Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadlo uvede legendární Starce na chmelu

Kultura

24.1.2019

roc

Chodili spolu z čisté lásky a sedmnáct jim bylo let… Na konci ledna se v Moravském divadle vrátíme do dob, kdy školní mládež jezdila na chmelové brigády. Psal se rok 1964 a na jedné takové brigádě v sobě našli zalíbení půvabná Hanka a čestný a zásadový Filip. Starci na chmelu jsou označováni za první český filmový muzikál a jejich divadelní adaptace se ujal renomovaný režisér a producent Petr Novotný. Premiéra inscenace se uskuteční v pátek 25. ledna v 19 hodin.

Foto: Jan Procházka

„Starci na chmelu pro nás byli jasnou volbou a hledali jsme k nim ideálního režiséra. Petr Novotný stál jako režisér a producent za slavnými muzikálovými inscenacemi Jesus Christ Superstar a Evita a dle mého názoru je skutečným muzikálovým esem. S naším souborem bude spolupracovat vůbec poprvé,“ upozornil šéf olomoucké činohry Roman Vencl. Režisér Novotný nad nabídkou režírovat divadelní adaptaci populárního filmu neváhal ani vteřinu. „Já jsem se coby režisér s tímto titulem dosud nikdy nepotkal. Ne že bych nechtěl, ale život mi to nedopřál. Takže když mi Roman Vencl zavolal, vlastně ještě ani nedomluvil a já mu hned povídám: Ano, jdu do toho, chci si tenhle milovaný muzikál jednou zkusit na jevišti. Chci zavzpomínat na své mládí a pokusit se evokovat, co jsem tenkrát cítil,“ uvedl Novotný, jemuž je příběh muzikálu velmi blízký. „Měl jsem možná to štěstí, že jsem situaci, která je ukázána ve filmu, sám ve škole zažil. I v našem případě, tedy v mém a mé tehdejší partnerky, to skončilo odchodem ze školy. Ocitli jsme se na trati stejně jako Filip s Hankou. Myslím si, že se scenáristovi Vratislavu Blažkovi povedlo neuvěřitelně přesně popsat dospívání v těžké době, která příliš nepřála svobodě a víře ve šťastnou, smysluplnou budoucnost,“ upozornil režisér.

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka

Tvůrčí tým je přesvědčený, že navzdory zasazení děje na chmelovou brigádu v socialistickém Československu dokáže tento muzikál oslovit současné mladé publikum. „Ve Starcích na chmelu pracujeme s reáliemi, které jsou už zaplaťpánbůh za námi, ale jednak máme všichni rádi retro a především – příběh Starců na chmelu, ač to může znít banálně, je věčný. Dospívání je záležitost, která se týká nás všech. Hledání smyslu života, hledání identity, to bylo stejné v roce 1964 i dnes,“ shrnul režisér Novotný.

Foto: Jan Procházka

Autorem hudebního nastudování je Filip Tailor, který se podílel na zatím posledním muzikálovém titulu olomoucké činohry, Šakalích letech. „Písničky ze Starců na chmelu prověřil zub času a ony v té zkoušce obstály a zlidověly. Pochopitelně se snažíme co nejvěrněji přiblížit originálu. Do naší inscenace se mi podařilo sehnat živou pětičlennou kapelu v obsazení bicí, baskytara, kytara, klávesy a saxofon střídající se s klarinetem a všechny pozice obsadit opravdu skvělými muzikanty, takže si myslím, že se diváci a posluchači mají na co těšit,“ shrnul Tailor.

Pohybovou průpravu účinkujících má na starosti choreografka Petra Parvoničová. „Starci na chmelu jsou krásná česká klasika, popravdě se takový muzikál staví jedna radost. Snažím se dodržovat retro styl a nepřinášet prvky, které by se vymykaly době. Od první zkoušky jsem byla příjemně překvapena energií a snahou celého souboru a věřím, že výsledek určitě bude stát za to,“ zdůraznila Parvoničová.

Foto: Jan Procházka

Foto: Jan Procházka

V roli Hanky se představí absolventka oboru muzikálové herectví Daniela Klevetová. „Starci na chmelu, to je můj osudový muzikál, provázel mě celým studiem. Na Ježkově konzervatoři byl velmi oblíbený. Je sice více než padesát let starý, ale jeho příběh zůstává nadčasový. Je o lásce, zklamání, vztazích mezi lidmi, jejich povahách. Určitě dokáže oslovit současnou mladou generaci,“ uvedla Klevetová. Filipa ztvární Tomáš Krejčí, po Edovi v Šakalích letech je to jeho další hlavní role v muzikálu. „Jako výhodu to malinko beru. Jsem rád, že jsem se už s tímto žánrem jednou setkal a tím pádem trošku věděl, co od toho očekávat. Pěveckou průpravu už mám, s tou taneční je to u mě trošku na štíru,“ řekl s úsměvem Krejčí. Premianta Honzu si zahraje Petr Vaněk, v rolích spolužáků se představí Vendula Nováková, Lukáš Červenka či Marek Pešl, paní profesorku ztvární Vladimíra Včelná.

Foto: Jan Procházka

Autorem scény je Ivo Žídek, na jevišti vznikne mj. vstupní brána do JZD Mír. Kostýmy navrhl jeden z nejvyhledávanějších českých výtvarníků současnosti Roman Šolc.

Muzikál Starci na chmelu se v Olomouci dočká druhé inscenace. Tu předchozí uvedl se souborem činohry v lednu 1991 režisér a choreograf Daniel Wiesner.

Foto: Jan Procházka

„Pevně věřím, že se inscenačnímu týmu povedlo připravit inscenaci, která je po všech stránkách poutavá, ať už se jedná o choreografie, hudbu, pěvecké či taneční výkony. Díky tématu a prostředí si na své přijdou opravdu všechny generace. Mladí se mohou ztotožnit s nelehkým údělem dospívání a dříve narození si připomenou dobu svých prvních lásek,“ shrnul ředitel divadla David Gerneš.

Nejbližší reprízy se konají 29. ledna, 2. a 18. února.