Reklama

Čtvrtek 20. června 2019, svátek má Květa, venku je 27 °C

Navštivte nejvoňavější festival na celé Moravě! Bezděkovský levandulový festival je tu už 5. a 6. července

Tipy a názory

12.6.2019

Autor: red

Již 3. ročník tohoto ojedinělého festivalu nabídne program na dvou hudebních pódiích, nově i na Dětské scéně, na níž v projektu Malý gurmán projdou děti kurzem vaření a školou chutí. Také na ně čeká interaktivní Farmářská stezka s několika stanovišti k získání praktických dovedností a nových poznání o ekologickém zemědělství. Jejich radost bude jistě uspokojena i malováním na tvář, modelováním balonků, bubnováním, poznáním kovářského i tkalcovského řemesla, nebo originálním dětským kolotočem a dalšími atrakcemi.

"A to zdaleka není vše," říká ředitel festivalu Lukáš Drlík. "Jsme připraveni uspokojit již tradičně veliký zájem návštěvníků o komentované prohlídky levandulového pole, sušárny, výrobny a zpracování levandulí," uvádí. "A v našem obchůdku si můžete zakoupit již hotové produkty Levandulového statku. Nově také nabízíme možnost relaxační procházky Levandulovou stezkou kolem našich polí," doplňuje jednatelka festivalu Veronika Pejšová.

A co bude v celodenním hudebním programu na obou pódiích, vyjmenovává tvůrce scénáře a moderátor Jindřich Solovský: "Nonstop koncerty interpretů, jako jsou Mňága a Žďorp, Argema, O5 a Radeček, Lenka Filipová, ale i regionální kapely, například Věra Špinarová revival, Moravští muzikanti, Zábřežská cimbálová muzika, Madalen, Noaco, Zakafy, Black Birds, Vašek a Pepa i R. Baksevanidis. Zkrátka nadílka všech hudebních žánrů proložená rozhovory, besedami a praktickou ukázkou vaření s levandulí v podání televizního kuchaře Honzy Rimplera."

I letos se mohou do programu zapojit také návštěvníci festivalu, když do soutěže "o nejlepší bábovku" přinesou svoje výtvory, z nichž po degustaci odborná porota odmění ty nejlepší cenami. Hlavním tahem osudí však bude losování ústřižků ze vstupenek zakoupených v předprodeji. Vylosovaný vítěz získává v ceně 6 000 Kč účast pro 2 osoby v kurzu brněnské školy vaření Kuliner.

Po oba dny budou mít lidé možnost navštívit prodejní prezentační stánky, jejichž nabídka bude převážně z oblasti regionálních produktů Hané a Jeseníky, zdravé výživy, přírodní kosmetiky, specializovaných potravin i nápojů.

"Veliké uznání si zaslouží celý padesátičlenný organizační tým," říká Lukáš Drlík, neboť obstarává nejen mnohatýdenní přípravu areálu, parkoviště, ale hlavně stánky se specializovaným občerstvením pro návštěvníky, kterých na každém dosavadním festivalu bylo kolem 7 tisíc. "Věříme, že i letos si všichni odnesou nejen prožitky z programu, ale třeba i kytičku levandulí, nebo vzpomínkové foto, které na požádání vyhotoví naše fotografka," dodává jednatelka festivalu.

"Největší naší odměnou bude, že 3. levandulový festival, pořádaný pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje a starosty Úsova, za přispění mnoha partnerů, obohatí návštěvníky nejen svým programem, ale i poznáním, že každá lidská činnost, uskutečněná tvrdou prací rukou, ale i citem srdce, přináší užitek nám všem. Nedávné umístění Bezděkovské farmy na 4. místě v celostátní soutěži mezi 7 500 farmami ČR je pro nás uznáním, ale i závazkem," dodává shodně trojice vedoucích organizátorů s motem festivalu: "AŤ TO KVETE, přátelé, těšíme se na setkání s vámi v Bezděkově !"