Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Noční běh pro Světlušku opět rozsvítí Olomouc. Poprvé se poběží přes Smetanovy a Čechovy sady

Zprávy z regionu

17.5.2023

Autor: red

Světluška, projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, pokračuje v sérii charitativního Nočního běhu. Ten se v Olomouci poběží už ve čtvrtek 18. května a tentokrát čeká na běžce změna. Po sérii běhů v Bezručových sadech se závod přesouvá na Výstaviště Flora. Přispějte i vy malou částkou za startovné a užijte si běh s rozsvícenými čelovkami. ;)

Ilustrační foto

Foto: Viktor Poláček

Olomoucký Noční běh pro Světlušku startuje ve čtvrtek 18. května ve Smetanových sadech u restaurace Fontána. Registrace na místě bude probíhat už od 19 hodin, start samotného běhu je v plánu na 21 hodin. Běžci budou mít na výběr z jednoho (2,5 km), nebo dvou (5 km) okruhů. Není přitom nutné běhat, trasu lze klidně jen projít. Vítáni jsou zájemci všech věkových kategorií, kteří chtějí podpořit dobrou věc. Registrovat se mohou také firmy, které podpoří své zaměstnance ve sportovních aktivitách, a navíc udělají dvojnásobnou radost. Do běhu se opět zapojí zrakově postižení sportovci, které Světluška již 20 let podporuje v aktivním životě. Registrace na běhy jsou spuštěny na www.behprosvetlusku.cz.  

Startovné je 500 korun a v ceně vstupenky je pro každého účastníka sportovní vak v kombinaci buď s čepicí, nebo čelovkou. Na běh bude možnost přihlásit se jako dobrovolný trasér či vyzkoušet na světluščích stáncích pomůcky pro zrakově hendikepované, simulované zrakové vady a smyslové hry i sportovní vybavení. "Světluška si spolu s Českým paralympijským výborem vzala za cíl, že do dvou let vybuduje databázi proškolených trasérů a průvodců pro zrakově hendikepované sportovce. Na každém z běhů proto využijeme příležitost oslovit běžce, kteří s posláním Světlušky souzní, a nabídneme možnost stát se trasérem třeba pro nevidomého běžeckého lyžaře nebo pilotem pro tandemového cyklistu," vysvětluje propojení světluščích aktivit Gabriela Drastichová.

Motto letošního běhu návštěvníky láká výzvou "Vzhůru na oběžnou dráhu Nočního běhu pro Světlušku". O doprovodný program, který jde s mottem ruku v ruce, se letos postará Tomáš Bubák, kterému bude symbolicky běhat a létat yoyo na provázku. Účastníci se budou také moci vyfotit s maskotem letošní sezóny – světluščím astronautem. Olomoucké běžce čeká hudební rytmické rozproudění v podání kapely Trocha klidu, o další hudební doprovod se postará DJ MC. Celým večerem provede moderátorka Kristína Herz z Moravského divadla Olomouc, která ke dvacetiletému výročí Světlušky připomene historické milníky jak Nočního běhu, tak Světlušky samotné.

O Světlušce

Světluška je dlouhodobý projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá těžce zrakově postiženým. Už od roku 2003 se Světluška snaží dělat radost hned dvakrát, a to jak nepřetržitou finanční pomocí zrakově postiženým, tak pořádáním osvětových a zážitkových aktivit pro všechny dárce. Shromážděné finanční prostředky do sbírky Světluška rozděluje celoročně nevidomým a slabozrakým žadatelům bez ohledu na věk. Více na www.svetluska.net