Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Noc divadel proběhne už tuto sobotu! Jaký program chystají olomoucká divadla?

Zprávy z regionu

19.11.2020

red

Osmý ročník Noci divadel se uskuteční už tuto sobotu, tedy 21. listopadu, v letošním roce však ve výrazně omezeném režimu a s velkou převahou virtuálního programu. Preventivní opatření proti koronaviru mají obrovský dopad na oblast divadla i tance, což reflektuje i letošní podtitul akce Divadlo a udr-život-elnost. Do Noci divadel se plánují opět zapojit divadla napříč celou republikou, z těch olomouckých se můžete těšit na program Moravského divadla, Divadla Tramtarie i Divadla na cucky.

Divadla a soubory zapojené v letošním ročníku Noci divadel svůj program přizpůsobí stávajícím vládním nařízením. Události tak proběhnou převážně v online prostředí (živě či ze záznamu), případně v souladu s mimořádnými a preventivními opatřeními, která budou v den konání Noci divadel v platnosti. Scény napříč celou republikou propojí virtuální telemost, který bude mít své zázemí v Institutu umění – Divadelním ústavu. Streamovací studio umožní divákům sledovat moderovaný kontinuální program probíhající v různých městech a místech. Na programu budou nejen virtuální prohlídky či živé přenosy, ale například také interaktivní edukativní hry pro děti i dospělé. Kompletní program celorepublikové akce naleznete na www.nocdivadel.cz.

Moravské divadlo Olomouc

Moravské divadlo se i tentokrát zapojilo do příprav tohoto divadelního svátku a nabídne video s prohlídkou zákulisí. Oči návštěvníků exkurze bude suplovat kamera, která se společně s průvodkyní Ivanou Plíhalovou podívá do krejčovny, na baletní sál, zkoušku orchestru a samozřejmě i na jeviště. Video bude zveřejněné v sobotu 21. listopadu ve 20 hodin a 20 minut na webu a YouTube kanálu Moravského divadla. "Původně jsme chtěli využít tento divadelní svátek a oslavit s našimi příznivci kulaté výročí sto let stálé české divadelní scény v Olomouci. Celodenní program měl završit galavečer na jevišti Moravského divadla. To vše vzalo za své, přesto jsme se chtěli se všemi fanoušky setkat aspoň v on-line prostředí a poděkovat jim. O prohlídky našeho divadla bývá obrovský zájem a věříme, že si diváci užijí i tuto nezvyklou virtuální prohlídku," sdělil ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Divadlo Tramtarie

Také olomoucké Divadlo Tramtarie si připravilo na letošní Noc divadel program. "I letos jsme si pro naše diváky připravili interaktivní hru, tak jak je u nás zvykem. Hra startuje v sobotu 21. listopadu od 14 hodin na našem Facebooku, kde postupně zveřejníme šest ukázek z našich inscenací. Úkolem pak bude najít slovíčko, které do ukázky nepatří, a to zapsat do tabulky. Šest písmen ze zatoulaných slov dá nakonec tajenku," uvádí ředitelka Divadla Tramtarie Petra Němečková. A pokud správně vyluštěnou tajenku pošlete v sobotu do 23 hodin na email info@divadlotramtarie.cz, tak můžete vyhrát dvě dárkové vstupenky do divadla. Inscenaci, na kterou je využijete, si pak vyberete sami.

Online telemost Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den) si můžete pustit 21.11. od 13 do 21h

Telemost

Součástí letošního ročníku Noci divadel bude devítihodinový telemost s názvem Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den). Komponované pásmo složené z živých vstupů i předtočených záznamů propojí všech osmadvacet divadel z devíti měst z celé republiky. Živý virtuální telemost bude probíhat od 13 do 21 hodin, po 15. hodině se můžete těšit na vstupy z olomouckých divadel. Hned v čase 15:00 - 15:10 uvidíte vstup z Divadla Tramtarie a těšit se můžete na rozhovor s uměleckým šéfem divadla Vladislavem Kracíkem, a také na první díl seriálu Příběhy obyčejného nindži. Vstup Moravského divadla je naplánovaný na 15:50 a v rámci něj uvidíte úvodní část prohlídky divadla a dále také rozhovor moderátora akce, Ondřeje Cihláře z divadla Vosto5, s ředitelem Moravského divadla Davidem Gernešem.

Divadlo na cucky

Divadlo na cucky plánuje pro tento den zveřejnit pro zájemce záznamy některých starších inscenací. Ty budou k vidění na webu divadla, a také na jeho facebookovém a YouTube kanálu. O které inscenace půjde zatím není jisté, podle Zdeňka Vévody z Divadla na cucky by přesný výběr inscenací měl být známý nejpozději v pátek.