Reklama

Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav, venku je 19.3 °C

Moravská vysoká škola: Vychovat v regionu elity, které převezmou štafetu

LIGA ÚSPĚŠNÝCH

24.4.2024

Jan Procházka

Vytvořit mezinárodní inovační a vzdělávací centrum, v němž budou studovat a pracovat lidé z regionu, a z nějž vzejdou budoucí elity. To je vize, kterou už čtvrtstoletí realizuje podnikatel RNDr. Josef Tesařík ve svém BEA centru Olomouc, jehož součástí je i Moravská vysoká škola. A hlavně o ní je další díl seriálu Liga úspěšných, v němž vám ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou představujeme pozoruhodné společnosti z regionu. A tento projekt rozhodně pozoruhodný je.

Aby studenti zůstali v Olomouci

Kdysi tu byly kasárna, později volného prostranství využívaly cirkusy, už skoro patnáct let na břehu Moravy mezi ulicemi Kavaleristů a třídou Kosmonautů postupně a trpělivě vyrůstá kampus BEA centrum, v němž má kromě firem Josefa Tesaříka z holdingu Tessela zázemí i Moravská vysoká škola. “Realizuje se tu vize, kterou mám už pětadvacet let,” říká Josef Tesařík, který nyní působí jako statutární ředitel školy, a vysvětluje, co znamená zkratka BEA: “B je business, E education čili vzdělání, A Acceleration, takže podpora podnikání a expertství.” Cílem je podle něj inovační základna pro celý region. “Chceme, aby se tu vzdělávali a pracovali lidé z regionu, abychom ho pozvedli. Je totiž ohromná škoda, když mladí lidé odcházejí za studiem do Prahy či jinam a už se do Olomouce nevrací. Naším cílem, který postupně naplňujeme, je tento trend zvrátit,” vysvětluje Josef Tesařík. Právě tato myšlenka ho už na sklonku devadesátých let přiměla k úvahám o založení vzdělávací instituce. “Potkával jsem v Praze často lidi z Olomouce a ptal jsem se jich, proč se odstěhovali. A vesměs mi odpovídali, že v Praze studovali, našli práci a zůstali. A někdy tehdy mi došlo, že Olomouci zcela chybí škola, zaměřená na ekonomiku, management a podobné obory. A že region přitom tyto obory bytostně potřebuje. To byl impulz,” vypráví, jak začal příslovečný běh na dlouhou trať. Prvním viditelným projektem byla stavba Regionálního centra Olomouc (RCO) před nádražím, které bylo dokončeno v roce 2003. “Dlouhá desetiletí byla Olomouc zanedbávané okresní město. Chybělo tu něco jako velké centrum, kde by se například mohly konat kongresy a setkávat se odborníci. Proto jsme postavili RCO jako takovou bránu do města,” říká k projektu Josef Tesařík. Právě v této budově pak měla první sídlo Moravská vysoká škola, která vznikla v roce 2005. 

Škola si zakládá na mezinárodních vztazích. V dubnu tu například probíhala mezinárodní konference, které se účastnili studenti i lektoři z celého světa.

Foto: Jan Procházka

Dva tisíce absolventů

Dnes je Moravská vysoká škola srdcem projektu BEA centrum. Na kontě má přes dva tisíce absolventů, aktuálně ji navštěvuje kolem pětistovky studentů a pracuje v ní sedmdesát zaměstnanců. “Moravská vysoká škola je dnes komplexní akademická instituce s vymezenou odborností, kterou se snaží uplatnit v oblasti inovací a podnikání,” představuje Josef Tesařík. Zaměření je na manažerské obory, ekonomiku, finance, lidské zdroje, marketing a multimédia a samozřejmě na podnikání a inovace. Studijní programy jsou bakalářské a navazující magisterské. “Naším specifikem je, že první ročník je takový obecnější, aby se noví studenti rozkoukali. Následně si pak volí specializaci, která jim vyhovuje. Ale rozhodně to u nás nemají lehké, nedáváme nic zadarmo. Na druhou stranu, studenti jsou rok od roku lepší a mají o studium velký zájem. Myslím, že dobrým ukazatelem je třeba to, že spousta studentů si sama vydělává na školné.” Josef Tesařík je spokojen také s tím, že se daří naplnit vizi, aby škola sloužila hlavně pro studenty z regionu. Do prvního ročníku v září nastupovalo sto padesát studentů, z Olomouce a okolí jich je sto dvacet. Ti, co školu dokončí, často najdou uplatnění buď ve firmách svých rodičů, nebo ve strukturách školy. “Nechceme si sem zvát přednášející, kteří odvykládají přednášku a zase jedou pryč. Školu tvoří lidé. Proto si vychováme mladé kolegy, kteří postupně přebírají pomyslnou štafetu. Pokud se někdo z našich absolventů rozhodne pro akademickou dráhu, u nás jsou pro něj dveře otevřené,” má radost Josef Tesařík.

"Tenhle výhled miluju," říká Josef Tesařík u okna ve své kanceláři. Kampus BEA začal na břehu Moravy budovat v roce 2013, kompletně hotový by měl být už za pár let.

Foto: Jan Procházka

S hledáním práce studenti problém nemají

Moravská vysoká škola je také první v Česku, která získala profesní akreditaci a propojuje tak teorii a praxi. “Studenti ji mají povinnou. Získávají tak nenahraditelné zkušenosti přímo z firem. Nejsme škola, která by vyučovala jen teorii a pak vypouštěla absolventy, kteří nic neumí,” říká RNDr. Ida Wiedermannová, MBA - ekonomicko-personální ředitelka a současně prorektorka pro vzdělávání a pedagogiku. Svá slova dokládá i tím, že firmy často studentům, kteří u nich vykonávají praxi, nabídnou zaměstnání. Ostatně škola se chlubí tím, že zhruba devadesát osm procent absolventů hned po škole najde uplatnění v oboru. “Uchytí se ve firmách, někteří jdou do veřejné správy, část zůstane ve škole… A spousta studentů, často už během studia, začne sama podnikat. To rádi podporujeme a poskytujeme jim zázemí pro rozjezd i další servis.”

Velkým lákadlem pro budoucí studenty a obrovským zdrojem zkušeností, jsou značné kontakty školy v zahraničí. “Jezdí sem zahraniční lektoři i studenti a stejně tak naši studenti jezdí do zahraničí nejen v rámci programu Erasmus, ale i na různé stáže či výměny. A pravidelně pořádáme i zájezdy po okolních zemích, protože je potřeba, aby studenti poznali naše ukotvení ve středoevropském prostoru,” říká Josef Tesařík a jedním dechem dodává, že škola se snaží u studentů klást důraz i na vztah k domovu.

Na mezinárodní úrovni škola pěstuje vztahy po celém světě, dlouhodobě spolupracuje se školami a firmami třeba v USA, Izraeli, Německu, Velké Británii, Indii či Slovensku a Maďarsku.

Josef Tesařík je hrdý na to, co se mu podařilo vytvořit. "Věřím, že do dvou let by škola mohla být soběstačná," říká. Do celého projektu investoval přes sto milionů korun.

Foto: Jan Procházka

“Neděláme vědu pro papír”

Škola sází na moderní výuku. “Učebny jsou plně digitalizované, používáme špičkové technologie. Před osmi lety také při škole vzniklo televizní studio, díky kterému získají studenti dovednosti, současně slouží k propagaci výsledků výzkumu, navíc funguje i na komerční bázi a škole tak vydělává peníze,” popisuje Wiedermannová.

Moravská vysoká škola je dvojnásobným držitelem prestižního titulu HR award, ráda by ho obhájila i potřetí. Už řadu let má také status vědecké instituce a jak již bylo zmíněno, je činná v oblasti výzkumu. “Vždy dbáme na to, aby byly výsledky uplatnitelné v regionu. Neděláme vědu kvůli papíru,” upozorňuje prorektorka Wiedermannová. 

V současné době běží už třetí projekt, na kterém se škola podílí společně s partnery z Irska a Chorvatska. “Cílem je vytvořit centrum, které umožní transfer know-how pro konkrétní podniky, ale třeba i školy,” prozrazuje prorektorka. 

Inovacím se ale škola věnuje i v samotné výuce. “Sledujeme nové trendy a technologie a vždy se snažíme být napřed, učíme sebe i studenty, protože svět se mění hodně rychle a my musíme s ním,” podotýká Tesařík.

Zřejmě největším úspěchem na poli vědy byl spoluautorský článek prorektora pro vědu a výzkum Ing. Tomáše Jelínka Ph.D., publikovaný loni v jednom z nejprestižnějších světových mezioborových vědeckých časopisů PNAS, který vydává Národní akademie věd Spojených států amerických. Text se zabýval tématem holocaustu a na vězních z Osvětimi zkoumal, jaký vliv na jejich přežití měly sociální vazby.

RNDr. Josef Tesařík
*23. 7. 1949, Olomouc

Podnikatel, zakladatel firmy TESCO SW a řady dalších společností. V přednádraží vybudoval Regionální Centrum Olomouc, kde později našla první sídlo Moravská vysoká škola. V roce 2013 začal budovat mezi ulicemi Kavaleristů a třídou Kosmonautů rozsáhlý kampus, kde našla zázemí nejen škola, ale také řada firem.

Je velkým olomouckým patriotem, bydlí v Neředíně. Má tři dospělé děti a několik vnoučat. Jeho bratrem je bývalý hejtman a primátor Martin Tesařík. 

zdroj: Olomouc.cz/kdojekdo

Foto: Jan Procházka

Bez dotací

Společně se školou roste postupně celý kampus. “Počítáme, že úplně hotovo by mělo být na přelomu let 2025 a 2026,” doufá Josef Tesařík. A věří, že zhruba do dvou let by škola mohla být finančně soběstačná. “To znamená, že by potřebovala dofinancovat jen zhruba deset až patnáct procent. Žádná soukromá škola na světě totiž nežije jen ze školného,” míní Tesařík. Posledních patnáct let do školy investovala hlavně jeho společnost Tesco SW a přispěl i Olomoucký kraj. Region je však podle Tesaříka natolik silný, že se najdou i další filantropové, kteří projekt podpoří. “Je to škola všech. Dá se říct, že tento region školu financuje z vlastních zdrojů. A pozor, nemáme ani korunu z žádných státních dotací.”

Kromě dostavby areálu by se nyní škola podle jejího zakladatele chtěla soustředit na odbornou a excelenční podporu malých a středních podniků se zaměřením na inovace v zemědělství, potravinářství, lázeňství a obecně v péči o zdraví. A do budoucna by si dovedl představit i větší spolupráci s Univerzitou Palackého. “Budujeme něco, co nevznikne přes noc. Dvacet let je krátká doba a vidíme mnohem dál. Hodně vše stavíme na zelené louce a inspirujeme se v zahraničí. Věřím ale, že se nám podaří region pozvednout a že vychováme nové elity, které ho převezmou,” říká závěrem Josef Tesařík.