Moravský grunt připravil nové zimní menu, těšit se můžete na jídlo jako od maminky - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pátek 4. července 2025, svátek má Prokop, venku je 23 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravský grunt připravil nové zimní menu

Tipy a názory

3.12.2015

Autor: Barbora Sísová

Restaurace Moravský grunt si pro všechny milovníky moravské idylky připravila nové zimní menu, které láká na tradiční pokrmy, které můžete znát od své maminky či babičky. Ochutnat tu můžete například brynzové halušky, kančí gulášek, řízečky z panenky nebo uzené maso se švestkovou omáčkou s bramborovými šlíšky.

Vychutnat si můžete uzené hovězí se švestkovou omáčkou, králíka se slaninkou i kančí guláš Vychutnat si můžete uzené hovězí se švestkovou omáčkou, králíka se slaninkou i kančí guláš

Dřevěný nábytek, kárované záclonky sladěné s ubrusy i sedáky na židlích, hrající moravská cimbálovka a hořící svíčky – to je stylová restaurace Moravský grunt v Topolanech, která návštěvníky už při vstupu pohltí svou velmi příjemnou osobitou atmosférou.

Záclony, ubrousky i ubrusy - vše dokonale sladěno. Záclony, ubrousky i ubrusy - vše dokonale sladěno.
Slavnostněji prostřená tabule, která se hodí například na menší rodinnou oslavu. Slavnostněji prostřená tabule, která se hodí například na menší rodinnou oslavu.
Restaurace však nabízí i salónek pro 80 až 100 lidí. Ideální pro větší oslavy nebo třeba na svatbu. Restaurace však nabízí i salónek pro 80 až 100 lidí. Ideální pro větší oslavy nebo třeba na svatbu. Foto: Moravský grunt
Příjemná atmosféra restaurace vás donutí nespěchat. Příjemná atmosféra restaurace vás donutí nespěchat.

Dobrou náladu si zachováte i při pohledu do nového jídelního lístku, ze kterého můžete objednávat už tento víkend. Restaurace se při jeho tvorbě snaží dodržet koncept pravé moravské kuchyně, takže pokud toužíte po carpacciu, caprese, norském lososovi nebo špagetách, raději zamiřte jinam, tady totiž nepochodíte. "Od prosince jsme pro hosty připravili nový jídelní lístek, který bude přizpůsobený zimnímu období. Jídla jsou hutnější a při jejich přípravě využíváme podzimních a zimních surovin, jako je například dýně, kterou jsme zakomponovali do šťouchaných brambor, houby nebo zvěřina," popisuje sommelier a kreativec restaurace Zdeněk Suchánek a dodává, že zatímco v předchozím jídelním lístku si hosté volili klasicky hlavní jídlo a k tomu přílohu, v novém už je jídlo s přílohou dokonale snoubeno.

Nový jídelní lístek připravili šéfkuchař Tomáš Krejčí a kuchař Jíří Schad. Nový jídelní lístek připravili šéfkuchař Tomáš Krejčí a kuchař Jíří Schad.

Inspirací pro tvorbu jídel hledali v tradičních kuchařkách i u svých maminek. "Je to tu taková restaurace rodinného typu. Moje maminka připravuje například halušky nebo domácí šulánky. Takže by měly chutnat opravdu jako od maminky," směje se Suchánek. Těšit se můžete například na poctivou dršťkovou polévku, sušené švestky v anglické slanině, řízečky z panenky, králika, kančí gulášek nebo na hovězí uzené maso se švestkovou omáčkou.

Většinu surovin Moravský grunt získává z malých bio chovů či farem. "Skvělého dodavatele máme na hovězí maso, které získáváme z farmy v Hanušovicích. Maso je v bio kvalitě, minimálně měsíc vyzrálé. Máme i hovězí uzené maso nebo hovězí dršťky v dršťkové polévce. Čerstvé pstruhy vozíme z Lutína a klobásky z Těšetic,“ popisuje jeden z majitelů restaurace Radim Novotný.

Jídla z nového jídelního lístku budou moci hosté ochutnat zhruba půl roku, poté je nahradí svěží letní varianta. Každý měsíc se navíc můžete těšit na nějaké překvapení – na leden se chystají zvěřinové hody, na únor zabíjačka a v plánu jsou i jehněčí speciality. Jelikož restaurace čerpá inspiraci nejen z Hané, ale také celé Moravy, chystají se i dny slovácké, valašské a hanácké kuchyně. "Do budoucna se chceme také daleko víc věnovat vínu, které k Moravě bezesporu patří. Plánujeme takové menší degustace vždy jednoho vybraného vinařství spojené s povídáním o víně a snoubením jídla a vína," popisuje Suchánek. Co se týče vína, můžete ochutnat vinařství Vinofol z Novosedel nebo vinařství Vinselekt Michlovský z Rakvic, do budoucna by se tu však měla objevit i nejrůznější menší vinařství, která nejsou tolik rozšířená. A myslí se tu také na řidiče, kteří si ke svému jídlu mohou vychutnat skleničku růžového dealkoholizovaného vína.

Domácí paštika s brusinkami a křupavým chlebem Domácí paštika s brusinkami a křupavým chlebem
Poctivá dršťková polévka z hovězích bio drštěk Poctivá dršťková polévka z hovězích bio drštěk
Moravské prkénko aneb bio hovězí uzené, slanina, těšetická klobása, tvarůžek, křen a hořčice Moravské prkénko aneb bio hovězí uzené, slanina, těšetická klobása, tvarůžek, křen a hořčice
Domácí bramborové halušky s brynzou, štamprle Žinčice Domácí bramborové halušky s brynzou, štamprle Žinčice
Uzené bio hovězí, švestková omáčka, bramborové šišky Uzené bio hovězí, švestková omáčka, bramborové šišky
Stehno z králíka „Sous Vide“ na divoko, šťouchané brambory Stehno z králíka „Sous Vide“ na divoko, šťouchané brambory

Moravský grunt ve zkratce

Otevřeno: pondělí-čtvrtek: 11:00 - 21:00, pátek-sobota: 11:00-22:00, neděle: 11:00-16:00
Adresa: Nedbalova 38, Topolany, točna MHD bus č. 26
Více informaci: moravsky-grunt.cz, Facebook

Pivaři mohou vybírat mezi plzní a šerákem, občas však mohou narazit i na piva z minipivovarů, jako je například Kosíř, nebo na pivní speciály. "Do budoucna bychom chtěli téměř vymýtit sladké balené nápoje, zatím máme točenou kofolu a nějaké džusy, vsázíme však i na domácí přírodní limonády , které jsou osvěžující, zdravé a nejsou přeslazené. V nabídce je například malinová nebo zázvorová. Na zahřátí nabízíme čaj z čerstvé máty, zázvoru, šalvěje i jiných bylinek," popisuje Novotný.

Součástí restaurace je i kompletně zrekonstruovaný sál pro 80 až 100 lidí, kde se konají svatby, rodinné oslavy, nebo pohřby. Restaurace je vám schopna ochotně zařídit vše, od živé hudby až po audiovizuální techniku. navíc je vhodná i pro rodiny s dětmi, nejenže je nekuřácká, ale je tu i přebalovací pult a chystá se také velký hrací koutek.

Moravský grunt se nachází v Topolanech, kam můžete velmi pohodlně (téměř až před restauraci) dojet MHD číslo 26 nebo vlastním vozem, před restaurací se totiž nachází dostatečné množství parkovacích míst.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Barbora Sísová