Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Někdejší primátor Novotný slaví padesátku

Zprávy z regionu

21.1.2022

Jan Procházka

Když stanul v čele města, ve věku 34 let byl nejmladším primátorem v zemi. Svou funkci obhájil a historickou pracovnu v prvním patře radnice opustil až na sklonku druhého volebního období, kdy se stal poslancem. Kumulace funkcí odmítal. Ve Sněmovně ho bylo slyšet, stal se i místopředsedou domovské ODS. Později se z politiky zcela stáhl. Renesační člověk s širokým rozhledem, který se dokáže zasvěceně bavit o historii rockové hudby, politice první republiky, středověké filozofii nebo literatuře dvacátého století. Martin Novotný, výrazná osobnost olomoucké politiky posledních dvaceti let, dnes oslaví padesát let.

Martin Novotný se narodil v Olomouci 21. ledna 1972, chodil na základní školu Zeyerova, maturoval na Slovanském gymnáziu, později studoval na Karlově univerzitě filozofii, v pátém ročníku ale školu opustil. Odjel do Austrálie, kde studoval angličtinu. Tu pak dokonce nějaký čas vyučoval, například na základní škole Stupkova. V té době, na konci devadesátých let, už se ale aktivně zabýval politikou, ostatně do ODS vstoupil už v roce 1995.
K práci v poslanecké sněmovně si poprvé přičichl už v letech 2000 až 2001, kdy si ho místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer vybral jako svého poradce. 
Jako devětadvacetiletý se stal předsedou místního sdružení ODS Olomouc - město, kterým zůstal řadu let.

V roce 2002 byl poprvé zvolen do Zastupitelstva města Olomouce, za ODS pak usedl v křesle náměstka primátora, kterým byl až do roku 2006, kdy v dalších volbách porazil matadora regionální politiky, Martina Tesaříka z ČSSD. Novotný se jako čtyřiatřicetiletý stal svého času nejmladším primátorem v zemi. 

Během jeho vedení se odehrála řada stěžejních projektů. Došlo k částečné rekonstrukci tramvajové trati centrem, byl postaven akvapark, vznikla nová tramvajová trať na Nové Sady, začala se budovat protipovodňová opatření, Olomouc obkroužila západní tangenta obchvatu, zasadil se o výrazné utužení vztahů s partnerskými městy a v neposlední řadě se osobně angažoval v kulturní oblasti. Stál za festivalem Rocková Olomouc, který přivezl do města hvězdy jako Deep Purple, Status Quo či Yes. Především se ale město začalo proměňovat, daleko více se otevřelo investorům, kteří ho objevili jako velmi perspektivní.  

S kytarou na pódiu se objevoval poměrně často. Se skupinou The Again dělali v Olomouci předskokana například slavným Deep Purple.

Foto: Jan Procházka

“Za největší úspěch nepovažuji žádnou konkrétní akci. Hlavním měřítkem je pro mě ta celková atmosféra – zda město žije, či spí. Jestli nežije jen ze své minulosti, jestli se mění nálada směrem od takové té hanácké usedlé a nepříliš dynamické atmosféry k něčemu jinému, tvořivějšímu. To se podle mě podařilo. (...) Daleko zajímavější je pro mě, že tu vznikají investice, které nedělá město, ale není to tak, že by se děly bez města. Vzniklo tu několik nových hotelů, Olomouc má nyní velmi slušné kongresové zázemí. To je velmi pozitivní signál změny atmosféry... Ta totiž není odvislá od toho, kolik miliard město kde investuje. A v Olomouci se za poslední tři až čtyři roky opravdu hodně změnila. Nejen městu, ale i univerzitě a soukromým investorům se podařilo hodně věcí rozhýbat,” bilancoval v roce 2014 v rozhovoru, který jsme vedli po jeho rezignaci na post primátora. 

Jeho odchod z olomoucké politiky mnohé překvapil. Když se na podzim 2013 stal poslancem, prohlásil, že k 1. březnu následujícího roku rezignuje, neboť obě funkce se souběžně zodpovědně vykonávat nedají. Nastavil tím zrcadlo mnohým, včetně svého předchůdce a řadě dalších regionálních politiků. “Asi by tu hru na obě funkce šlo hrát v tom smyslu, že člověk vážně nemusí být úplně u všech jednání, ta povinnost nikde daná není. Ale já tenhle přístup nemám. Chci práci dělat naplno, přistupoval jsem tak k primátorské funkci a teď chci svoje síly stejně upnout na funkci poslaneckou. Možná, pokud je někdo starostou města padesát kilometrů od Prahy, může to zvládnout, i když příjemné to asi nebude. Ale při té vzdálenosti mezi Olomoucí a Prahou se prostě naplno obě funkce najednou dělat nedají. Kdo tvrdí že ano, nemluví pravdu,” řekl tehdy.

Po Olomouci prováděl i finskou zpěvačku Tarju Turunen.

Foto: Jan Procházka

V lednu 2014 byl zvolen místopředsedou ODS, slyšet o něm bylo i ve sněmovně, působil v kontrolním a hospodářském výboru. Později se ale s hlavním proudem ODS začal ideově rozcházet a v dalším volebním období už nekandidoval.

Glosovat současné dění ale nepřestal. Své komentáře, v nichž si často nebere servítky, umisťuje na svůj web, činný je i na Facebooku. V současné době též studuje na Teologické fakultě UP.

Nyní působí v soukromé sféře, mimo jiné se podílí na developerských projektech společnosti Redstone. Na starosti má strategické poradenství a komunikaci.

Kromě politiky se aktivně věnuje i hudbě, miluje rock a blues, jako kytarista působil ve skupině The Again. Je podruhé ženatý, z prvního manželství má dceru Ludmilu, se současnou manželkou Martinou dceru Alenu.