Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Novinky v zoo: voliéra otevřena návštěvníkům, nový pár pižmoňů

Zprávy z regionu

2.7.2020

foto: Jan Procházka

Hned dvě novinky představila dnes olomoucká zoologická zahrada. Obří voliéra, zvaná bábovka, je nově otevřena návštěvníkům, kteří tak její obyvatele mohou obdivovat nejen zvenku, ale i zevnitř. A představil se i nový pár úctyhodných pižmoňů. Zoo si slibuje, že zhruba za rok by mohli přivést na svět potomky...

Voliéra byla postavena v roce 1993, v zimě téhož roku se ale zhroutila pod náporem mokrého sněhu. O rok později byla prakticky postavena znovu. Od dnešního dne si návštěvníci mohou užít doslova "ptačí safari". Do voliéry je totiž nově umožněn přístup. Bariéra mezi lidmi a zvířaty je tak zase o něco menší...

"Máme tu jeřáby mandžuského a bělošíjího. Ty chováme již řadu let, v těch posledních se zapojujeme do reintrodukčního programu: nasezená vejce obou druhů odlétají na Dálný východ a vylíhnutá kuřata se adaptují na život v přírodní rezervaci," líčí mluvčí zoo Iveta Gronská. "Dále zde máme velmi atraktivní malý druh středoasijského jeřába panenského. Neschází husa malá, jeden z druhů divokých hus obývající severské oblasti Eurasie a husa tibetská, která je známá tím, že se ze všech ptáků pohybuje nejvýše a přelétává i vrcholy Himaláje. Z obyvatel voliéry nesmíme zapomenout ani na mediálně zdatného kondora krocanovitého. Vše nasvědčuje tomu, že jakmile bude vybudována zimní ubikace, přibydou i kriticky ohrožení ibisi skalní. V současné době je zde ubytován také pár zoborožců kaferských a zdrží se, dokud nebude vyřešena jejich bytová otázka, stejně jako samice čáji obojkové, která zde čeká na příchod partnera," upřesnila Gronská. Jedním z obyvatelů je i obyčejný holub hřivnáč, který se do voliéry svévolně vloupal a zabydlel se v ní. 

Foto: Jan Procházka

Pižmoň aljašský je nepochybně jedním z nejvzácnějších zvířat olomoucké zoo. Poslední dva roky byl výběh prázdný, nyní však má zahrada nový chovný pár, složený ze samce Ralfa z Tallinu a samice Ragny z Německa, kteří se oba narodili v květnu roku 2018. "Pižmoni přicestovali ve druhé polovině dubna a návštěvníci je mohou spatřit v jejich plné kráse," říká Gronská. 

Pro chov pižmoňů se v zoo rozhodli koncem devadesátých let a chovatelské zařízení, které obývají, bylo vybudováno přímo pro ně. "Prvním pižmoněm v naší zoo byla samice Sněhurka, která zde žila až do roku 2015 a téměř každým rokem přivedla na svět mládě. Poslední samec uhynul v roce 2018, v tu dobu jsme nevěděli, jestli jsme chov ukončili nebo jen přerušili, protože se pižmoni dají sehnat jen velmi těžko. Na tuto otázku jsme dostali odpověď letos na začátku koronavirové krize, kdy nám byl navržen koordinátorem chovný pár," doplnila zooložka Libuše Veselá.

Foto: Jan Procházka