Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadelní léto si vysloužilo ovace publika

Kultura

30.8.2018

Autor: red

Skvělá atmosféra, úchvatná představení, dobré počasí i aplaus publika vestoje. Takové bylo letošní Moravské divadelní léto. Přehlídka Moravského divadla Olomouc nabídla pět představení pod širým nebem, z toho byla většina vyprodaná už před startem festivalu.

Foto: Moravské divadlo Olomouc

Moravské divadelní léto navázalo na přehlídku Olomoucké divadelní prázdniny, kterou Moravské divadlo pořádalo od roku 2010. Na loňský ročník, jehož hlavním tahákem byla inscenace Robin Hood, zavítalo více než 1100 lidí. Tento počet se v letošním roce podařilo zdvojnásobit. "S radostí mohu opět konstatovat, že Moravské divadelní léto se prostě nádherně vyvedlo. Kdo nebyl a neviděl, má čeho litovat. Kdo byl a viděl, bude jistě souhlasit. Jediným smutným šrámem na pěti skvostných večerech byl úraz Petra Kubese. Cyrano si v posledních minutách představení zlomil - jaká to ironie - nos. Zcela cyranovsky však statečně dohrál a dovršil své mistrovské ztvárnění role. Smekám – a přede všemi," shrnul ředitel Moravského divadla Olomouc Pavel Hekela.

Na dosud ryze činoherní přehlídce se poprvé představil soubor opery a operety Moravského divadla. Patřilo mu zahajovací představení festivalu v pátek 24. srpna. Na fortu v Křelově se vyprodané hlediště dočkalo oblíbeného muzikálu Noc na Karlštejně, který už šest let patří k největším hitům v repertoáru Moravského divadla. Plno bylo i na jubilejním stém představení populární komedie Sluha dvou pánů v amfiteátru Korunní pevnůstky. "Jsem moc rád, že jsme mohli stou reprízu odehrát před více než šesti stovkami diváků. Všichni si to náramně užívali a musím říct, že pro mě to byla jedna z nejkrásnějších a nejpovedenějších repríz. Skláním se před všemi kolegy, protože byla opravdu radost si s nimi zahrát," řekl představitel Truffaldina Roman Vencl. Vyprodáno před začátkem představení hlásily také Rychlé šípy. S tímto představením na festival přijeli hosté ze Slováckého divadla.

Poprvé se pod širým nebem představila inscenace Cyrano z Bergeracu v nastudování režisérské dvojice Michaela Doleželová-Roman Vencl. A to hned na dvou místech – v Křelově a v amfiteátru Korunní pevnůstky. "Ukázalo se, že venkovní prostor této inscenaci ohromně sluší a svědčí. Věřím, že si tato představení užili i diváci, kteří už měli možnost vidět Cyrana u nás v divadle, protože obě venkovní uvedení měla fantastickou atmosféru. Potěšila mě vysoká návštěvnost a skutečnost, že nám navzdory nepříznivé předpovědi přálo počasí. Všichni, kdo se na přípravě open air představení podíleli, odvedli obrovský kus práce. Ovšem největším hrdinou je pro mě Petr Kubes, který i přes zranění dokázal dohrát náročnou úlohu Cyrana do konce," uvedla Doleželová.

"Cítím obrovskou satisfakci, že už druhý ročník Moravského divadelního léta ukázal, že tu taková akce chyběla a že se vyplatí investovat do toho čas i energii. Takže děkujeme všem příchozím a slibujeme, že příští prázdniny zase pojedeme dál," řekl Vencl závěrem.

red

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip