Reklama

Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta, venku je 15 °C

Natálie Tichánková o roli Elišky Junkové: Jsme podobné nátury

Rozhovory

2.5.2024

Možná nejznámější olomoucká rodačka, šarmantní a odvážná žena, která se nebála jít za svým snem. Eliška Junková, automobilová závodnice a ve své době nejrychlejší žena světa, ožije i se svou Bugatti T35 na jevišti Moravského divadla v muzikálu ELA! Světová premiéra se uskuteční už tento pátek 3. května. V roli Ely se představí Natálie Tichánková, její starší a životem zkoušené já ztvární Vlasta Hartlová. Jaké hodnoty Eliška představuje pro Natálii Tichánkovou?

Foto: Daniel Schulz

Připravujete se na titulní roli v muzikálu o Elišce Junkové. V jaké fázi zkoušení se zrovna nacházíte?
Máme generálkový týden a v pátek nás čeká premiéra, takže se blížíme do cílové rovinky.

Eliška Junková, olomoucká rodačka, automobilová závodnice, emancipovaná žena, která dalece přecházela tehdejší konvence? Kým vším je pro vás ELA?
V první řadě silnou a inspirativní ženou, se kterou v mnoha aspektech sympatizuji a rozumím jí. Je mi velkou ctí a zároveň velkou výzvou ji ztvárnit, jelikož se jedná o reálnou postavu a lidé si ji stále pamatují, což skýtá mnoho záludností a přípravy. Na druhou stranu, je mi charakterem natolik blízká, že spoustu věcí cítím a vnímám přirozeně stejně jako ona. Jsme podobné nátury.

Umíte si představit žít v té době? Co by pro vás byla největší výzva?
Ano, umím a jistým způsobem mám tu dobu ráda. Byť byla velmi komplikovaná, tak v sobě ukrývala větší grácii a sílu, než je tomu, dle mého názoru, dnes. Největší výzvou by pro mě bylo, podobně jako pro Elišku, zůstat sama sebou za všech okolností a jít si za svým snem, nehledě na to, co říkají ostatní. Bohužel, tehdejší doba nebyla k takovému přístupu až tak otevřená jako je tomu dnes.

Text Tomáše Syrovátky mapuje vztah Elišky a jejího muže Čeňka, začátek závodění, první úspěchy, závod Targa Florio a též tragickou událost, která změnila Eliščin život. Který z těch momentů je pro vás nejvíc silný?
Těžko se vybírá z těchto momentů ten nejsilnější. Pro mě je každá popsaná situace ve hře zásadní, jelikož ji ovlivnila v její další cestě životem. Kdyby nepotkala Čeňka, tak pravděpodobně nezávodí, stejně jako kdyby se závoděním neskončila, tak by se jí mohlo stát něco fatálního.

Foto: Daniel Schulz

Hudbu k muzikálu složil Filip Tailor. Vy máte vystudovaný muzikálový zpěv, takže se nejspíš cítíte jako ryba ve vodě. Na jakou hudbu se diváci mohou těšit? A budou zpívat všichni?
Rozhodně budou zpívat všichni. A já se moc těším nejen na to, že si na jevišti opět zazpívám, ale také zatančím v krásných choreografiích Petry Parvoničové. Hudba je inspirovaná hudebními trendy své doby, takže je úžasně pestrá, no a samozřejmě nemůže chybět slavný Ježkův Bugatti step, který složil pro Elišku, když vyhrála závod Targa Florio.

Hlavní "kulisou" inscenace bude věrná kopie modré Bugatti T35, s níž Eliška závodila. Pro diváka určitě atraktivní kousek, ale co teprve pro vás? Jaké to je sedět v této krásce?
Je pro mě nepředstavitelné, jak v tomto voze dokázala jet 150 km za hodinu i víc. Bylo to extrémně nebezpečné, a pro nás v tuto chvíli až nepochopitelné, že to jako žena zvládla. Má můj velký obdiv. Sedět v této bugatce je skvělý zážitek a jet v ní reálně na cestě bych si ráda vyzkoušela. Zároveň je fungování s bugatkou na jevišti náročné, obzvlášť během choreografií. Elegantně do ní nasednout a manipulovat s ní, je pokaždé velký úkol i pro jednoho, natož, když tam sedíme dva. A když už do ní jednou člověk tzv. zapluje, tak se hrozně špatně vylézá. Ale všechno je o grifu.

A co vy a motorismus? Ráda řídíte rychlá auta?
Já miluju auta a rychlou jízdu. Táta se v automobilismu celý život pohybuje, takže jsem v tomto prostředí vyrůstala. Jedním z mých snů za mlada bylo stát se první ženou ve Formuli 1, která porazí Schumachera. Závodnicí jsem se nakonec nestala, ale jsem nadšená, že si tenhle život můžu prožít alespoň na jevišti. Mám pocit, že by mu byl velmi podobný.

Scénu a kostýmy navrhl výtvarník Miroslav Král. Jelikož se muzikál odehrává hlavně ve dvacátých letech 20. století můžeme se těšit na krásné dobové kostýmy. V jakých šatech se ukáže ELA? A máte raději dámskou nebo motoristickou módu?
Muzikál je dobovými kostýmy prodchnutý a je to krásná podívaná. Jelikož tzv. neslezu z jeviště, tak je střídání kostýmů prakticky nemožné, ale našli jsme momenty na "rychlopřevleky", což je pokaždé velký adrenalin, jestli to stihnu nebo ne. Eliška Junková prý nezávodila v kombinéze, nýbrž pokaždé v sukni. Já mám radši kalhotové kostýmky, v tom se lišíme.

Proč by měli diváci přijít?
Silný příběh založený na skutečných událostech, kouzelná hudba, přehlídka dobových kostýmů, jedinečné choreografie, no a v neposlední řadě úchvatná kráska s názvem Bugatti T35. Troufám si říct, že muzikál ELA! bude pro diváky mimořádným zážitkem.

V čem dalším vás diváci mohou do prázdnin vidět? 
V dalších z inscenací Moravského divadla, například ve Splašených nůžkách, Hello, Dolly! nebo v komedii Dokud nás lež nerozdělí. V červnu pak budeme hrát Nůžky na letní scéně ve Smetanových sadech. Dále mě čeká Festival filharmonie na Andrově stadionu a koncerty s mou kapelou 4GOOD.

Co plánujete na léto?
Druhé album s kapelou, natáčení videoklipu, koncerty a snad už konečně i zaslouženou dovolenou.