Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 10.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na kávě s... Leticií Vránovou-Dytrychovou: o rodinné zvonařské dílně, tradiční výrobě i o výzvách

NA KÁVĚ

2.3.2022

Autor: Lenka Šimková

Pozvání na kávu tentokrát přijala Leticie Vránová-Dytrychová ze známé zvonařské dílny v Brodku u Přerova. Její dědeček dílnu založil v roce 1950 a již po tři generace je rodinné zvonařství v rukou žen Dytrychových.

"Celé dění v naší rodině se točilo jenom kolem zvonů, takže už od malička jsem věděla, kam budu směřovat ve své profesi," přiznává Leticie Vránová-Dytrychová. A jelikož žádné zvonařské školy tenkrát neexistovaly a ani dnes neexistují, tak si musela osvojit hned několik znalostí a dovedností, aby se vůbec této profesi mohla věnovat.

Výroba zvonu není lehká záležitost

"Pro výrobu zvonů je nutné skloubit několik oborů. Hlavní je hudební výchova, protože zvon je hudební nástroj, který tvoříme pro jeho tón. Důležitá je i matematika, výpočty konstrukce, modelování, slévárenství, metalurgie, výtvarná výchova...," vyjmenovává Leticie Vránová-Dytrychová základní obory, které jsou nutné pro zvládnutí zvonařského řemesla a dodává, že hodně ji naučila i babička s maminkou, které si vedením zvonařské dílny také prošly.

Snažím se držet tradiční výroby

Za více než sedmdesát let se výroba zvonů částečně změnila, ale i tak se rodina Dytrychových snaží udržovat tradiční postupy. "Já jsem toho přesvědčení, že bych řemeslo chtěla držet v takovém rozsahu práce, v jakém vždycky bylo, a nezasahovat do něj modernizací. A je to úžasné jít proti dnešní moderní době. My jenom správným zpracováním obyčejné jílové hlíny získáme tak pevnou hmotu, do které úplně v pohodě může vtéct bronz, který má přes tisíc stupňů, a ta hlína přitom vydrží a nepustí ten kov nikam, kam my nechceme," vypráví s jiskrou v očích Leticie Vránová-Dytrychová a dodává, že kromě této tradiční formy používají i druhotnou technologii přesného lití.

Zvony z dílny Dytrychových najdeme po celém světě

Zvony z Brodku u Přerova putují nejen do okolních měst, ale i do celého světa. "V Olomouci patří k mým srdcovým záležitostem zvony ve svatém Michalovi, které byly mojí první osobní zakázkou. Je úžasné, že se dá vyjít až k nim a kochat se nejen výhledem na město, ale kdo to zvládne, tak si může na místě počkat i na jejich zvuk. Ale je to tedy nápor na uši," směje se Leticie Vránová-Dytrychová a dodává, že zvony z jejich dílny najdeme nejen v Česku a na Slovensku, ale třeba i v japonské Hirošimě, Jakutsku, Jihoafrické republice a dokonce i ve Vídeňské filharmonii, kde dva zvony slouží jako regulérní hudební nástroje.

Výzev se nebojím

Za léta práce se Leticie Vránová-Dytrychová setkala i se zvláštními požadavky při výrobě zvonů. A jak sama říká, tak se nebojí experimentovat a ráda přijme nejrůznější výzvy. "Před čtyřmi lety nás oslovila firma z Vietnamu, jestli bychom do místního chrámu vyrobili zvon a jestli děláme i zvony, na kterých by byly dračí hlavy. To pro mě byla neskutečná výzva. Řekla jsem, že sice nic takového neděláme, nicméně se o to můžeme pokusit. Vyplatilo se a zvon se povedl," říká Vránová-Dytrychová.

Za vznikem celosvětově známé zvonařské firmy stála náhoda

Josef Dytrych původně žádné ambice zakládat dílnu neměl. V brodeckém kostele však puknul zvon a on se rozhodl, že to napraví. "Dědeček byl všestranný a měl pocit, že by měl každému pomoct. Tak se rozhodl vyrobit nový zvon do kostela. Trvalo mu to velmi dlouho, měl za sebou hodně nepodařených odlitků, ale nakonec se zrodil první zvon, který dodnes visí v kostelní věži v Brodku u Přerova. A možná i vlivem poválečného období a nedostatku zvonů, který tenkrát byl, se dědeček rozhodl, že u zvonařského řemesla už zůstane," poodhaluje původ rodinné dílny Vránová-Dytrychová.

Syn se připravuje na roli pokračovatele v rodinné tradici

Jak již bylo zmíněno, zvonařské řemeslo se poslední tři generace v rodině Dytrychových předává po přeslici. Nyní by se to ale mělo změnit... "Mám syna, který se v loňském roce vrátil ze studií v zahraničí a připojil se do našeho týmu. Postupně do toho proniká a já velice vítám jeho nápady, které vycházejí i ze zkušeností nabraných v zahraničí. Vypadá to tedy, že tradici předávání rodinného řemesla po přeslici budeme muset přerušit," směje se závěrem Leticie Vránová-Dytrychová.

Rozhovor technicky zajišťuje společnost George Vision. Za poskytnutí prostor pro natáčení děkujeme Bistru Helen.

rozhovory olomouc.cz