systém a účinnost očkování proti covidu. Do boje vysílá Petra Vránu, ředitele základní a mateřské školy v Troubkách. Ten se "proslavil" loni na jaře, když odmítl nařídit žákům nošení roušek a nechal rozhodnutí na rodičích. Ani tato strana zatím nespustila senátní speciál, informace zveřejňuje hlavně na facebooku.

První kolo senátních voleb proběhne 23. a 24. září. Ve druhém kole se pak utkají dva nejsilnější kandidáti z kola prvního.