Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na jevišti Tramtarie se v jubilejní dvacáté sezoně objeví i Hitler, vrátí se i Větrná hůrka

Kultura

18.9.2023

Jan Procházka

Adaptace slavného komediálního románu a stejnojmenného filmu Už je tady zas o zjevení Adolfa Hitlera v naší současnosti je jednou ze tří odtajněných novinek nadcházející sezony Divadla Tramtarie. Ta má číslovku dvacet a nezávislá scéna, která se z amatérského souboru během let proměnila v respektované profesionální divadlo, hodlá kulatou číslovku pořádně oslavit.

Až bude na konci roku Tramtarie premiérovat představení Klepání na nebeskou bránu, bude to jubilejní stá premiéra tohoto souboru. “Je to neuvěřitelné, když si představím, jak dlouho trvá a jak náročné je zkoušení jednoho představení… a vynásobím to stovkou! Nechce se věřit, že tohle všechno máme za sebou,” usmívá se umělecký šéf Vladislav Kracík, který je spolu s ředitelkou Petrou Němečkovou jedním ze zakladatelů divadla. Ve dvacáté sezoně je důvod k bilancování. “Víme třeba, že máme za sebou více než šest tisíc představení, která navštívilo přes sedm set padesát tisíc diváků,” připomněl Kracík a prozradil, že podobně jako před deseti lety si hodlá Tramtarie nadělit almanach. “Protože jak říkal jeden můj profesor, divadlo bez alamanachu neexistuje. Takhle to zachováme pro naše vnuky,” glosuje Kracík a dodává, že s vydáním se plánuje na začátek roku 2024. “Největší oslava propukne na příším shakespearovském létě, ale některé dárečky budeme s diváky rozbalovat během celé sezony. Určitě je na co se těšit,” slibuje mluvčí divadla Vlasta Pechová.

Na Větrné hůrce, představení, které mělo premiéru v roce 2019, patří v historii Tramtarie k nejúspěšnějším. V jubilejní dvacáté sezoně se vrátí na jeviště.

Foto: Jan Procházka

Předcházející sezona, byla ve znamení návratu diváků do hlediště Tramtarie po hubených covidových letech, a byl to návrat pro divadlo až nečekaně velkolepý. “Celková návštěvnost sezony se nakonec vyšplhala na 95 procent, což je dokonce lepší výsledek, než v letech předcovidových. A stejně tak tradiční open air divadelní festival Olomoucké nejen shakespearovské léto, který Tramtarie pořádala již po osmé, vykázal dokonce nejlepší návštěvnost v historii. Konkrétně festival navštívilo během jedenácti dnů přes čtyři a půl tisíce diváků,” shrnula Pechová.

V sezoně následující by Tramtarie ráda na tyto divácké úspěchy navázala. První inscenací bude divadelní adaptace úspěšného humoristického románu Už je tady zas! “Diváci možná znají nejen knihu, ale také film. Je to taková třeskutá černohumorná úvaha o tom, jaké by to bylo, kdyby Adolf Hitler nezemřel, ale probudil se v naší současnosti. Divadelní zpracování proběhne v Tramtarii pod režijní taktovkou zkušeného Alexandera Minajeva, který u nás už připravoval Tři sestry. Můžeme prozradit, že v hlavní roli se představí Miroslav Černý a že jsme děj z Německa přemístili sem k nám,” představil Kracík.

Ze stávajících titulů zůstávají na repertoáru třeba Fat cabaret (vlevo) Válka Roseových (nahoře) či Horory z manželských ložnic (dole). 

Foto: Jan Procházka

Druhou premiérou sezony bude komedie Klepání na nebeskou bránu, autorská adaptace stejnojmenného kultovního německého filmu z roku 1996. Autorem adaptace a režie bude umělecký šéf souboru Vladislav Kracík. Rok 2024 zahájí Tramtarie pohádkou pro nejmenší, kterou bude hrdinské vyprávění Vikinga Vikiho. Zbývající dva tituly oznámí divadlo až v průběhu roku.

Ze stávajících titulů zůstává na repertoáru Válka Roseových, Horory z manželských ložnic, Fat cabaret, Smrt jim sluší, Hřeben Bruce Willise, Láska, sex a internety a Amélie z Hejráku.
V rámci oslav jubilea také dojde k obnovení jedné z nejlépe hodnocených inscenací, kterou je působivé drama Na Větrné hůrce.