Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 3.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nouzový stav v Česku začne platit o půlnoci. Vláda zruší vánoční trhy a omezí provoz restaurací

Zprávy z regionu

25.11.2021 aktualizováno 26.11.2021 08:08

Autor: Lenka Šimková

V České republice bude kvůli epidemii covidu-19 opět platit nouzový stav. Vláda ho vyhlásila na dobu třiceti dnů od půlnoci 26 listopadu. Bude tedy oplatit minimálně do Vánoc. Společně s nouzovým stavem vejdou od zítřejší 18. hodiny v platnost i nová opatření.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Vláda rozhodla, že s platností od pátku 26. listopadu od 18. hodiny začnou platit nová opatření ve snaze zabránit šíření epidemie koronaviru. V platnosti zůstanou veškeré podmínky pro vstup do restaurací a služeb - tedy očkování či prodělání covidu v posledních 180 dnech.

Ruší se vánoční trhy, zakazuje se konzumace alkoholu na veřejnosti

Vánoční trhy napříč celou republikou se ruší. Výjimky budou pouze pro prodej kaprů a vánočních stromků. Zároveň se také zakazuje pití alkoholu na veřejnosti. Celoroční tržiště pak budou moci zůstat otevřená, ale nebude na nich moci probíhat konzumace pokrmů.

Restaurace a další podniky musí zavřít ve 22 hodin

Restaurace, hospody, kluby, diskotéky, kasina, herny apod. musí zavírat v deset večer. Mezi 22. hodinou a 5. hodinou ranní je v těchto podnicích zakázán vstup veřejnosti. Zároveň se také zakazuje konzumace potravin v nákupních centrech, tedy i ve food courtech. Na místě bude možné si vzít potraviny pouze s sebou. 

Omezení počtu osob na kulturních a sportovních akcích

Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude od pátku moci maximálně 1000 lidí. Pro návštěvníky všech hromadných akcí bude nadále platit povinnost prokázat se kompletním očkováním proti covidu-19 nebo dokladem o prodělání nemoci v posledních šesti měsících.

Na další hromadné akce typu spolkových akcí, oslav, večírků či plesů bude moci od pátku maximálně 100 lidí. Pohřby budou bez omezení.

Pracovní povinnost pro zdravotníky

Vláda schválila pracovní povinnost pro zdravotníky ze zařízení, kde se neléčí covid. Nebude platit pro praktické lékaře, zubaře, gynekology a pracovníky v hospicové péči.

Vláda zvažuje povinné očkování

"Jsme přesvědčení, že musíme zavést povinné očkování pro lidi 60 plus. Možná od 50 plus. O tom budeme ještě diskutovat," dodal Babiš. Také by se mělo jednat o zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, hasiče či policisty. Podle Babiše je povinné očkování těchto skupin nevyhnutelné.