Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na radnici se už brzy vrátí dva vzácné cymbály

Zprávy z regionu

8.1.2020

Autor: Zuzana Doleželová

Do centra města se už brzy vrátí hodinové cymbály, které po staletí vyzváněly z radniční věže. Menší z nich pochází z roku 1603, větší dokonce z roku 1501. Oba vzácné zvony nyní čeká zásah restaurátorů.

Foto: Michal Folta

Cymbály byly z věže sejmuty minulý rok v rámci rekonstrukce radnice. Z věže této historické budovy zněly zhruba půl tisíciletí, ve 20. století se ale z technických důvodů odmlčely a čas na Horním náměstí oznamoval pouze orloj.

Cymbál bývá na rozdíl od zvonů zavěšen pevně a rozeznívá jej bicí kladivo, které do něj tluče z vnější strany. Bývá také výrazně nižší než zvon o stejném průměru. Každý z cymbálů měl na věži olomoucké radnice jinou funkci. "Velký cymbál sloužil k odbíjení celých hodin, malý umístěný pod ním k odbíjení čtvrtí. Původně byl ve věži jen velký pozdně gotický cymbál, ulitý už roku 1501. K němu byl přidán v roce 1603 menší renesanční cymbál," uvedl historik umění Leoš Mlčák. Autorem většího gotického cymbálu je mistr Jan Konvář (Johannes Kandler), menší renesanční nástroj zhotovil olomoucký zvonař Zachariáš Milner. Podle odborného posudku Leoše Mlčáka jde o významné umělecké i technické památky.

Oba cymbály nyní čeká očištění a konzervace povrchu, za tím účelem si je převzali odborníci z dílny Boroko v Brodku u Přerova, která dlouhodobě spolupracuje s tamní zvonařskou hutí. Po restaurování se vrátí na radnici, pravděpodobně už ale nezamíří nahoru do věže, ale budou vystaveny na speciální kovové konstrukci ve dvorním traktu radnice, kde si je budou moci návštěvníci radnice prohlédnout.