Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadlo zahájí novou sezonu slavnostním galavečerem

Kultura

28.8.2018

Autor: red

Po prázdninové pauze otevře Moravské divadlo znovu své brány. Hlediště Moravského divadla se po prázdninové pauze poprvé zaplní u příležitosti tradičního galavečera, v němž kromě ukázek ze současného i budoucího repertoáru dojde i na předání cen za nejlepší umělecké výkony sezony 2017/2018. Galavečer se uskuteční v neděli 2. září od 19:00.

Moderování se zhostí Vendula Nováková a Lukáš Červenka

Foto: Daniel Schulz

"Můj profesní život u divadla mne naučil počítat čas nikoliv na roky, ale na sezony. A tak je pochopitelné, že moje letošní datum 2. září je něco jako Nový rok pro obyčejné smrtelníky," řekl s úsměvem ředitel Moravského divadla Olomouc Pavel Hekela. Režii Slavnostního zahájení sezony má opět na starost šéf olomoucké činohry Roman Vencl. Galavečer se ponese v duchu sloganu Řekněte to divadlem, což je ústřední motto nové sezony. Kromě ukázek z inscenací uvedených v Moravském divadle v sezoně 2017/2018, jako jsou balety Zkrocení zlé ženy a Three4Dance nebo opery Don Pasquale a Ernani, nabídne slavnostní večer i ochutnávky z připravovaných titulů. Hned v úvodu zazní předehra slavné Mozartovy opery Cosi fan tutte, jejíž inscenaci bude uvedena v květnu příštího roku.

K moderování galavečera oslovil Roman Vencl členy činoherního souboru Vendulu Novákovou a Lukáše Červenku. "Tahle volba byla jasná od začátku. Bývá zvykem, že slavnostním večerem provází nováčci činoherního souboru, a tak ani Vendulka s Lukášem nebyli moc překvapení, když jsem je o to požádal, a s krásně hranou radostí a nadšením souhlasili," popsal Vencl. Oba herci mají s moderováním bohaté zkušenosti, společně provázeli například ostravským festivalem Folklor bez hranic. "Je pro mě velká čest moderovat galavečer v Moravském divadle. Na moderování mě nejvíce baví ta možnost a často nutnost okamžité improvizace, kdy dojde k nějakému výpadku a je potřeba jej vyplnit," uvedl Červenka. "Na moderování v Moravském divadle se moc těším, protože jsme s Lukášem již sehraná dvojice, on je ten vtipný a já ta krásná," dodala s úsměvem Nováková. Oba herci se v průběhu večera zhostí i pěveckých partů, a to v ukázkách z inscenace Boží mlýny.

Tradiční součástí slavnostního zahájení sezony je předání cen za nejlepší umělecké výkony sezony předchozí. Mezi herci, zpěváky a tanečníky vybírají umělečtí šéfové jednotlivých souborů a ředitel divadla. V průběhu večera předá cenu rovněž primátor statutárního města Olomouce Antonín Staněk. Na některé z umělců čeká také Cena diváků, Cena posluchačů Českého rozhlasu Olomouc a Cena čtenářů Olomouckého deníku. Nejoblíbenější inscenaci volili zástupci Klubu příznivců Moravského divadla Olomouc. Mezi emeritní členy bude zařazen dlouholetý člen baletního a operetního souboru Moravského divadla Olomouc Jiří Čada. Místní rodák se po studiu na Státní hudební a dramatické konzervatoři v Brně a krátkém angažmá ve Státním divadle v Ostravě vrátil do Olomouce a od 1. ledna 1957 působil ve zdejším divadle jako sólista baletu. Pohybově a pěvecky nadaný umělec se od sezony 1963/1964 stal sólistou operety, pro řadu operetních inscenací vytvořil i choreografie. Během svého pětatřicetiletého působení v olomouckém divadle účinkoval ve více než 150 inscenacích, namátkou Labutí jezero, Louskáček, Romeo a Julie, Hraběnka Marica, Polská krev, Vinobraní, Limonádový Joe či My Fair Lady.

"Přeji celému divadlu, aby do nové sezony vykročilo směle a sebevědomě, ale i se vší pokorou a pílí, bez které žádný talent nerozkvete. Milé olomoucké publikum, prosím, věnujte nám i nadále svoji dosavadní přízeň. My vám to bohatě oplatíme. Přeji všem inspirativní divadelní sezonu," dodal na závěr ředitel Hekela.

Reklama

SMĚTAL

Katalog firem » Služby

- Recyklace - Mechanizace a doprava - Zemní a demoliční práce - Kontejnerová doprava