Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Noc kostelů proběhne 12. června. Na prohlídky i koncerty láká v Olomouci necelá dvacítka objektů

Zprávy z regionu

31.5.2020

Autor: red

Také letos nabídne Noc kostelů v olomoucké arcidiecézi návštěvníkům otevřené kostely, kaple a modlitebny. Jedenáctý ročník akce je sice poznamenán opatřeními v souvislosti s nemocí covid-19, přesto nabízí řadu zajímavých programů. V Olomouci láká k prohlídkám necelá dvacítka objektů, v celé olomoucké arcidiecézi bude zpřístupněno přes 120 památek.

Foto: Jan Procházka

Olomoucká arcidiecéze nabídne v letošním roce návštěvu více než 120 kostelů a dalších památek. Jen v Olomouci se lidé mohou těšit na nejméně osmnáct otevřených objektů. "Noc kostelů zve k návštěvě už řadu let. Teď je zvláštní příležitost, abychom přišli s vděčností do ticha chrámu poděkovat. Vždyť máme za co," vybízí k účasti na letošní Noci kostelů arcibiskup Jan Graubner a doplňuje: "Doznívající epidemiologická opatření i obyčejný zájem o druhého nabádají spíš ke komornějšímu prožití, to ale nemusí nijak škodit. Vždyť kostel sám je program a pozvat druhé, aby chvíli setrvali v jeho tichu, je to nejlepší, co jim můžeme nabídnout."

Slavnostní zahájení Noci kostelů se uskuteční v pátek 12. června v 18:00 v olomoucké modlitebně Bratrské jednoty baptistů. V rámci zahájení bude představen i průvodce, který zájemce zavede na olomoucká místa spjatá s osobní přítomností tří světců: sv. Jana Sarkandra, sv. Jana Pavla II. a sv. Matky Terezy. Průvodce připravilo arcidiecézní Centrum pro kulturu k letošnímu jubilejnímu roku, kdy si během jarních měsíců připomínáme 400 let od mučednické smrti sv. Jana Sarkandera a zároveň 25. výročí jeho svatořečení sv. Janem Pavlem II. v Olomouci, dále 100 let od narození papeže sv. Jana Pavla II. a také 30 let od příjezdu sv. Matky Terezy do Olomouce. Lidé tak mohou nejen v rámci Noci kostelů projít ve stopách zmíněných světců katedrálu, Arcibiskupský palác, kostel sv. Michala, Sarkandrovu kapli nebo sloup Nejsvětější Trojice se Sarkandrovou sochou.

Podrobnosti o zpřístupnění více než 120 objektů v rámci olomoucké arcidiecéze naleznete na oficiálních stránkách Noci kostelů.
Při návštěvě kostelů je nutné dodržovat aktuální opatření, tedy mít roušku, dezinfikovat ruce a dodržovat rozestupy.

V reakci na epidemiologická opatření upustili leckde od přípravy programové nabídky a soustředí se na zpřístupnění kostela především jako prostoru k modlitbě a rozjímání a také jako místa, kde lze v noční atmosféře poznávat díla našich předků – architektů, sochařů a řezbářů, malířů i řemeslníků. Přesto vás však na různých místech čeká pestrý program. V Arcibiskupském paláci, který o Noci kostelů otevírá jinak nepřístupnou biskupskou kapli a z důvodu omezené kapacity je v něm nutná rezervace místa, vystoupí děti z místní církevní mateřské školy Ovečka při hudebně-divadelním programu. Dospělí návštěvníci pak v kapli biskupské rezidence mohou zhlédnout plastiku "Chlebového Krista" a ve vedlejším sále krátký videosnímek o pohnutém osudu arcibiskupa Matochy. Hojně využívané jsou letos výstavy. Olomoucká katedrála sv. Václava nabídne panelovou výstavu k výročnímu roku sv. papeže Jana Pavla II. a v nedalekém pravoslavném kostele sv. Gorazda se zase ukáže tvorba malířky Viery Sokolinske, doplněná jejím koncertem.

Letošní Noc kostelů bude mít také zajímavý interaktivní prvek - živé vstupy ze všech českých a moravských diecézí. Z Olomouce se bude živě vysílat od 20 hodin. Lidé budou moci se do programu zapojit svými dotazy, připravena je i soutěž o ceny.