Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nová ústředna uleví dopravě ve městě

Zprávy z regionu

12.9.2018

Autor: roc

Město Olomouc spustilo testovací provoz nové dopravní řídící ústředny, která přinese komfort pro všechny typy dopravy. Koordinovaným řízením křižovatek umožní lepší řízení dopravního provozu ve městě, včetně možnosti úpravy signalizačních plánů podle aktuálních událostí či mimořádných situací. Součástí bude i mobilní aplikace pro předávání informací z městského dopravního centra všem řidičům.

Foto: David Kopřiva

„Stávající ústředna byla pouze dohledová a téměř na hranici své životnosti i kapacity. Nové řídící dopravní centrum bude umět reagovat na aktuální situaci a upravit například světelnou signalizaci podle předem připravených scénářů. Výsledkem bude lepší průjezdnost městem,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec.
Systém dopravního centra se skládá z inteligentního ovládání světelných křižovatek, monitoringu obsazenosti parkovišť pro veřejnost, možnosti připojení dohledových kamer, ovládání proměnných značek a dalších dopravních technologií, které jsou propojeny prostřednictvím Smart city aplikace Invipo. „Ta patří ke světové špičce v oboru a Olomouc se tak stane dalším městem s chytrým řízením dopravy,“ řekl za dodavatele ústředny Ivo Gajdošík.
Celkem bude k nové ústředně připojeno všech 42 světelných křižovatek. Dopravní situaci budou v reálném čase sledovat operátoři na velkoplošných obrazovkách. „Dopravní centrum připraveno pro sběr dat a řízení telematických zařízení, které magistrát města plánuje nasadit v následujících letech,“ objasnil Martin Luňáček, vedoucí oddělení koncepce veřejné infrastruktury a dopravního inženýrství, pod které projekt spadá.

Město Olomouc má dlouhodobou vizi, jak zlepšit dynamické řízení dopravy. „Systém bude mít vlastní webový portál a mobilní aplikaci, kde lidé získají přehled o aktuální dopravní situaci ve městě, aktuální poloze vozidel MHD nebo volných parkovacích plochách
s možností navigace,“ popsal náměstek Jakubec.

Kromě okamžitého zlepšení dopravy by se měl systém vyplatit i dlouhodobě. Díky nasbíraným anonymním datům o hustotě a směrovosti provozu ve městě bude možné například lépe plánovat trasy MHD nebo objížďky během rekonstrukcí. V neposlední řadě se očekává dopad na zlepšení kvality ovzduší díky nižším emisím.  

K ostrému spuštění ústředny by mělo dojít za rok. Cena dopravní ústředny byla zhruba
30 milionů korun, z toho 85 procent nákladů pokryla dotace Evropské unie v programu Integrované teritoriální investice (ITI).

roc

Reklama

SPEMAX s.r.o.

Katalog firem » Auto - moto » Odtahová služba

Provedeme vyproštění a odtah havarovaného nebo nepojízdného osobního vozu, nákladního vozu, autobusu, návěsu nebo soupravy vozidel speciální technikou. PROVOZ NONSTOP – 724 500 000! Přepra...