UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Na Hané žijí gurmáni. Grand restaurant festival sklidil v Olomouci velký úspěch
20.2.2012
Autor: Kamila Kotková
Na třetí příčce skončila hanácká metropole v rámci návštěvnosti Grand restaurant festivalu. Před ní se umístila akorát Praha a Brno. Festival probíhal ve dvaceti městech České republiky od 15. ledna do 15. února a ve svém třetím ročníku zaznamenal velký úspěch. Akce se zúčastnilo více než dvaadvacet tisíc lidí.
Luxusní delikatesy za symbolické ceny mohli i letos okusit všichni hosté českých restaurací, kteří se zúčastnili Grand restaurant festivalu. Ten se letos rozšířil i do dalších měst, a tak se do něj mohly zapojit restaurace z celkem dvanácti krajů. V Olomouci přitom festival, jehož cílem je zpřístupnit vysokou gastronomii široké veřejnosti, probíhal již podruhé. Letos se v hanácké metropoli do projektu zapojilo pět restaurací, které nabízely lokální specialitu, mistrovský kousek šéfkuchaře i rodinný recept s dlouholetou tradicí. A na nezájem návštěvníků si rozhodně stěžovat nemohly. "Nejvyšší návštěvnost byla v Praze, druhým nejúspěšnějším městem bylo Brno, na třetím místě Olomouc a bramborovou medaili získala Ostrava. Osobně mě hodně překvapilo městečko Krnov uprostřed Jeseníků, kde se účastnila jediná restaurace, a to hotel Cvilín, který byl pátý nejlepší," okomentoval výsledky pořadatel festivalu Pavel Maurer.
Nejvyšší návštěvnost v Olomouci zaznamenala restaurace Vila Primavesi, kterou v rámci festivalu navštívilo přes pět set hostů. Spokojeni s výsledky byli i v Hotelu Trinity, který navštívilo 278 lidí. "Letos k nám během festivalu zavítalo asi o sto osob více než loni. Z festivalové nabídky hosté nejčastěji volili extra ochutnávky, které zahrnovaly kromě jednoho pokrmu a sklenice vody i sklenici vína. Vybírat přitom mohli ze speciálního vinného lístku, který jim nabízel deset druhů vín ze čtyř prestižních moravských vinařství," popsala ředitelka hotelu Denisa Furdíková. O extra ochutnávky byl velký zájem i v Moravské restauraci. "Ze tří nabízených pokrmů si hosté nejčastěji objednávali hovězí líčka na červeném víně se smetanovou bramborovou kaší. Dále byla častá i dvouchodová a tříchodová degustace, pouze základní ochutnávka, která zahrnovala pouze jeden pokrm a sklenici minerálky, se skoro neobjevovala," vysvětlila provozní restaurace Renata Laurincová.
V rámci festivalu byl vypraven i speciální Mňam vlak, který do Olomouce přivezl třicet gurmánů z Prahy. Ti během dvouhodinové jízdy Pendolinem ochutnali menu Nové gastronomie společnosti JLV pod vedením šéfkuchaře Jaroslava Sapíka a Jiřího Krále a poté v Olomouci navštívili tři restaurace. "Zájem o Mňam vlak byl enormní, vyprodán byl během čtrnácti dnů. Účast byla různorodá. Od generálního ředitele po řidiče pošťáckého auta. Setkali jsme se s názorem, že v příštím roce bychom měli vypravit Mňam vlak z Olomouce do Prahy, tak už na tom začínáme pracovat," prozradil Pavel Maurer.
Prvního ročníku festivalu, který probíhal pouze v Praze, se zúčastnilo 7055 lidí, druhý ročník navštívilo 19 978 labužníků a letos se do akce zapojilo celkem 22 354 zájemců o kulinářské umění.
Kamila Kotková
SPEMAX s.r.o.
Katalog firem » Auto - moto » Odtahová služba
Provedeme vyproštění a odtah havarovaného nebo nepojízdného osobního vozu, nákladního vozu, autobusu, návěsu nebo soupravy vozidel speciální technikou. PROVOZ NONSTOP – 724 500 000! Přepra...

DNES
Tipy na víkend: Dny evropského dědictví, Floracanis, olomoucká pouť a festivaly rumu, dobrého jídla i rodinné zábavy
Sport
11.9.2025
Sigma uplatnila opci na obránce Syllu
Tipy na výlety
11.9.2025
Máme pro vás skvělé tipy, kde si užít zábavu i na podzim! Podívejte se, kam můžete vyrazit v Olomouci a okolí
Gastro tip
11.9.2025