Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nadýchané wafle, výběrová káva a dokonalé spojení chutí. Kafec ve Vile Primavesi představuje nové menu

Tipy a názory

7.12.2022

Lenka Šťastná

Kavárna Kafec se v Olomouci zabydlela před dvěma lety a od té doby se těší stále větší oblibě hostů. Není divu, kdo by také odolal nadýchaným waflím ve sladkých i slaných variantách, výběrové kávě od farmářů a řadě dalších laskomin? Od podzimu mohou hosté ochutnat zcela nové menu, o kterém jsme si povídali s majitelem Tomášem Konečným.

Kafec najdete v krásné secesní Vile Primavesi, jen pár minut od samotného centra Olomouce. Za vznikem sítě Kafeců stojí Tomáš Konečný, který svoji první kavárnu založil v Brně, kde si poměrně rychle získala sympatie hostů. Když se pak rozhodoval, do kterých dalších měst síť kaváren rozšířit, byla Olomouc jasnou volbou.

Kafec ve Vile Primavesi

Adresa: Univerzitní 224, Olomouc
Provozní doba: PO-PÁ 8:00 až 20:00; SO, NE, SVÁTKY 8:00 až 19:00
Email: olomoucky@kafec.cz
Tel.: 775 554 506
* Webové stránky
* Facebook
* Instagram

"Vlastně by se dalo říct, že Kafec byl v Olomouci známý ještě dávno předtím, než jsme tady otevřeli. Brno je kousek, řada Olomoučanů v Brně studuje a zkrátka o naší kavárně už měli povědomí. Když jsme reálně začali hledat prostory, kde v Olomouci Kafec otevřít, tak byla Vila Primavesi prvním místem, které jsme navštívili. A hned jsme si ho zamilovali. Nejen prostory v secesní vile, ale ta venkovní zahrádka je zkrátka kouzelná. Jsem rád, že se nám zde kavárnu podařilo otevřít, a že si k nám lidé najdou cestu a rádi se sem vrací. I když jsme trošku "zastrčení" od centra," říká majitel Tomáš Konečný.

Kavárna si zakládá na kvalitních surovinách a pestré nabídce, ale jednoznačným bestsellerem, na který jinde nenatrefíte, jsou domácí wafle na několik způsobů. "Já jsem chtěl přinést do Česka opravdu poctivé belgické wafle. Takže jsem se inspiroval v Belgii a tady jsme následně pilovali recepturu, než jsem byl s výsledkem spokojený. Wafle musí být totiž nadýchaná, křupavá na povrchu, a přesto uvnitř krásně vláčná. Recept se nakonec podařilo přivést k dokonalosti a wafle už deset let sklízí v našich kavárnách napříč republikou pozitivní ohlasy," usmívá se Tomáš Konečný.

Foto: Jan Procházka, Kafec

Právě na waflích je z velké části založeno snídaňové a odpolední menu, ale v nabídce nechybí ani řada dalších dobrot. "V rámci nového menu jsme zavedli snídaňové předkrmy, které obsahují domácí játrovou paštiku nebo vajíčkovou pomazánku. S tou se naši hosté již setkali pod názvem "vzpomínková snídaně", kdy dostali velký krajíc chleba s vydatnou porcí vajíčkové pomazánky. Ohromně jim to chutnalo a my jsme je v rámci změny menu nechtěli o tuto pomazánku ochudit. Nyní je ve formě předkrmu, kdy dostanou pouze menší porci, která uspokojí jejich chuťové buňky, a následně si mohou dát bez obav třeba snídaňovou wafli," říká Tomáš Konečný a dodává, že při tvorbě nového menu se vždy inspirují svými hosty. Sám si k nim v kavárně rád přisedne a zjišťuje, co se jim líbí a zda jim naopak něco nechybí.

Naprostou klasikou, se kterou se v posledních letech v kavárnách můžete v rámci snídaní potkat, jsou vejce Benedikt. Ovšem v Kafecu se připravte na zcela nový zážitek. Dvě zastřená vejce jsou servírovaná na wafli, doplněná o cheddar, hovězí šunku a pořádnou porci holandské omáčky. A na své si přijdou i vegetariáni, kteří zajisté ocení wafli Florentine, která se od wafle Benedikt liší tím, že místo šunky obsahuje špenát s ricottou. "Nově máme v nabídce i Ham & Eggs, ovšem opět jsme si ho upravili po svém a snažili se tuto klasiku povznést na jinou úroveň. Místo vepřové šunky používáme hovězí, se kterou se člověk běžně v obchodech nesetká, celé je to doplněné cherry rajčátky, pažitkou a červenou paprikou na žloutku. Ochutnat u nás můžete i krémová míchaná vejce, tousty s trhaným masem a na své si přijdou i milovníci sladkých snídaní. Po 13. hodině pak snídaňové menu vyměníme za odpolední, které obsahuje větší výběr sladkých waflí, dále také sendviče, hot dogy a salátky," láká k ochutnání nového menu Tomáš Konečný.

Foto: Kafec

Nové menu vydrží v Kafecu zhruba rok, aby zde hosté jednak našli své oblíbené favority, ale zároveň aby byla nabídka tak velkorysá, že při každé návštěvě mohou ochutnat něco nového. Jednou z pravidelných změn je pak tzv. Wafle měsíce, ve které mohou kuchaři experimentovat se sezónními surovinami. "Wafle měsíce je pokaždé jiná. Jediná wafle měsíce, která se už pět let nemění, je naše aktuální prosincová, tzv. vánoční wafle. Tu si hosté napříč republikou natolik zamilovali, že se na ni v předvánočním čase pokaždé těší a změnu by nám asi neodpustili," směje se Tomáš Konečný a vysvětluje, jak oblíbená wafle vůbec vznikla: "Velký podíl na tom má moje žena, která dělá úžasná povidla provoněná kořením. Když jsem je kdysi ochutnal, tak jsem jí řekl, že chutnají jako Vánoce. No a to byl základ pro naši vánoční wafli. Těšit se můžete tedy na povidlovou omáčku se skořicí, badyánem, kapkou rumu, a to celé zastrouhané perníkem a doplněné o šlehačku."

O tom, jaké suroviny bude wafle měsíce obsahovat, informuje Kafec vždy na svém webu a sociálních sítích první den v měsíci. Jediní, kdo se na odtajnění wafle měsíce mohou těšit několik dní předem, jsou hosté, kteří vlastní věrnostní kartičku MŮJKAFEC. Ti nejenže zjistí, na jakou dobrotu se v nadcházejícím měsíci mohou těšit, ale mohou ji také přednostně ochutnat. "Poslední tři dny v měsíci může náš host přijít, zamávat na obsluhu věrnostní kartičkou a říct, že by si přál Wafli měsíce na další měsíc. A obsluha mu ji ráda přinese," říká Tomáš Konečný a pokračuje: "Chtěli jsme nějakým způsobem odměnit naše věrné hosty, tak jsme pro ně připravili MŮJKAFEC. Registrovat se může kdokoliv, kartička stojí 20 korun a má neomezenou platnost. Při každém placení s ní se navíc hostům načítají body. Za každých utracených 10 korun je to jeden bod, což je ekvivalent jedné koruny. Tyto body pak při placení můžete vždy uplatnit, takže výsledná útrata je pokaždé o něco levnější."

Kromě pestré nabídky nejrůznějších pokrmů stojí za zmínku zcela jistě i výběrová káva, kterou si v Kafecu sami vybírají u farmářů a následně praží. Najdete zde výběrové kávy na espresso i na filtr, navíc si je můžete odnést i domů a připravit si tak lahodnou výběrovou kávu doma. "V nabídce máme v kavárně vždy více druhů a každá káva chutná jinak. Na své si zde tak přijdou lidé, kteří mají raději sladší kávu, ale i ti, kteří preferují výraznou a silnější chuť. No a v předvánočním období nesmíme zapomínat ani na punč, pro který jsme letos vybrali kvalitní Merlot z vinařství ve Valticích. Buď si ho můžete dát u nás v kavárně nebo i na zahrádce a doplnit jej třeba o vánoční wafli, nebo si ho můžete vzít s sebou a kochat se vánoční Olomoucí," zve závěrem Tomáš Konečný.