Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 13.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nahatý Shakespeare je fenomén, říkají tvůrci před zahájením osmého Olomouckého shakespearovského léta

Rozhovory

2.8.2023

Jan Procházka

Nejen už kultovní kabaret, ale také všechny novinky uplynulé sezony uvidí návštěvníci Olomouckého (nejen) shakespearovského léta, které na parkánu Konviktu pořádá Divadlo Tramtarie. Na "svůj" festival si tradičně zvou jen jednoho hosta, tím bude letos stejně jako loni virtuóz Jaroslav Svěcený. Vše vypukne 9. srpna. O tom, jak se festival připravuje a na co se mohou diváci těšit, jsme si povídali s mluvčí divadla Vlastou Pechovou a uměleckým šéfem Vladislavem Kracíkem.

Olomoucké (nejen) shakespearovské léto je už tak trochu fenomén. Je před vámi už osmý ročník, jaký bude?
Vlasta Pechová: Od 9. do 20. srpna nás čeká devět představení, tři pohádky a speciální hudební host. Tím možná začnu, je to opět, stejně jako loni, houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. Moc se mu u nás líbilo a tak přijede znovu, tentokrát s představením Ve znamení tanga. 

K pohádkám máme tradičně připraven doprovodný program, nově tam máme třeba bublinovou show, ale také oblíbenou výrobu slizu nebo švihadlovou akademii. Takže taková kombinace pohybu a zábavy. Zařadili jsme i rodinné představení Tří mušketýrů, to je určeno pro rodiče s odrostlejšími dětmi, které už jsou staré na pohádku, ale ještě pro ně není vhodné večerní představení. 

Loni jsme měli festival historicky nejdelší a přišly více než čtyři tisícovky diváků. Letos to sice nebude tak dlouhé, ale program je hodně nabitý, tak doufáme, že i letos pokoříme rekord.

Jakým způsobem jste letos sestavovali program?
Vladislav Kracík: Tentokrát jsme nakombinovali naše klasické a dlouhodobě úspěšné tituly s novinkami. Samozřejmě, že festival nemůže být bez Kabaretu nahatý Shakespeare, který mu vlastně dal jméno. Chybět nemohou ani zmiňovaní Tři mušketýři. Ale chceme venku hrát všechny novinky z uplynulé sezony: zažijí tak premiéru pod širým nebem. Je to Válka Roseových, Smrt jim sluší a Fat cabaret.

Atmosféra na parkánu bývá jedinečná.

Foto: Jan Procházka

Hrát v divadle nebo venku pod širým nebem je asi trochu něco jiného. Jak představení “přizpůsobujete” pro venkovní prostředí?
Vladislav Kracík: To ano, hrát uvnitř v našem divadle pro osmdesát diváků, nebo venku pro pět set, to je velký rozdíl. Musíme inscenace přizpůsobovat a dotvářet, aby to mělo stejné vyznění. Je to trochu jiné, ale věřím, že stejně dobré. 

Malý prostor chce spíše komorní, řekl bych možná až filmové herectví, které je blízké našemu výrazu v reálném světě. Na velkém prostoru musí být herectví jiné, musíte dělat větší gesta, mluvit mnohem hlasitěji… Ale máme s tím zkušenosti a jde nám to. (smích)

Takže má smysl na představení jít, i když jsem ho třeba už viděl v divadle…
Vlasta Pechová: Určitě! K tomu, co říkal Vláďa, bych dodala, že i atmosféra je úplně jiná, než zažijete v divadle. Parkán má specifický genius loci, přijde několik set lidí, funguje tu taková zvláštní energie a každý večer má famózní průběh.

Vladislav Kracík: On je ten náš festival takový malý zázrak, nevím, že by někde jinde fungoval festival poskládaný z inscenací, které diváci mohou běžně vidět u nás v divadle a měl takovou návštěvnost a atmosféru.

V programu festivalu jsou všechny novinky uplynulé sezony. Třeba i představení Horory z manželských ložnic, které bývá beznadějně vyprodáno.

Foto: Jan Procházka

Těšíte se, jak budou ty novinky venku fungovat?
Vladislav Kracík: Určitě. Asi nejvíc zvědavý jsem na Horory z manželských ložnic. To je velmi třeskutá komedie na téma partnerských vztahů. Je o čtyřech párech, které si dopřejí nějakou sexuální libůstku a to roztáčí kolo humorných situací. Od říjnové premiéry jsme ho hráli asi třicetkrát, což je rekord. A pokaždé bylo vyprodáno. Tak se těším, jaké to bude venku.

A hodně jsme zvědaví i na poslední novinku Smrt jim sluší. Je zábavná a přitažlivá, protože herci hrají velikou škálu postav: mladé, staré, jsou zábavní i smutní… Ale současně je tam i hodně triků a kouzelnických čísel a ty musí být hodně přesné. V jiném prostoru, na který nejsme zvyklí, to dá hodně práce. 

Fenoménem nejen festivalu, ale i vašeho divadla je inscenace Kabaret nahatý Shakespeare, který hrajete už od roku 2015, má za sebou stovky repríz a pořád je vyprodaný. Baví to herce pořád hrát?
Vladislav Kracík: Kupodivu ano! (smích) Je to nejúspěšnější inscenace v celé historii našeho divadla. Hrála se po celém Česku, ale i na zájezdech v Rumunsku, Švédsku… A funguje pořád! Možná i díky tomu, že představení je z velké části improvizované a pokaždé je trochu jiné, lidé na něj chodí potřetí, popáté..

Herce to samozřejmě musí bavit a měli jsme už i krizi, když jsme kabaret hráli příliš často. Improvizace musí mít jiskru a herci musí stát na jevišti rádi. Ale teď zažíváme s představením opravdu šťastné časy. Udělali jsme i drobné personální změny: místo Václava Stojana hraje Miroslav Černý, Petra Konvičková alternuje s Dominikou Hrazdílkovou…

Fenoménem nejen festivalu, ale i celého divadla Tramtarie je inscenace Kabaret nahatý Shakespeare, který se hraje už od roku 2015 a má za sebou stovky repríz.

Foto: Jan Procházka

Ale jinak je obsazení původní.
Vladislav Kracík: Ano. Dnes už jsou to všichni hosté, ale o to raději se s nimi potkáváme. Bořek Joura, Jana Posníková, Martin Dědoch, to jsou tváře festivalu a doufám, že ještě dlouho budou.

Čím si ten úspěch vysvětlit?
Vladislav Kracík: Jak už jsem říkal, zčásti je to asi tou improvizací, kdy je fakt každé představení jiné a diváci se vracejí. A taky je Shakespeare pořád aktuální a ta témata zkrátka nestárnou. Naše inscenace často reagují na nějaké aktuální téma, diváky to baví, smějí se… Ale uplynou tři čtyři roky a pak už je cítit, že to téma patří do historie. Tady se to prostě neděje.

Vlasta Pechová: Ten zájem je vidět i v číslech prodaných lístků. Už teď (26. července, pozn. redakce) je prodaných tři sta lístků na první a dvě stě na druhý den. Ostatní představení jdou taky hezky, ale pomaleji. Takže ano, je to fenomén. 

Festival je specifický nejen programem, atmosféru dělá i prostředí a vyhlášený catering. Jak to bude letos?
Vlasta Pechová: Letos máme kompletně vše pod křídly. Za ty roky jsme to vypilovali, takže bude skvělý gril, náš velmi oblíbený tramtabar se speciálními drinky, samozřejmě točené pivo a točené prosecco a nebude chybět ani náš tramta merch, přidali jsme zase nějaké nové věci pro naše fanoušky, takže kdo nás má rád, určitě si to užije.