Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na kávě s... Petrou Pohořskou: o společnosti ABO valve, budování pobočky v Singapuru i o cenách EY Podnikatel roku

NA KÁVĚ

20.4.2022

Autor: Lenka Šimková

Pozvání na kávu tentokrát přijala spolumajitelka společnosti ABO valve a držitelka ocenění EY Podnikatel roku 2019 Olomouckého kraje, Petra Pohořská. Společnost ABO valve založil její otec, Miroslav Študent, ovšem cesta Petry Pohořské do rodinné firmy vedla oklikou přes půl světa. Nejprve totiž ani neměla v plánu do firmy nastoupit...

"Rodiče mě nikdy nesměřovali, že bych musela pracovat v rodinné firmě. Myslím si, že v to trošku doufali, že do ní po studiích nastoupím, ale dali mi možnost volby. Takže já jsem po studiích zamířila do Londýna, abych nabrala ještě nějaké pracovní zkušenosti," uvádí Petra Pohořská.

Po dvou letech v Londýně se i s manželem rozhodli zkusit své pracovní štěstí i jinde ve světě. "Přemýšleli jsme, jaká země bude s našimi jazykovými zkušenostmi ideální volbou a napadlo nás zkusit Singapur. Manžel tenkrát pracoval ve firmě Shell, která mu tam zvládla zajistit práci, což firma, ve které jsem pracovala já, pro mě schopná zajistit nebyla. Nicméně jsem do Singapuru odjela s klidným svědomím, že si najdu nějakou práci na místě. To se ale ukázalo jako velmi mylná domněnka," směje se Pohořská.

V Singapuru nemohla sehnat práci, tak založila pobočku rodinné firmy

"Já jsem zjistila, že lokální trh práce je velmi chráněný. Umožňuje místním, aby si našli práci a cizinec, který by se v Singapuru chtěl pracovně uchytit, tak by musel mít vyloženě úzkou specializaci nebo být seniorní manažer, který už firmě přinese určité znalosti. Což jsem nesplňovala," říká Pohořská, která tou dobou byla dva roky po vysoké škole. Zjistila však, že pokud zvládne člověk najít nějakou díru na trhu, tak by zde mohl začít podnikat v něčem vlastním. 

"Společnost ABO valve vyrábí průmyslové armatury, což jsou ovládací orgány v potrubí. Krása toho produktu je, že je potřeba všude. A já jsem si byla jistá, že je to něco, co bude úspěšné právě v Singapuru. Ten stát je poměrně malinký, je v něm jeden z největších přístavů na světě a spousta průmyslových firem. Takže potenciál jsem zde viděla velký," vysvětluje Pohořská. A zadařilo se poměrně úspěšně, jelikož s manželem zůstali v Singapuru dalších pět let.

Asijská kuchyně je moje slabost

Léta strávená v Singapuru značně ovlivnila její preference v gastronomii a nyní se Petra Pohořská netají tím, že asijskou kuchyni miluje. "Pokaždé, když jedu do Asie, tak si s sebou zpět do Česka dovezu spoustu lokálního koření, aby mi doma nic nechybělo. Hodně často vařím asijská jídla a syn zbožňuje mé japonské polévky. Ale je pravda, že když jsme byli v Singapuru, tak nám zase chyběla evropská kuchyně..," směje se Pohořská.

Jako první žena v kraji získala ocenění EY Podnikatel roku 2019 Olomouckého kraje

"Toho ocenění si velmi vážím a cítím za něj velký vděk. Je to taková síla, která se vám vlije do žil a najednou cítíte, že opravdu mí smysl tvrdě pracovat a nepolevovat v tom úsilí," říká Petra Pohořská a následně poodhaluje, že jde již o druhé ocenění EY Podnikatel roku v rodině. V roce 2006, tedy hned v prvním roce, kdy se ceny začaly udělovat, jej získal za Olomoucký kraj Miroslav Študent, otec Petry Pohořské.

Energii dobíjím na výletech s dětmi

Každý den se Petra Pohořská snaží začít cvičením, které jí dodá potřebnou energii. O víkendech pak nejraději relaxuje s manželem a dětmi při nejrůznějších aktivitách a výletech. "O víkendech se snažíme s dětmi jezdit na hory nebo vymyslet nějakou aktivitu a hlavně změnit prostředí. Někdy samozřejmě zůstáváme na víkend doma, ale změna prostředí je opravdu důležitá. Když se nám podaří někam vyjet, tak do nového týdne vcházíme s úplně jinou energií," uvádí Pohořská.

Dětem chci dopřát možnost volby

Petra Pohořská má dvě děti, které jsou zatím ještě příliš malé na to, aby přemýšleli nad svým budoucím povoláním. Přesto se nabízí otázka, zda jednou nebudou následovat rodinné stopy a nezakotví právě v ABO valve... "Jako já jsem měla možnost volby, tak ji chci určitě dát i svým dětem. Ať se samy rozhodnou, jakým směrem se v životě chtějí vydat. Ale samozřejmě ta možnost tady je," říká Petra Pohořská závěrem a kdo ví, třeba se jednou rodina rozroste i o třetí generaci ocenění EY Podnikatel roku. :)

Rozhovor technicky zajišťuje společnost George Vision. Za poskytnutí prostor pro natáčení děkujeme Bistru Helen.

rozhovory olomouc.cz