UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Moravský grunt připravil nové zimní menu
3.12.2015
Autor: Barbora Sísová
Restaurace Moravský grunt si pro všechny milovníky moravské idylky připravila nové zimní menu, které láká na tradiční pokrmy, které můžete znát od své maminky či babičky. Ochutnat tu můžete například brynzové halušky, kančí gulášek, řízečky z panenky nebo uzené maso se švestkovou omáčkou s bramborovými šlíšky.

Dřevěný nábytek, kárované záclonky sladěné s ubrusy i sedáky na židlích, hrající moravská cimbálovka a hořící svíčky – to je stylová restaurace Moravský grunt v Topolanech, která návštěvníky už při vstupu pohltí svou velmi příjemnou osobitou atmosférou.
Dobrou náladu si zachováte i při pohledu do nového jídelního lístku, ze kterého můžete objednávat už tento víkend. Restaurace se při jeho tvorbě snaží dodržet koncept pravé moravské kuchyně, takže pokud toužíte po carpacciu, caprese, norském lososovi nebo špagetách, raději zamiřte jinam, tady totiž nepochodíte. "Od prosince jsme pro hosty připravili nový jídelní lístek, který bude přizpůsobený zimnímu období. Jídla jsou hutnější a při jejich přípravě využíváme podzimních a zimních surovin, jako je například dýně, kterou jsme zakomponovali do šťouchaných brambor, houby nebo zvěřina," popisuje sommelier a kreativec restaurace Zdeněk Suchánek a dodává, že zatímco v předchozím jídelním lístku si hosté volili klasicky hlavní jídlo a k tomu přílohu, v novém už je jídlo s přílohou dokonale snoubeno.
Inspirací pro tvorbu jídel hledali v tradičních kuchařkách i u svých maminek. "Je to tu taková restaurace rodinného typu. Moje maminka připravuje například halušky nebo domácí šulánky. Takže by měly chutnat opravdu jako od maminky," směje se Suchánek. Těšit se můžete například na poctivou dršťkovou polévku, sušené švestky v anglické slanině, řízečky z panenky, králika, kančí gulášek nebo na hovězí uzené maso se švestkovou omáčkou.
Většinu surovin Moravský grunt získává z malých bio chovů či farem. "Skvělého dodavatele máme na hovězí maso, které získáváme z farmy v Hanušovicích. Maso je v bio kvalitě, minimálně měsíc vyzrálé. Máme i hovězí uzené maso nebo hovězí dršťky v dršťkové polévce. Čerstvé pstruhy vozíme z Lutína a klobásky z Těšetic,“ popisuje jeden z majitelů restaurace Radim Novotný.
Jídla z nového jídelního lístku budou moci hosté ochutnat zhruba půl roku, poté je nahradí svěží letní varianta. Každý měsíc se navíc můžete těšit na nějaké překvapení – na leden se chystají zvěřinové hody, na únor zabíjačka a v plánu jsou i jehněčí speciality. Jelikož restaurace čerpá inspiraci nejen z Hané, ale také celé Moravy, chystají se i dny slovácké, valašské a hanácké kuchyně. "Do budoucna se chceme také daleko víc věnovat vínu, které k Moravě bezesporu patří. Plánujeme takové menší degustace vždy jednoho vybraného vinařství spojené s povídáním o víně a snoubením jídla a vína," popisuje Suchánek. Co se týče vína, můžete ochutnat vinařství Vinofol z Novosedel nebo vinařství Vinselekt Michlovský z Rakvic, do budoucna by se tu však měla objevit i nejrůznější menší vinařství, která nejsou tolik rozšířená. A myslí se tu také na řidiče, kteří si ke svému jídlu mohou vychutnat skleničku růžového dealkoholizovaného vína.
Moravský grunt ve zkratce

Otevřeno: pondělí-čtvrtek: 11:00 - 21:00, pátek-sobota: 11:00-22:00, neděle: 11:00-16:00
Adresa: Nedbalova 38, Topolany, točna MHD bus č. 26
Více informaci: moravsky-grunt.cz, Facebook
Pivaři mohou vybírat mezi plzní a šerákem, občas však mohou narazit i na piva z minipivovarů, jako je například Kosíř, nebo na pivní speciály. "Do budoucna bychom chtěli téměř vymýtit sladké balené nápoje, zatím máme točenou kofolu a nějaké džusy, vsázíme však i na domácí přírodní limonády , které jsou osvěžující, zdravé a nejsou přeslazené. V nabídce je například malinová nebo zázvorová. Na zahřátí nabízíme čaj z čerstvé máty, zázvoru, šalvěje i jiných bylinek," popisuje Novotný.
Součástí restaurace je i kompletně zrekonstruovaný sál pro 80 až 100 lidí, kde se konají svatby, rodinné oslavy, nebo pohřby. Restaurace je vám schopna ochotně zařídit vše, od živé hudby až po audiovizuální techniku. navíc je vhodná i pro rodiny s dětmi, nejenže je nekuřácká, ale je tu i přebalovací pult a chystá se také velký hrací koutek.
Moravský grunt se nachází v Topolanech, kam můžete velmi pohodlně (téměř až před restauraci) dojet MHD číslo 26 nebo vlastním vozem, před restaurací se totiž nachází dostatečné množství parkovacích míst.
Autor článkuBarbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz


DNES
Moravské divadlo bilancuje sezonu: Světové premiéry, nová scéna, podpora mladých a účast na prestižních festivalech
Tipy a názory
DNES
Tipy na víkend: Levandulový festival, Dřevorockfest i program na hradech a zámcích
Tipy a názory
3.7.2025
Kočička Ola, příroda ve městě i letní mise Strážců poznání. Vyrazte s dětmi za zábavou a poznáním do ulic
DNEŠEK
3.7.2025