Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Noviny, mince i dokumenty. Při rekonstrukci byla otevřena makovice z věže Červeného kostela

Zprávy z regionu

10.8.2021

Jan Procházka

Dobové noviny, dokumenty, fotografie i pamětní medaile a mince. Tyto předměty obsahovala schránka s poselstvím budoucím generacím, umístěná v makovici věže Červeného kostela, který v současné době prochází rekonstrukcí. Schránka se do věže vrátí, přibydou do ní připomínky dnešní doby.

Schovat do hermeticky uzavřené schránky připomínky doby, je tradicí, na níž se při rekonstrukcích těší nejen památkáři a archiváři. Ti mají v poslední době žně, naposledy se otevíralo hned několik schránek, nalezených při opravě radnice. A "poklad" ukrývala i makovice věže Červeného kostela, který se mění ze skladu knih na kulturní stánek.

Foto: Jan Procházka

Schránka z věže Červeného kostela ukrývala památky nejen na dobu výstavby, tedy počátek dvacátého století, řadu dokumentů a předmětů do ní bylo vloženo i při poslední rekonstrukci na konci osmdesátých let. Právě tehdy, v červenci 1988, bylo pouzdro nečekaně objeveno.

Ve schránce se nacházel i dobový tisk se zmínkami o kostelu. Tento článek vyšel v červenci 1988 v místních novinách Stráž lidu.

Foto: Jan Procházka

„Nyní, v rámci největší rekonstrukce Červeného kostela od doby jeho založení, bude kovová schránka s dobovými dokumenty na čas přemístěna a bezpečně uložena v trezoru depozitáře knihovny,“ uvedla ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci Iveta Tichá. Než bude schránka do věže vrácena, přibydou do ní připomínky na naši současnost. 

Foto: Jan Procházka

Kostel německé evangelické církve augšpurského vyznání byl zbudován v prostoru zbořených hradeb barokní bastionové pevnosti jako jedna z dominant nové okružní třídy, kterou ve svém urbanistickém plánu navrhl světoznámý vídeňský architekt Camilo Sitte.
Projekt, jež původně vypracoval roku 1898 stavitel Franz Böhm, upravil a zjednodušil architekt Max Löv z Brunšviku. Ten vytvořil typickou novogotickou stavbu v charakteru německé cihlové gotiky. Základní kámen byl položen 16. 5. 1901 a stavba byla dokončena v roce 1902. Evangelické církvi kostel v padesátých letech odebrali komunisté, od roku 1959 sloužil jako sklad knih Vědecké knihovny. Ta před dvěma lety konečně otevřela nový depozitář, kam knihy z kostela přestěhovala. Památka tak najde nový účel, bude sloužit jako zázemí návštěvníkům vědecké knihovny, mají se tu konat i kulturní a společenské akce.