Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nadšenci postavili na Sluňákově funkční repliky hliněných pecí

Zprávy z regionu

18.7.2018

Autor: roc jap

Výheň na tavení bronzu, pece na výrobu železa, vypalování keramiky a na pečení chleba jsou připravené k použití. V průběhu května a června jste u Sluňákova v Horce nad Moravou mohli potkat účastníky workshopu umazané od hlíny. Spolu s archeologem Filipem Šrámkem zde šlapali a hnětli hlínu, míchali ji s řezanou trávou, vyráběli cihly a pak z nich stavěli šachty, rošty a klenby hliněných pecí. Pece jsou postavené jako repliky regionálních archeologických nálezů.

Foto: archiv Sluňákov

Kdy můžete pece vidět v provozu

pátek 14. 9. 2018, 18–20 hodin
Účastníci akce Netopýří noc se budou moci podívat na to, jak se vypaluje pec na keramiku.

sobota 22. 9. 2018, 10–16 hodin
Proběhne akce Den Živé archeologie budeme ve výhni tavit a odlévat bronz a také vyrábět železo v železářské šachtové peci. Navíc proběhne dílna výroby pravěké keramiky a vyzkoušíme tkaní na vertikálním tkalcovském stavu.

sobota 13. 10. 2018 13–17 hodin
Účastníci akce Uspávání hory zároveň uvidí keramickou pec v provozu. Tentokrát budeme už vypalovat vyrobenou keramiku.

"Při stavbě jsme dodržovali postupy i materiály, které lidé dříve pravděpodobně používali. Stavba i provoz pecí sleduje principy experimentální archeologie. Pece jsou postavené v rámci projektu Živá archeologie, který je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí," řekl Jiří Popelka ze Sluňákova. Pecí vzniklo hned několik typů. První je výheň na tavení bronzu z doby 2000 až 800 př.n.l. "Filip Šrámek se specializuje na odlévání replik bronzových nástrojů - sekyry, kladiva, nože a mečíky, šperky… Bronz už jsme u nás v minulém roce několikrát odlévali. Na tavení se používá dřevěné uhlí rozdmýchané měchem," vysvětlil Popelka. Vznikla i šachtová pec na výrobu železa, jaká se používala od roku 500 př.n.l. "Je to pec jako široký komín, do kterého se vkládá dřevěné uhlí střídavě se surovou železnou rudou a ve kterém dochází k redukci železa na velmi podobném principu jako ve dnešních vysokých pecích," popsal Popelka. Ve Sluňákově stojí i germánská pec na vypalování keramiky, používaná v rozmezí 500 let př. n. l. – 500 let n. l.. "To je rozměrově největší pec. Obsahuje komoru pro topeniště, nad ní je hliněný rošt a nad roštem komora pro vkládání vypalované keramiky. Spalováním dřeva se ve dvou komorách dosáhne potřebná teplota kolem 1000°C. Několik podobných pecí se našlo při archeologických průzkumech při stavbě OC Haná na Horním Lánu," řekl Popelka. Nejmladší je středověká pec na chleba, používaná od 9. století. "Nálezy podobných pecí jsou velmi časté - nacházela se v podstatě v každé vesnici z tehdejší doby. Pec na chleba je jednoduchá klenutá komora s hliněnými dvířky pro vkládání pecnů chleba a s otvorem pro odvod spalin, kterým se zároveň přikládá. V peci se nejprve několik hodin topí, a jakmile je vyhřátá, vymeteme popel, vložíme chleby, které se pečou již jen akumulovaným teplem. Chleba jsme v minulém roce i letos již pekli mnohokrát," prozradil Popelka a doplnil, že v srpnu plánují ve Sluňákově ještě stavbu pravěkého vertikálního stavu.