Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 6.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zdeněk Svěrák oslaví jubileum. Na zámku v Čechách pod Kosířem rozšíří Muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákových

Kultura

26.3.2021

Autor: red

Zdeněk Svěrák oslaví už za pár dnů významné životní jubileum. V neděli 28. března, na den učitelů, mu bude krásných 85 let. A návštěvníci Muzea filmů Zdeňka a Jana Svěrákových na zámku v Čechách pod Kosířem se mohou těšit na rozšíření této expozice...

Obecná škola

Tmavomodrý svět

Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci

Muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákových je stálá expozice na zámku v Čechách pod Kosířem. Impulsem k založení muzea byla výstava Vlastivědného muzea v Olomouci u příležitosti uvedení filmu Kuky se vrací, kterou muzeum připravovalo ve spolupráci s Janem Svěrákem. Založením této filmové expozice se tak povedlo zrealizovat myšlenku zachování originálních a jedinečných filmových rekvizit, i po skončení natáčení, pro všechny filmové fanoušky.

Na této stálé výstavě tak mohou návštěvníci shlédnout například figurínu učitele Igora Hnízda z Obecné školy nebo okénko ze snímku Vratné lahve, či Kukyho auto a lesní příbytek. Jsou tu také prvky z filmů Tmavomodrý svět, Po strništi bos i z pohádky Tři bratři a samozřejmě z oskarového Kolji. Muzeum také vystavuje psací stroj používaný Zdeňkem Svěrákem, na kterém vytvořil většinu filmových scénářů.

Expozice je neustále doplňována a díky poslednímu vzkazu Jana Svěráka: "Připravte se na další film v muzeu," se již můžeme těšit na novou část výstavy vztahující se k nově natáčenému filmu Betlémské světlo, samozřejmě podle scénáře oslavence Zdeňka Svěráka, který bude mít premiéru příští rok v dubnu.

Muzeum bylo veřejnosti otevřeno 2. dubna 2016 a oba tvůrci jej samozřejmě osobně zhlédli a schválili. A právě Zdeněk Svěrák, oblíbený český dramatik, scenárista, herec, autor písničkových textů, spisovatel, učitel a také jeden z tvůrců nesmrtelného Járy Cimrmana oslaví v tomto roce, na den učitelů, své významné 85 životní jubileum.

Zdeněk Svěrák na věži v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem

Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci

"Zdeněk Svěrák patří nejen mezi nejvýznamnější představitele naší kultury, ale i celého národa. Proto moje blahopřání k jeho narozeninám posílám jménem celého Olomouckého kraje a přeji mu do dalších let hodně zdraví a neutuchajících tvůrčích sil," uvedl člen Rady Olomouckého kraje odpovědný za kulturu a památkovou péči Jan Žůrek.

Vlastivědné muzeum v Olomouci se také připojuje se svým blahopřáním Zdeňku Svěrákovi všeho nejlepšího, hodně zdraví a mnoha dalších tvůrčích nápadů a projektů. "Považuji si za čest, že jsem se s Vámi mohl osobně setkat a věřím, že se opět uvidíme ve Vašem Muzeu filmů Jana a Zdeňka Svěrákových na zámku v Čechách pod Kosířem. S hlubokou úctou a pokorou Váš obdivovatel Břetislav Holásek," doplnil ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.