Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Novinky v MHD: Senioři nad 65 let budou jezdit tramvajemi a autobusy zdarma

Zprávy z regionu

15.1.2019 aktualizováno 26.6.2019 10:00

Autor: zd

Cestování tramvajemi a autobusy zdarma pro všechny nad 65 let. To je novinka, s níž letos přišlo vedení města. Senioři by se měli svézt bezplatně poprvé v červenci letošního roku.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

"Úpravou tarifní politiky MHD naplňujeme naši vizi dostupné veřejné dopravy ve městě. Bezplatnou MHD pro seniory od 65 let zavádíme jako úplnou novinku," uvedl již v lednu primátor Mirek Žbánek. Jedinou podmínkou pro bezplatné cestování v olomoucké MHD tak bude dosažení 65 let. K prokázání věku bude seniorům stačit předložený osobní doklad.

Bezplatné cestování seniorů bude radnice dopravnímu podniku finančně kompenzovat v rámci plateb za zajištění provozu autobusů a tramvají. "Za rok počítáme zhruba s deseti miliony, za letošní rok by to tedy byla polovina," sdělil primátor. 

"Počítáme, že tímto krokem potěšíme všechny seniory, i ty, kteří nejsou z Olomouce, ale do našeho města přijíždějí za kulturou nebo na některou z výstav či na Floru, a takto se jim bude cestovat pohodlněji," vyzdvihl Žbánek.

Samotnému zavedení bezplatné přepravy pro cestující 65+ musí nyní předcházet nové nařízení o stanovení maximálních cen jízdného v MHD na území statutárního města Olomouce s účinností od 1. července 2019 a zapracování nově zavedené přepravy s koordinátorem IDSOK do Tarifu IDSOK s platností od stejného data. Zóna 71 Olomouc je nyní nejen katastr města Olomouce, ale i území obcí Bystrovany, Bukovany, Horka nad Moravou, Samotišky, Skrbeň a Křelov-Břuchotín. 

Zvýhodněnou MHD mají už nyní v Olomouci senioři nad 70 let. K celoročnímu cestování v zóně 71 jim stačí dvacetikorunový kupon. Zcela zdarma jezdí olomouckou MHD děti do 6 let věku. Zvýhodněnou přepravu mají v zóně 71 i čestní dárci krve, cestují za 300 Kč ročně na tzv. Kapka Pas. Senioři nad 65 let mohli dosud využívat 50% slevu z běžného časového jízdného. Základní jízdenka na MHD v Olomouci stojí 14 korun. Měsíční jízdenka přijde na 350 korun a čtvrtletní stojí 900 korun.

Poprvé se senioři nad 65 let svezou MHD zdarma 1. července 2019.