Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 20.8 °C

Nová restaurace v Telegraphu pulsuje. Jídlo je tu zábavné

Zprávy z regionu

17.4.2024

Jan Procházka

Klasika rozebraná na molekuly i neobvyklé chutě. Poctivost a spousta zeleniny v nejrůznějších úpravách. Zábavnější jídlo. Tak by se dal charakterizovat nový koncept Telegraph Pulse. Podnik se transformoval z původní kavárny do plnohodnotné restaurace, která ale není zdaleka obyčejná. Ostatně jako celý Telegraph.

Transformace Telegraph Cafe začala loni v létě s příchodem šéfkuchaře Aleše Hrabce. Rodák z Kyjova, se zkušenostmi z nejrůznějších podniků doma i v zahraničí, vnesl do kuchyně nejen nové chutě, ale i neotřelou filozofii. “Vždycky přistupuji k jakékoliv surovině s respektem. Dobře si uvědomuji, pokud jde třeba o maso, že zvíře muselo zemřít, abychom se my mohli najíst. A proto je mým úkolem ho zužitkovat co nejlépe. A to samé platí také o přístupu k zelenině, vezměte, že jedna mrkev spotřebuje sto padesát litrů vody, než vyroste. Do toho je samozřejmě i náročná práce zemědělce, který ji vypěstoval… To všechno mám při vaření na mysli a proto kladu důraz na poctivost a nesnažím se hledat zkratky,” říká Aleš Hrabec.

Aleš Hrabec sbíral zkušenosti po světě, před časem zakotvil v Olomouci a nyní je šéfkuchařem Telepraph Pulse.

Foto: Jan Procházka

Kuchyně i celý podnik během podzimních a zimních měsíců začal překračovat původní koncept kavárny. “Cítili jsme, že pojmenování kavárna už nás nevystihuje, vyrostli jsme a tak nějak přirozeně se stali plnohodnotnou restaurací. Proto jsme před nedávnem přistoupili i k přejmenování podniku,” prozrazuje manažerka Telegraphu Alžběta Smejkalová. Nový název Pulse má vyjadřovat život, kterým podnik pulsuje. “Během dne se to u nás proměňuje. Začínáme snídaněmi, pak přijdou obědy, odpolední káva a večer intimní atmosféra, kdy ztlumíme světla a celý prostor dostane úplně jiný nádech. Tohle pulsování nás inspirovalo k názvu,” líčí Smejkalová.

Foto: Telegraph

Jak už bylo zmíněno, v Telegraph Pulse můžete začít den snídaní. Na menu nechybí místní hit - Buchtičky s tonka crème anglaise ani oblíbená Vejce Benedikt. “To jsme ladili opravdu dlouho, než jsme byli spokojeni. Pečeme si třeba vlastní toastový chléb,” láká Aleš Hrabec. 

Na týdenním obědovém menu jsou na výběr tři hlavní jídla a polévka. “Zpravidla se snažíme, aby jedno jídlo bylo vegetariánské, nebo máme v záloze jeho vegetariánskou variantu. A pokud má zákazník problém třeba s laktózou nebo lepkem, rádi připravíme jídlo tak, aby mu vyhovovalo, stačí se domluvit,” říká Hrabec.

Nový je i večerní koncept. V Pulse sázejí na tapas, tedy malé porce, kterých si můžete objednat více a třeba je sdílet s partnerem či přáteli. “Vycházeli jsme z toho, že večer tu často bývá nějaký program, lidé přijdou dřív, dají si skleničku a něco dobrého… A nebo přijdou posedět a vychutnat si naše skvělá vína a drinky,” popisuje Alžběta Smejkalová. 

Jídlo je tu barevné a zábavné.

Foto: Telegraph

Kuchyně sází na lokální suroviny. “Hlavně u zeleniny platí, že je hloupost ji vozit z druhého konce světa, když ji můžete koupit od zemědělce z regionu. A bude daleko chutnější,” míní Aleš Hrabec. Zelenina je ostatně základem jeho kuchyně a podle toho, co mu nabídne zelinář, také sestavuje jídelníček. “Zbývá k tomu doplnit nějaký protein a omáčku a jídlo je vymyšlené,” usmívá se. Zelenina v nejrůznějších úpravách často nahrazuje klasickou přílohu, čímž pokrm odlehčí a udělá ho zajímavější. “Snažíme se vrstvit chutě. A když třeba máme rybu s dýní, tak  dýni podáváme nejen jako pyré, ale třeba i fermentovanou a pečenou,” říká na vysvětlenou Aleš Hrabec. Přestože na jídelním lístku Telegraph Pulse najdete často i českou klasiku, přistupují tu k ní inovativně. ”Snažíme se ten pokrm rozebrat na molekuly: dalo by se říct, že Pulse je taková fúze světové kuchyně s českou surovinou. A občas i rádi provokujeme,” usmívá se Hrabec a jako příklad uvádí třeba kimchi z dýně.

Večer můžete zajít na skvěle vyladěný drink a k tomu si dát třeba tapas.

Foto: Telegraph

Samozřejmostí je i vaření ze sezonních surovin. Nedávno tak proběhla jídelním lístkem série pokrmů s medvědím česnekem, aktuálně mu dominuje chřest. Čerstvou zeleninu si tu navíc průběžně zpracovávají na chladnou část roku. “Zavařujeme, fermentujeme, nakládáme… Až přijdou takové ty pošmourné časy, stačí sáhnout do spíže a hned je veseleji. Už se těším, až třeba v listopadu vytáhnu ocet s medvědím česnekem a udělám z něj holandskou omáčku,” říká Aleš Hrabec.

Foto: Jan Procházka

Zanedlouho v Telegraphu začne i sezóna venkovních akcí, například oblíbené rooftop party. I na nich se bude Pulse podílet. “Jednak tam samozřejmě bude náš bar s vínem a drinky, kluci z kuchyně ale ladí i grilované speciality,” láká Alžběta Smejkalová a dodává, že i zaměstnanci Telegraphu si novou kuchyni pochvalují.  “Aleš dává pokrmům šmrnc a vždycky je něčím vyšperkuje. Třeba do kukuřičné polévky přidá místo krutonů popcorn. To jídlo je prostě zábavné.”