Projekt vtáhne kuchaře do tajů regionální gastronomie. Podpoří i cestovní ruch - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 23. srpna 2025, svátek má Sandra, venku je 14.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Projekt vtáhne kuchaře do tajů regionální gastronomie. Podpoří i cestovní ruch

Zprávy z regionu

25.5.2012

Autor:

Celé dva roky bude trvat vzdělávací program Jídlo z blízka zaměřený na regionální gastronomii, který právě probíhá na Olomoucku. Jeho podtitul zní Vzdělávání kuchařů a zemědělců pro vytvoření regionální gastronomie jako součást udržitelného cestovního ruchu Olomouckého kraje. Cílem projektu je vytvořit nabídku jídla z místa neboli regionální gastronomie a zlepšit postavení zúčastněných kuchařů a farmářů na trhu práce.

"Obsah celého kurzu je koncipován tak, aby se místní kuchaři a zemědělci naučili smysluplně a prakticky využívat nové postupy a přidat tak na hodnotě svým výrobkům a službám. Tak potom mohou aktivně podporovat růst gastronomie a cestovního ruchu v Olomouckém kraji," vysvětlil Tomáš Václavík z pořádajícího občanského sdružení Živý venkov.
Hlavní vzdělávací částí celého projektu jsou podle jeho slov semináře rozdělené do pěti tematických modulů a praktické workshopy. Na ty navazují exkurze na farmy či do gastronomických provozů v Rakousku a České republice. Nedílnou součástí kurzu jsou také kulaté stoly, jejichž záměrem je především vytváření a rozvíjení spolupráce mezi zemědělci a gastronomickými provozy. Kromě toho se účastníci věnují také on-line samostudiu prostřednictvím e-learningového portálu.
"Projekt není určen jen kuchařům, malým zemědělcům či zpracovatelům surovin určených pro regionální gastronomii, ale i vedoucím gastronomických provozoven," zmínil Václavík. Realizátorem projektu je občanské sdružení Živý venkov ve spolupráci s Institutem pro trénink pohostinnosti a Slow Food Brno. "Občanské sdružení Živý venkov prostřednictvím výchovy a vzdělávání podporuje trvale udržitelnou a životnímu prostředí neškodící lokální produkci potravin. S tím jde ruku v ruce poslání Slow Food Brno: učit lidi vážit si kultury jídla, a chránit a vychutnávat tradiční regionální pokrmy a produkty místních zemědělců vyráběné řemeslným způsobem. Institut pro trénink pohostinnosti kromě vzdělávacích programů také chrání a podporuje regionální gastronomické tradice a udržitelný rozvoj znevýhodněných regionů," popsal Tomáš Václavík.

Reklama

PORSCHE OLOMOUC

Katalog firem » Auto - moto » Autosalony

Autorizovaný prodejce vozů ŠKODA • Autorizovaný servis vozů VW, Škoda, Audi, VW užitkové • Prodej a výkup ojetých a předváděcích vozů • Leasing • Pojištění • Kompletní servis ...