Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 13 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Noc kostelů v Olomouci: na prohlídky a koncerty zve devětadvacet objektů, mezi nimi i zaniklý kostel sv. Petra a Pavla

Tipy a názory

20.5.2019

Autor: Zuzana Doleželová

Také letos budou moci návštěvníci ve stovkách otevřených kostelů poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství, které nejsou pouze výrazem minulosti, ale i živé přítomnosti. O tom svědčí i bohatý kulturně-duchovní program, v němž opět nebudou chybět koncerty, komentované prohlídky, možnost nahlédnout do sakristií, vystoupat na věže či sestoupit do starobylých krypt. V Olomouci se otevřou brány devětadvaceti objektů, v celé olomoucké arcidiecézi bude zpřístupněno 221 památek.

Katedrála sv. Václava bývá během Noci kostelů velmi oblíbeným cílem návštěvníků. A není se čemu divit...

Foto: Jan Procházka

Jaké kostely a objekty budou 24. května otevřené? Podívejte se, jak bude vypadat Noc kostelů v Olomouci.

Během Noci kostelů mohou návštěvníci v Olomouci nahlédnout do devětadvaceti objektů. Program si připravily kostel sv. Michala, kostel Panny Marie Sněžné, katedrála sv. Václava, kde se uskuteční koncerty a zpřístupněna bude i věž se zvonem, dále bude otevřena kaple sv. Jana Sarkandra, kaple sv. Jeronýma, kaple sv. Františka z Assisi, kaple Nejsvětější Trojice, kaple Božího Těla, kaple Božího milosrdenství, kaple Neposkvrněného početí Panny Marie, kaple Panny Marie Bolestné na Církevním gymnáziu Německého řádu, kaple sv. Richarda Pampuriho, Husův sbor, modlitebna Bratrské Jednoty baptistů, modlitebna Církve bratrské, modlitebna Církve adventistů sedmého dne, Nemocniční kaple ve FNOL, kaple Ducha Svatého, kaple sv. Norberta, kostel sv. Ondřeje, kostel sv. Filipa a Jakuba, kostel Panny Marie Pomocné, kostel sv. Cyrila a Metoděje, pravoslavný katedrální chrám sv. Gorazda, kapucínský kostel Zvěstování Páně, kostel sv. Kateřiny či dominikánský kostel Neposkvrněného početí Panny Marie. 

K návštěvě zve rovněž bývalý kostel sv. Petra a Pavla na nádvoří děkanátu Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Zde se uskuteční prezentace půdorysu kostela, vyznačeného v dlažbě nádvoří univerzity, a rovněž prezentace výsledků archeologického výzkumu, a to formou plakátů a výkladu.

Zpřístupněna bude rovněž kaple Nejsvětější Trojice

Foto: Jan Procházka

Večerními prohlídkami ožije také biskupská rezidence. Návštěvníci mohou v paláci zavítat do biskupské kaple, která je jinak veřejnosti nepřístupná. "Původně barokní kaple byla později vybavena novým mramorovým oltářem, stěny jsou z umělého mramoru a na stropě je bohatá štuková výzdoba. Tato 'domácí' kaple olomouckých biskupů je zároveň památným místem. Před sedmdesáti lety – krátce po nástupu komunistického režimu – zde totiž tajně přijal biskupské svěcení pozdější pražský arcibiskup, kardinál František Tomášek, od jehož narození letos navíc uplynulo 120 let," uvedl vedoucí arcidiecézního Centra pro kulturu Martin Kučera. Minulý režim a jeho útlak církví, věřících i dalších lidí však podle Kučery o Noci kostelů připomene nejen samotný prostor kaple. "Mimořádně v ní bude vystavena cenná plastika, hlava Krista vyrobená z chlebových soust dvanácti vězňů komunistického režimu," řekl. Umělecké dílo vyrobené na počátku totality v Uherském Hradišti zde vězněným sochařem Ludvíkem Šmotkem věnoval arcibiskupství před dvěma lety Jan Janků, další ze skupiny odsouzených, mezi kterými drobné umělecké dílo vzniklo. 

I kostel Panny Marie Sněžné čeká na návštěvníky. Nabídne bohatý program

Foto: Jan Procházka

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před patnácti lety ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – "Lange Nacht der Kirchen". V roce 2009 překročila Noc kostelů hranice a otevřely se také kostely a modlitebny na několika místech v České republice. V roce 2010 se Noc kostelů konala již v celé České republice, v roce 2011 poprvé na Slovensku, od roku 2012 probíhá Noc kostelů (estonsky Kirikute Öö) také v Estonsku, v roce 2016 se konala poprvé ve Švýcarsku.

Loňská Noc kostelů v České republice zaznamenala na 500 000 návštěvnických vstupů ve více než 1 500 kostelech, kde pořadatelé připravili na 7 000 programů.