Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 9.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na kávě s… Evou Fuglíčkovou: O Výstavišti Flora, revitalizaci parků, závodění na lyžích i o rodném Slovensku

NA KÁVĚ

12.1.2022

Autor: Lenka Šimková

Olomouc.cz · 2022-01-12 Na kávě s Evou Fuglíčkovou

Pozvání na kávu tentokrát přijala ředitelka olomouckého Výstaviště Flora, Eva Fuglíčková. Ta do funkce nastupovala s velkou vizí a plány, jak Floru posunout do 21. století. Některé plány zbrzdil covid, přesto se Eva Fuglíčková nevzdává a po malých krůčcích začíná své vize plnit.

"Vize a plány pořád jsou, nevzdávám se, je ale fakt, že tempo některých kroků se zpomalilo. Nechci se vymlouvat, ale je to hlavně kvůli covidu," připouští Fuglíčková. Podařilo se podle ní ale už hodně věcí, zejména v oblasti systémového řízení. Horší je to v oblasti investic. "Peněz není pořád dost a my potřebujeme obrovské miliony, abychom mohli vše splnit... něco jsme zahájili, něco připravujeme a něco bohužel museli odsunout."

Prostory kolem oranžerie prohlédly

Jednou z novinek, se kterými se už návštěvníci výstav setkali, je přerod gastro zóny mezi pavilony A a E. "V poslední době to byla taková zanedbaná část; máme za to, že by to ale měla být příjemná odpočinková zóna, proto ji postupně revitalizujeme," zmiňuje Fuglíčková a doplňuje, že nyní jsou na místě už dva pevné stánky, do budoucna se jejich počet zvýší.

Velkou změnou prošly i prostory v okolí oranžerie. "To mě velmi těší, dřív tam byl nepořádek a schovávali se tam bezdomovci. Teď to prohlédlo, prostor získal na hodnotě. Nyní chceme pokračovat dál k jezírku a na druhé straně u Fontány chceme opravit schodiště... Rádi bychom, aby to zkrátka bylo centrum Smetanových sadů, kde se konají různé výstavy či kulturní akce," míní Fuglíčková.

Vodopád v plné parádě na jaře

Kontroverzním tématem poslední doby se stalo spuštění vodopádu v Bezručových sadech. Jeho podobu totiž mnozí Olomoučané kritizovali. "V tomto okamžiku je funkční, stačí říct a bude spuštěn. Co ale není podle nejenom našich představ, je pojetí zdi. Do konce března by se měla skála dotvořit tak, aby zmizel beton, který zakryl tu slavnou trubku. Aby to zkrátka bylo o nejpřírodnější," slibuje Fuglíčková. Původní termín na podzim se podle ní nestihl zejména kvůli složité situaci ve stavebnictví. "Věříme, že na jarní Floru bude vše v plné parádě," doufá ředitelka Flory.

Věříme, že jarní etapa bude

"Když jsem v roce 2020 říkala, že je to poprvé v šedesátileté historii výstaviště, kdy jarní etapa nebude, netušila jsem, že budeme i za dva roky na pochybách. Ale dnes říkám, že věřím, že jarní Flora bude," doufá Fuglíčková. Přípravy jsou už podle ní v plném proudu. "Celé se to rodí tak, že sedíme a házíme do placu různé nápady. Postupně se pak vynořuje téma, provedení... je to zkrátka velmi kolektivní práce," shrnuje Fuglíčková. Letošní jarní etapa podle ní bude moderní a vzdušná. Připravuje ji olomoucký Mimokolektiv, který už zaujal expozicí Zahradní slavnost na podzim 2019.

Do příprav hodně mluvím

Eva Fuglíčková má vystudovanou zahradnickou fakultu Mendelovy univerzity. "Po boji je každý králem, když ta expozice stojí, vždycky si říkáme, tohle jsme měli udělat jinak, tohle se nedotáhlo, tohle chtělo jiý úhel... Ale já nejsem architekt, mám sice vystudoáno zahradnictví, ale na dvacet let jsem z toho oboru vypadla. Na durhou stanu si ale myslím, že mám estetické cítění a zám trendy a jsem pověstná tím, že do toho mluvím... Ale snažím se spíš o dialog," usmívá se. Přiznává, že když má čas, soukromě se floristice věnuje ráda. "Třeba adventní věnec nebo kytku mamince, to udělám ráda... Je to pro mě relax."

Jaký má Eva Fuglíčková vztah k Olomouci a přemýšlí někdy nad návratem na rodné Slovensko? Pusťte si celý rozhovor!

Rozhovor technicky zajišťuje společnost George Vision. Za poskytnutí prostor pro natáčení děkujeme Bistru Helen.

rozhovory olomouc.cz