Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na Zemi došla voda. Tramtarie představuje drama z blízké budoucnosti

Kultura

8.5.2019

roc

Vysoce aktuálním celospolečenským tématem nedostatku vody se zabývá novinka olomouckého Divadla Tramtarie Boj o přežití: P.E.S.CH.O! Předlohou ke čtvrté premiéře v letošní sezoně je úspěšná rozhlasová hra filmového scénáristy Marka Epsteina s názvem PESCHO. Tato hra z roku 2015 zvítězila v témže roce na prestižním mezinárodním festivalu rozhlasových her Grand Prix Nova v Bukurešti. Režíroval ji Petr Mančal, který se zhostí i její divadelní podoby. Inscenaci s názvem Boj o přežití P.E.S.CH.O! uvede Divadlo Tramtarie ve světové premiéře. První premiéra proběhne ve středu 8. května, druhá ve čtvrtek 9. května.

Režie poslední novinky aktuální sezony se ujal divadelní a rozhlasový režisér Petr Mančal, který s Tramtarií spolupracuje vůbec poprvé. V hlavní roli se představí Miroslav Černý, který již v této sezóně ztvárnil například roli démonického Heathcliffa z Větrné hůrky či ambiciózního učitele Míru z komedie Prostři mě!

Autor hry, Marek Epstein, je úspěšný filmový scénárista, spisovatel a dramaturg. Je dvojnásobným držitelem hlavní ceny Sazky za nerealizované scénáře udělované v rámci Českého lva, dvakrát také zvítězil v soutěži Hartley-Merrill Prize. Rovněž byl nominován na cenu Českého lva za scénář k filmům Václav a Ve stínu. Podle jeho scénářů vznikly například filmy a seriály RedakceRoming, Václav, Brainstorm, Ve stínu či Clona.

 

Foto: Jan Procházka

“Příběh se odehrává v naší nepříliš vzdálené budoucnosti. Píše se rok 2055 a na Zemi došla voda. Nahradila ji želatina, kterou vyrábí nadnárodní společnost PESCHO. A jednoho dne se hlavní hrdina, hacker Danny, dozví, že v oné PESCHO-želatině možná tiká smrtelné nebezpečí pro celé lidstvo. A PESCHO ovládá celou společnost, banky, školy, armádu. Boj o přežití začíná…” líčí umělecký šéf divadla Vladislav Kracík.

V hlavní roli se představí Miroslav Černý, který již v této sezóně ztvárnil například roli démonického Heathcliffa z Větrné hůrky či ambiciózního učitele Míru z komedie Prostři mě!

Foto: Jan Procházka

„Výjimečnost hry Marka Epsteina vidím v tom, jak umí téměř vizionářsky pojmenovat achillovu patu současné i blízké budoucnosti, a tím je nedostatek živé-pitné vody, bez které není možný život. Aspoň takový, jaký byl pro člověka stvořený. Takové texty v současném českém prostředí nevznikají často. Vlastně myslím, že téměř vůbec, “ říká režisér Petr Mančal.
Inscenace primárně kombinuje žánr sci-fi s detektivkou, tematicky se ale otevírá mnohem širším přesahům, rozkrývá vysoce aktuální témata, jak ekologická, tak celospolečenská.
Prostřednictvím pátrání hlavního hrdiny po jisté zmizelé osobě se totiž dozvídáme nelichotivou zprávu o fungování společnosti roku 2055, která byla uvržena do novodobé totality, kde veškeré dění hlídá a ovládá armáda. Tedy alespoň si to všichni myslí. Nitky ovšem vedou právě k nadnárodní společnosti PESCHO, která prorůstá celým společenským systémem a ovládá jej, protože díky své náhražce vody má v rukou samu lidskou existenci.

Foto: Jan Procházka

Dalším stěžejním momentem jsou mezilidské vztahy. Ona ekologická katastrofa, za kterou pravděpodobně stojí válečné konflikty, nezpůsobila jenom ztrátu životodárných zdrojů, ale také ztrátu tradičních hodnot a běžných lidských vztahů. Hra nás uvádí do světa, kde málokdo má nějakého příbuzného, kde jsou prostřednictvím nového zřízení manželské dvojice vytvářeny přidělením jedinců ze stejných společenských tříd a tak dále. Ona žízeň, kterou trpí hlavní hrdina, tak není pouze fyzická, ale je také žízní po svobodném životě, po rodině a lásce.

„Aby se na co bylo dívat, umí Marek Epstein vybudovat silný příběh a provede hlavní hrdiny hackera Danyho a drsného botanika Tonyho kriminální zápletkou, akčními scénami a dramatickými zvraty, které vás nekompromisně vytáhnou do děje. A na jeho konci se snad nadechnete lepších zítřků,“ přibližuje děj režisér.