Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Novým náměstkem primátora je Otakar Bačák

Zprávy z regionu

17.6.2019

Autor: red

Novým náměstkem primátora je Otakar Bačák za hnutí SpOLečně. Zástupci stran, které v tomto volebním období tvoří Radu města Olomouce, se dohodli na obsazení uvolněného postu náměstka primátora. Otakar Bačák složil slib zastupitele a Zastupitelstvo města Olomouce jej v pondělí 17. června zvolilo novým členem Rady města Olomouce. V pozici nového náměstka bude mít v kompetenci ekonomiku, městskou zeleň a odpadové hospodářství a Výstaviště Flora Olomouc.

Koaliční spolupráce tak bude i nadále trvat na půdorysu čtveřice subjektů hnutí ANO 2011, ODS, KDU-ČSL a hnutí SpOLečně. Koaliční jednání a hlasování zastupitelů vyvolala rezignace náměstka primátora Pavla Hekely, který na pozici v Radě města Olomouce i na mandát zastupitele rezignoval k 31. květnu 2019.

Na základě dohody v koalici a hlasování zastupitelů se zároveň nově změní kompetence náměstků primátora. Zatímco Pavel Hekela měl na starost oblasti kultury, městské zeleně a odpadového hospodářství, agendu komisí městských částí a městské příspěvkové organizace Moravské divadlo Olomouc a Moravskou filharmonii Olomouc, Otakar Bačák bude odpovědný za rezort ekonomiky. "Považuji za rozumné začlenit nového člena městské rady do konceptu, který jsme nastavili hned na začátku volebního období, kdy se snažíme kompetence rozdělovat v návaznosti na odbornost jednotlivých náměstků," řekl primátor Mirek Žbánek. Vedle toho převezme Otakar Bačák i rezort městské zeleně a odpadového hospodářství a Výstaviště Flora Olomouc. "Vlak naší koalice má už pěknou rychlost. Doufám, že se mi ten manévr naskočení podaří, většinou se daří těm, kterým někdo z toho jedoucího vlaku pomůže přidržením dveří nebo podáním ruky," uvedl Otakar Bačák.

Oblast ekonomiky měla doposud v kompetenci náměstkyně Eva Kolářová. "Velmi dobrým a pozitivním směrem nastartovala rezort ekonomiky. Nyní jí na starost zůstane velmi důležitá oblast sociální, která na ekonomiku města úzce navazuje," dodal primátor Žbánek. Eva Kolářová navíc nově převezme do své gesce také záležitosti komisí městských částí a detašovaná pracoviště. Oblast kultury, která patřila do kompetencí bývalého náměstka Pavla Hekely, bude mít nově na starost náměstkyně Markéta Záleská, a to včetně Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc.

Kompetence uvolněných členů Rady města Olomouce
Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, primátor
Kancelář primátora, interní audit a kontrola, útvar hlavního architekta, strategie a řízení včetně řízení příspěvkových organizací a obchodních společností s majetkovou účastí města, mediální komunikace a marketing, zastupování statutárního města Olomouce navenek, Městská policie Olomouc.

JUDr. Martin Major, MBA, náměstek primátora
Investice, doprava a územní rozvoj, ochrana obyvatel.

Mgr. Matouš Pelikán, náměstek primátora
Smart City a informační technologie, evropské projekty a ITI, majetkoprávní záležitosti, bytová politika, Městská památková rezervace, Hřbitovy města Olomouce.

Ing. Otakar Bačák, náměstek primátora
Ekonomika a rozpočet města, městská zeleň a odpadové hospodářství, Výstaviště Flora Olomouc.

doc. PhDr. Karel Konečný, CSc., náměstek primátora
Školství a využití volného času, partnerství se středními a vysokými školami, vnější vztahy zahrnující zahraniční kontakty a partnerská města, Knihovna města Olomouce.

Mgr. Markéta Záleská, náměstkyně primátora
Cestovní ruch, Informační centrum Olomouc, sport a tělovýchova, kultura, Zoologická zahrada Olomouc, Moravské divadlo Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc.

Eva Kolářová, DipMgmt, náměstkyně primátora
Sociální věci, komise městských částí a detašovaná pracoviště.