Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na magistrátu se ustájili koně. Vystavuje zde výtvarnice Zuzana Dvorská Šípová

Kultura

22.2.2012

Autor: kam

Zrcadlový sál budovy magistrátu na Hynaisově ulici zaplnili hřebci a klisny. V těchto dnech tu totiž prezentuje svoje obrazy olomoucká malířka Zuzana Dvorská Šípová. Návštěvníci se tady mohou seznámit se současnou tvorbou autorky i s uměleckým směrem zvaným hyperrealismus. Výstava je přístupná všem zájemcům v pracovní dny do 2. března.

Zuzana Dvorská Šípová patří mezi představitele tak zvaného hyperrealismu. "Zuzana je velmi důsledná představitelka tohoto směru. Hyperrealismus vznikl v Americe na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. U nás je hlavní představitelkou Petra Oriešková. Tato metoda je oblíbená především mezi mladými umělci," popsal umělecký směr olomoucký malíř a výtvarný teoretik Jiří Hastík.
V sále magistrátu vystavuje Zuzana Dvorská Šípová své nejnovější práce. Návštěvníci na obrazech najdou jednotlivé záběry na koně. "V obrazech je obsažen vkus, bravura malby i důraz na detail. Dobrý pozorovatel si všimne například odrazu krajiny v očích koně," vyzdvihl Hastík.

Malování se autorka věnuje již od malička. Kromě koní se zabývá také figurální malbou. Koně jsou však v jejím tvoření stěžejné téma. "Je to taková hloubavá práce, to hledání krásy. Není to pouze o tom malovat koně, ale dívat se na ně z různých pohledů a hledat určité obrazové perspektivy," zhodnotila Šípová.
Když zrovna nemaluje, hledá odpočinek v přírodě. "Relaxaci nehledám mezi lidmi, ale spíše o samotě. Když si potřebuji odpočinout, odcházím načerpat klid do přírody," svěřila se malířka, která pochází z Olomouce. Absolvovala Střední uměleckou školu grafickou v Jihlavě, nyní pokračuje ve studiu na Akademii výtvarných umění v Praze. Vystavuje od roku 2001 nejenom v českých, ale i v zahraničních galeriích. Svá díla prezentovala například v Chicagu, v Německu, Rakousku nebo Itálii.

kam

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip