Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.8 °C

Neuvěřitelné akrobatické kousky, pohyb na hraně a další dobrodružství. Už za týden startuje přehlídka Cirkuzkus

Kultura

23.5.2024

Autor: red

Strhující akrobatické kousky, pohyb na hraně a další dobrodružství přinese už za týden čtvrtý ročník přehlídky Cirkuzkus, pořádaný olomouckým Divadlem na cucky. Na Dolním náměstí a v amfiteátru Letního kina se od 30. května do 2. června představí tradiční špičky české novocirkusové scény Cirk La Putyka a Losers Cirque Company, na náměstí vystoupí slovenský soubor Kaukliar s originální show na bagru. Program obsahuje i workshopy s vystupujícími umělci.

Losers Cirque Company (vlevo), Cirk La Putyka (nahoře) a Kaukliar

"Vše začalo v roce 2020, kdy jsme pozvali do Olomouce Cirk La Putyka," připomíná ředitelka festivalu a Divadla na cucky Alžběta Kvapilová. "Pro velký zájem jsme La Putyku pozvali i o rok později, tentokrát už do programu prvního ročníku přehlídky," doplňuje Kvapilová. Letos Cirkuzkus odstartuje na Dolním náměstí, kde ve čtvrtek 30. května od 18 hodin vystoupí slovenský soubor Kaukliar. "Show Robošov bude ukázkou akrobacie stavebních dělníků na bagru a slibuje mimořádně zábavnou podívanou," láká na festivalové entrée Kvapilová. Vstupné se v tomto případě nevybírá.

V pátek budou fanoušci nového cirkusu očekáváni v Letním kině, kde od 20 hodin vystoupí Losers Cirque Company. Ti se spojili s vítězi prvního ročníku televizní soutěže Česko Slovensko má talent – akrobatickým duem DaeMen a s choreografem Jarkem Cemerkem. Společné dílo s názvem The Losers připomene, že kromě výher přináší život také prohry a člověk se může snadno stát "lůzrem" také na poli lásky, vždy má ale naději osud zvrátit.

Sobota i neděle bude patřit Cirku La Putyka, který představí momentky z (ne)obyčejné české hospody ve stejnojmenném díle. "La Putykou zahájil soubor před patnácti lety svou existenci, těší nás, že si toto výročí budeme moci společně připomenout," zmiňuje Kvapilová. Asi nejznámější české novocirkusové uskupení zve na milostný příběh, rvačku, potácení štamgastů i břinkající kapelu pod dohledem svérázného hostinského. La Putyka bude podle ředitelky přehlídky vhodným dárkem i k sobotnímu Dni dětí, titul je totiž doporučen divákům od 7 let. Představení začíná po oba dva dny v 18 hodin.

Zájemcům, které láká nový cirkus natolik, že by si jej chtěli vyzkoušet, nabízí Divadlo na cucky workshopy:

  • 31. 5. od 15 hodin – Kejklířský workshop hravého žonglování a balancu
    Workshop zaměřený na žonglování a balanční techniky vedený Filipem Hajdukem z uskupení Kaukliar, nejen pro začátečníky. Pro děti do 15 let.
  • 1. června od 13 hodin – Workshop současného tance s Dorou Hoštovou z Cirku La Putyka
    Workshop je zaměřený na současný tanec, založený především na práci s těžištěm, práci s dynamikou těla a prostorem. Pro dospělé a mládež od 15 let.
  • 2. června od 14 hodin – Workshop skoků na trampolíně s Cirk La Putyka
    Workshop základů i technicky náročnějších skoků na trampolíně, zaměřený na rozvoj individuálních schopností a správnou a bezpečnou techniku. Pro děti a mládež od 9 do 15 let.
  • 2. června od 14 hodin – Workshop párové akrobacie s Cirk La Putyka
    Workshop zaměřený na základy párové akrobacie s možností individuálního rozvoje složitějších prvků, dle možností účastníků. Workshopu je možné zúčastnit se v párech i individuálně. Pro dospělé a mládež od 15 let.

"Krom toho, že všichni lektoři jsou špičkou ve svých oborech nejen v České republice, workshopy skýtají možnost potkat se osobně s artisty, které můžete vidět během přehlídky přímo na scéně. Tenhle zážitek se nedá nahradit," uvádí vedoucí edukačních aktivit Divadla na cucky Jan Čtvrtník.

"Každý ročník přehlídky začínáme připravovat už na podzim a celý rok na ní postupně pracujeme. Jsme na konci sezóny a to bývá už dost náročné období, kdy se těšíme na letní nadechnutí, podobně jako učitelé a učitelky nebo rodiče od mladších dětí. Cirkuzkus je pro nás ale radost, radost potkávat se se spoustou lidí v kulisách krásného města a radost vítat novocirkusové umělce a ukazovat jim právě Olomouc," uzavírá Kvapilová.

Kompletní program přehlídky je na webu Divadla na cucky, kde jsou také k dispozici vstupenky na jednotlivé akce. Ty lze rovněž zakoupit v síti Ticketportal. Ceny jsou 450 Kč až 650 Kč na představení a 300 až 400 Kč na workshopy. Organizátoři upozorňují, že pro velký zájem byla již navýšena kapacita.