Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 8.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na sobotu připadá světový den gepardů. Olomoucká zoo odchovala už 12 mláďat

Zprávy z regionu

2.12.2021

Autor: red

Ve volné přírodě posledních 7500 jedinců, nejohroženější kočka Afriky, ztráta přirozeného prostředí, nelibý lidský faktor, ilegální obchod se zvířaty. To vše náleží gepardům štíhlým, kteří si 4. 12. připomínají svůj světový den.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

Olomoucká zoo chová gepardy od roku 1999. "Rok 2004 se nesl ve znamení pětek. Zoo ve Dvoře Králové nám zapůjčila pětiletou samici Massaru, která ve spojení s naším pětiletým samcem přivedla na svět paterčata. Celkově se v zoo úspěšně odchovalo 12 mláďat. V současnosti chováme pár gepardích seniorů," uvádí mluvčí zoo Iveta Gronská.

Gepard štíhlý obývá africké stepi, řídké lesy a lesnaté savany, kde žije samotářským způsobem života, pokud samci netvoří tzv. bratrské smečky, nebo se nespojuje pouze v období páření samec se samicí. Nevyšší počet gepardů nalezneme v Namibii a jedná se o nejrychlejšího savce planety, dokáže vyvinout rychlost až 110 km/h. Gepard se při běhu pohybuje až 7 m dlouhými skoky. Ve vzduchu manévruje dlouhým ocasem, který mu pomáhá udržet rovnováhu. Touto rychlostí dokáže běžet cca 20 vteřin. Běh je vyčerpávající, gepard se přehřívá a rychle se unavuje. Zajímavá je i neuvěřitelná schopnost měnit akceleraci, a to z něj jednoznačně dělá jednoho z nejhbitějších savců v přírodě. Je nejúspěšnější samotářský lovec, až 70% jeho loveckých pokusů končí úspěchem. Loví gazely, antilopy, zajíce. Díky tzv. plášti (dlouhé srsti) splývají mláďata s vysokou trávou. I přesto však podléhají vysoké mortalitě. Není totiž v silách matky přenášet do bezpečí před predátory všechna koťata z vrhu.

Olomoucká zoo úspěšně odchovala už 12 mláďat gepardů.

Foto: Jan Procházka

Typickým gepardím znakem jsou černé pruhy táhnoucí se z koutku oka až k tlamě - proto je někdy nazýván coby "kočka, která pláče". Tyto značky pomáhají odrážet záři slunce. "Pokud si přejeme gepardy v zajetí rozmnožovat, je potřeba, aby do doby, než k tomuto záměru dojde, měli oddělené ložnice, a to do té míry, že by se případný pár neměl vnímat ani akusticky, ani teritoriálně. Nesmí se slyšet, vidět, cítit. Jinak se mohou považovat za sourozence a nepáří se," dodává Gronská.

Gepardi se často stávají také součástí ilegálního obchodu se zvířaty. Z Afriky se nedávno vrátil olomoucký zoolog Jan Kirner, kterého se problematika gepardů v Somalilandu dotkla velmi citelně. "Díky poloze Somalilandu, za kterým se rozkládá Arabský poloostrov, se nabízí cesta transportu gepardích mláďat z volné přírody k bohatým lidem v oblasti Perského zálivu. Somalilandská vláda si stanovila boj proti černému trhu s gepardy za jednu ze svých priorit. Cílem je zastavení exportu. Cca 70% gepardích mláďat uhyne v důsledku dlouhého transportu. Pokud by obchod dál pokračoval, mohl by se stát pro volně žijící populace gepardů v Somalilandu a Etiopii likvidační. Po usilovné dlouholeté práci se podařilo dostat hlavní persónu organizující obchod s "geparďaty" na čtyři roky do vězení. To je trest, který za protizákonnou činnost v oblasti wildlife crime není obvyklý ani v západních zemích. Celá tato tématika zaujala i National Geographic, který věnoval 25 stran zářijového čísla právě tomuto tématu," uvádí Jan Kirner.