Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 9.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Narůstá počet vloupání do rekreačních objektů. Zabezpečili jste si dobře chaty?

Krimi

13.11.2021

Autor: red

S nadcházejícím zimním obdobím hrozí zvýšené riziko vloupání do rekreačních chat a chalup, ale také do "zazimovaných" zahrádkářských kolonií. Policisté v posledních dnech zaznamenali hned několik vloupání do rekreačních objektů, a to napříč celým krajem.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Pachatelé si vybírají především odlehlé, nedostatečně zabezpečené objekty, které jsou ale zároveň snadno přístupné. Objekty si často předem vytipují a na místě se snaží setrvat co nejkratší dobu. Před ukončením sezóny je proto důležité si celý objekt řádně zajistit a z chaty odvézt vše, co by mohl případný zloděj ukrást. Taktéž není dobré v okolí chat a chalup nechávat volně přístupné nářadí, nebo třeba žebřík, pomocí kterého by se mohl zloděj snadněji dostat do objektu.

"Například hanušovičtí policisté se zabývají vloupáním do zahradní chatky šestapadesátileté majitelky v Jindřichově na Šumpersku. Prozatím neznámý pachatel pravděpodobně v noci na 31. října vypáčil uzamčené vstupní dveře chatky a její majitelku připravil o ponorné čerpadlo a aku vrtačku," uvádí policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Policie dále doporučuje mít objekt pojištěn nejen proti násilnému vniknutí a krádežím, ale také proti požáru. V mnoha případech pachatel využije zázemí jen k přespání, nebo hledá něco k snědku. Při jeho pobytu však může dojít i k nechtěnému požáru od nedopalku cigarety nebo svíčky. "Jeden takový nezvaný host se na sklonku října ubytoval bez vědomí majitele v rekreační chalupě ve Vysokých Žibřidovicích na Hanušovicku. V kamnech si zatopil bukovým dřevem, vypil několik piv a dvě lahve vína. Nakonec se mu hodil i ubrus a koberec a zmizely i tři dřevěné židle," vyjmenovává Vybíhalová a dodává: "V případě zjištění vloupání doporučujeme z důvodu osobní bezpečnosti do objektu nevstupovat, ale ihned informovat policisty na lince 158. Pro policii je důležité včasné oznámení a neznehodnocení případných stop."

Policisté provádějí průběžné kontroly zájmových lokalit v rámci běžného výkonu služby. Dále provádějí cílená bezpečnostní opatření se zaměřením na chatové oblasti. V neposlední řadě pak policisté upozorňují majitele nemovitostí, kteří mají zájem dobře zabezpečit svůj majetek, na možnost využití mobilní aplikace s názvem "Zabezpečte se!", dostupné v App Store i v Google Play, která navíc nabízí také přehled certifikovaných odborníků v regionech.

Reklama

Hanácké muzeum v přírodě

Katalog firem » Kultura a umění » Muzea, expozice, forty

Hanácké muzeum v přírodě je unikátním dokladem hliněného stavitelství na Hané. Pozoruhodná je míra dochování areálu jako celku včetně zahrad s ovocnými stromy a třemi unikátními šp...